O nouă provocare a UDMR. Opoziția va ataca la Curtea Constituțională

O nouă provocare a UDMR. Opoziția va ataca la Curtea Constituțională

O nouă provocare a UDMR. Opoziția va ataca la Curtea Constituțională

by May 9, 2018 0 comments

Camera Deputaților a adoptat miercuri o modificare la Legea educației, ca urmare a solcitării de reexaminare formulată de președintele Klaus Iohannis, care prevede că șscolile cu prdare în limbile minorităților naționale pot fi înființate de autoritățe locale sau județene, ministerul Educației, cultele recunoscute de lege, pesoane juridice de drept privat dar și prin lege, deci în Parlament, potrivit Hotnews.ro. Propunerea aparține UDMR și a fost strecurată ca amendament la un proiect de lege cu un cu totul alt subiect, liceele agricole, la finalul anului trecut, iar după votul final președintele Iohannis a solicitat reexaminarea legii.

La comisia de învățământ, deputatul UDMR Szabo Odon a venit cu o modificare la propriul amendament, pastrând însă posibilitatea ca școlile să fie înființate prin lege, fără a se menționa punctual “de către Parlament”.

Deputatul PMP Marius Pașcan a acuzat faptul că de fapt acest amendament este o încercare “mascată” de a înființa Liceul Romano-Catolic de la Târgu-Mureș, după ce legea care viza acest lucru a fost declarată neconstituțională. El a adăugat ca PMP va sesiza Curtea Constituțională, demers anunțat și de la deputatul PNL Daniel Gheorghe.

“Vom sesiza Curtea Constitutionala din nou, fiind vorba mascat de acelasi subiect despre care se vorbea in legea de infiintare a Liceului Romano-Catolic. Poate o sa inventam si un văl ceva, o bulă, ca să fie protejați (cei de etnie maghiară – n.r.) și când merg pe stradă” a spus Pașcan.

“Luăm în calcul să contestăm la Curtea Constituțională. Hai să nu mai legiferăm pentru cazuri particulare” a afirmat și Daniel Gheorghe, în plen.

Proiectul a trecut la limită, cu 165 voturi pentru 65 împotriva și 22 de abțineri și va merge la dezbatere în Senat, camera decizională.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.