
Siegfrid Mureșan, calul troian al Germaniei din Parlamentul European
by Ancheteonline May 4, 2018 0 commentsUn personaj foarte interesant care trage sforile la Bruxelles ca să audă Bucureștiul, este europarlamentarul Siegfrid Mureșan. Numit, anul trecut, purtător de cuvânt al Partidului Popular European , Mureșan, merge pe urmele Monicăi Macovei și sabotează interesele statului român. Acum, trece din barca PMP, în cea a PNL, pentru a fi sigur să obține un nou mandat de europarlamentar, la alegerile din PE, de anul viitor. Klaus Iohannis nu este străin de această mutare în cadrul partidului liberal, care va provoca mari nemulțumiri printre liderii formațiunii.
Siegfrid Mureșan nu este un reprezentat al României la Bruxelles, ci este purtătorul intereselor PPE în România. Mureșan s-a făcut remarcat, de curând, în contextul mitingurilor din Piața Victoriei, ca o pion important în ecuația presiunilor enorme exercitate de UE pe subiectul Ordonanței 13. Și nu de unul singur, ci la comanda unei filiere extrem de influente, care pornește de la Berlin, din mediul politic al cancelarului Angelei Merkel. El a călcat pe ”cadavrele” unor intelectuali de marcă din jurul lui Traian Băsescu, pe care i-a trecut pe bară, fără nicio jenă, pentru a ocupa un loc în PE, finanțat fiind de unul dintre cele mai controvesate personaje din politica românească: Elena Udrea. Dar ordinul nu a venit din România, ci din afară: Berlin-Bruxelles-București.
Jumatate sas, jumătate român
Din prietenia impusă cu Elena Băsescu și cu ordine pe unitate(Bruxelles), Mureșan a fost parașutat pe un loc eligibil pentru europarlamentarele din 2014, pe listele PMP. Dar nu fără un scandal imens, provocat chiar de Mureșan, special instrumentat, pentru a-i elimina pe Teodor Baconschi și Adrian Papahagi. Cum a ajuns în această poziție un tânăr de 36 de ani? Cine a tras sforile pentru el? Este o poveste destul de încâlcită, dar care merită relatată.
Sigfrid Mureșan este un tânăr hunedorean, care provine dintr-o familie de profesori, mama fiind de origine germană, iar tatăl, român, un fost membru de vază al PCR, care a predat Economie Socialistă, pe vremea lui Ceaușescu, la un liceu din municipiul Hunedoara. A urmat cursurile liceale la ”Colegiul Iancu de Hunedoara” din municipiul Hunedoara, apoi Academia de Studii Economice din București și un master la Universitatea d Humboldt in Berlin.
A ajuns să studieze la Berlin, fiind un cunoscător al limbii germane, dar și ajutat de influențe politice venite din PDL ( pe filiera tatălui) și din FDGR ( pe filiera mamei). Așa a ajuns să facă un stadiu de pregătire în Bundestag ( Parlamentul German). Interesant este faptul că Sigfried Mureșan nu a urmat pașii carierei unui politician român, care, mai întâi și-a clădit notorietatea în țară și apoi a fost lansat în politica europeană. Mureșan a beneficiat de un puternic lobby în Germania, fiind susținut de cercurile de influență din cadrul CDU, pe filiera FDGR.
Astfel, odată cu obținerea unui master în Economie la Berlin, europarlarlamentarul PMP a ajuns să facă un stadiu de pregătire în Parlamentul German, unde apoi a ajuns consilier parlamentar și chiar consilier al președintelui comisiei pentru afaceri europene, Gunther Krichbaum. Asta, în perioada 2006-2009. Apoi, după experiența berlineză, Mureșan, a fost lansat, sub egida CDU, în politica europeană. Dar nu direct în cadrul grupului PPE sau al Grupul PPE al europarlamentarilor germani, ci la biroul parlamentar al Monicăi Macovei. Mureșan și-a creat o bună prietenie cu Elena Băsescu la Bruxelles, fapt ce i-a deschis o ușă importantă la PMP.
Teren bine pregătit pentru PE
Siegfrid Mureșan și-a pregătit minuțios terenul pentru a candida la europarlamentare, puternic susținut de la Bruxelles, de PPE, filiera CDU. La PMP și-a găsit o largă deschidere datorită sprijinului obținut de la Elena Băsescu – via Traian Băsescu ( pe atunci președinte al României), dar fiind impus, pe filiera PPE- via CDU, pe listele PMP, pe un loc eligibil. Așa s-a ajuns să intre în conflict direct cu intelectualii lui Băsescu- Teodor Baconschi, Adrian Papahagi și Cristian Preda, care doreau să ajungă în Parlamentul European, având experiență politică și fiind loiali președintelui Traioan Băsescu. Tânărul Mureșan i-a scos de pe un loc eligibil pe Baconschi și Papahagi, fiind susținut chiar de Elena Udrea ( pe atunci președinte al PMP), inclusiv financiar, ordinul venind de sus ( Traian Băsescu, PPE-CDU). Potrivit surselor noastre, Siegfrid Mureșan este un cal troian în Parlamentul European, pentru apărarea intereselor germane din România.
Cariera politică a lui Siegfried Mureșan nu a fost clădită în România, ci în afara țării. Cursurile de master realizate la Berlin i-au oferit oportunitatea să facă un stagiu de pregătire în Budestag. Un rol important l-a jucat originea germană venită pe filiera mamei și ajutat, după câte se pare, de unele conexiuni din FDGR. El ajunge consilier al președintelui comisiei de politici europene din Parlamentul German, Gunther Krichbaum și ocupă acest post între 2006-2009.
Omul lui Macovei
Apoi, face un pas mare spre Bruxelles, fiind numit consilier al europarlamentarului Monica Macovei(2009-2011). Eminența cenușie a regimului Băsescu, care a ocupat funcția de ministru al Justiției și care a dat puteri discreționare procurorilor, Macovei și-a creat o proprie rețea de influență, prin care a făcut numeroase presiuni, din afară, asupra Guvernelor României care s-au perindat după 2005. Fiind ajutată de Băsescu să pătrandă în cercurile Partidului Popular European, Macovei a primit o puternică susținere din partea reprezentanților CDU din Germania.
În acest context, Macovei a dezvoltat o relație foarte strânsă cu președintele Comisiei pentru afaceri europene, Gunther Krichbaum, un om de bază al cancelarului, Angela Merkel. Așa s-a ajuns ca Monica Macovei să exercite puternice presiuni la adresa României, prin intermediul acestui personaj, cu puternice legături la Bruxelles. Cei doi au colaborat eficient pentru a crea întreg scenariu așa zisei lovituri de stat în 2012, când Traian Băsescu a fost suspendat din funcție de către USL, când Bruxelles-ul a fost dezinformat că s-au furat 1,2 milioane de voturi la referendumul de demitere a lui Băsescu. Atunci, președintele comisiei de afaceri europene a făcut un puternic lobby la Bruxelles, pentru sancționarea României.
Un duet catastrofal
Monica Macovei și Gunther Krichbaum au lucrat , cot la cot, pentru denigrarea României și în contextul alegerilor din 2014, când, cei doi, au apărut în fața presei, acuzând Guvernul României că blochează votul din străinătate al diasporei românești. Împreună, au cerut Bruxelles-ului să aplice sancțiuni drastice României. De asemenea, acest tandem a funcționat eficient și în contextul mitingurilor de anul trecut împotriva Guvernului Grindeanu. Gunther Krichbaum a cerut, în mod expres președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker să retragă dreptul de vot al României, în cadrul Comisiei, dacă Guvernul Grindeanu nu retrage Ordonanța 13. Amintim că Junker este omul de casă al PPE, care depinde de susținerea CDU din Germania. În toată această perioadă de cordială relație dintre Monica Macovei și Gunther Krichbaum, Siegfrid Mureșan a funcționat ca om de bază al celor două personaje .
Dar legăturile dintre cei doi s-au întărit și mai mult după ce o fostă consilieră a lui Macovei, Oana Paraschiva Harvalia s-a căsătorit cu germanul Gunther Krichbaum. Acest lucru s-a întâmplat în 2010, la Sibiu, nu întâmplător, orașul lui Klaus Iohannis, când acesta era primar, căsătoria fiind oficiată chiar de Iohannis. Siegfrid Mureșan ar fi fost prezent la nunta de la Sibiu. Oana Harvalia a fost consiliera Monicăi Macovei pe vremea când aceasta era ministru al Justiției ( 2005-2007). Pe linie politică, Oana Harvalia ar fi îndeplinit funcția de secretar la PNȚCD. Ea ar fi activat și în societatea civilă, fiind director executiv al Fundației ”Părinți și copii”, într-o perioadă în care înfierea copiilor de către străini devenise o afacere. Momentan, Oana Harvalia este foarte apropiată de Siegfrid Mureșan, legătura strânsă fiind Monica Macovei și Gunther Krichbaum.
Un german pentru neliniștea țării
Gunther Krichbaum este, printre altele, şi membru al Deutsch-Rumänischen Gesellschaft Pforzheim/Enzkreis!, preşedintele asociaţiei fiind soţia sa, Oana. Asociaţia derulează diferite acţiuni comune româno-germane, dar mai puţin cele culturale şi mai mult cele economice. În board-ul asociaţiei se mai află, printre alţii, Dan şi Ioana Tapalagă. Sub egida asociaţiei se desfăşoară şi reuniunile asociaţiei juriştilor germano-români. Deloc surprinzător, la una dintre reuniunile recente, printre participanţi s-au aflat Laura Ştefan (o altă ex-subalternă a Monicăi Macovei, acum membră a unui ONG „loialist” care a atacat permanent guvernările PSD) şi unul dintre superstarurile zilei, vajnicul membru al CSM, Cristian Danileţ.
Şi în ceea ce îl priveşte pe Gunther Krichbaum, nu în ultimă instanţă, el a fost decorat în 2010 de preşedintele Traian Băsescu cu „Steaua României” în grad de Comandor. Vezi relația foarte strânsă dintre Krichbaum și Băsescu!
Intelectualii lui Băsescu, out
Un moment penibil din activitatea lui Siegfrid Mureșan l-a reprezentat ponegrirea unor intelectuali români din zona de influență a lui Traian Băsescu. Mureșan a intrat în conflict cu Teodor Baconschi, Cristian Preda și Adrian Papahagi pentru un loc eligibil pe listele PMP la alegerile europarlamentarele din 2014. Atunci, el l-a trecut pe linie moartă pe Baconschi, fostul ambasador de la Paris din perioada Guvernului Boc, cel care l-a ajutat enorm pe Traian Băsesc u să câștige alegerile prezidențiale din 2012, mai ales cu ajutorul votul românilor din diaspora.
Însă, Baconschi a fost sacrificat pentru a-i lăsa loc tânărului Siegfrid Mureșan, impus de cercurile PPE de la Bruxelles, ca omul de bază al germanilor. El a intrat în PMP pe filiera Elena Băsescu și susținut de președintele de atunci al partidului, Elena Udrea. Campania electorală a lui Mureșan ar fi fost susținută financiar de Elena Udrea. Acest fapt a provocat reacția dură a lui Baconschi, acesta acuzând faptul că i s-ar fi cerut suma de 100 000 de euro pentru a putea candida.
Problema este că Siegfrid Mureșan nu a stat în banca sa, ci a sărit la gâtul intelectualilor lui Băsescu. Mureșan i-a acuzat pe aceștia, într-un interviu acordat ziarului România Liberă că au intrat în PMP, în cautarea unui loc de muncă. ”Dacă acești intelectuali ale căror voci în viața publică sunt atât de importante, devin interesați de politică pentru a-și găsi un loc de muncă, atunci lucrurile de valoare pe care le pot spune își pierd din obiectivitate. Intelectualii în care avem cea mai mare încredere în ultimii 20 de ani, sunt cei care nu s-au înregimentat politic”, a declarant Mureșan.
Presa fidelă
Interesant este că acest interviu din România Liberă a fost realizat de jurnalista Sabina Fati, foarte apropiată de Monica Macovei, colaboratoare a acesteia la numeroase proiecte ale unor ONG-uri finanțate de George Soros.
Interviul a provocat reacții virulente din partea lui Baconschi, Papahagi și Preda, numindu-l pe Mureșan, un politruc, care, a sărit foarte multe etape în PMP, numit prim-vicepreședinte al partidului și nu ales de membrii formațiunii.
Adrian Papahagi a declarat că nu permite ”obrăzniciile tuturor politrucilor”. ” Un mic oportunist numit Siegfrid Mureșan, uns de PMP europarlamentar în mod total nestatutar, pe prietenia cu Elena Băsescu și banii lui Udrea, își permite să vorbească despre intelectualii care vin în politică fiindcă sunt șomeri”, a precizat Papahagi. Acesta dezvăluia faptul că finanțatorul lui Mureșan a fost de Elena Udrea, una dintre cele mai controversate personaje din regimul Băsescu, trimisă în judecată pentru delapidarea bugetului de stat.
Cristian Preda a susținut că ” nici eu, nici prietenii mei nu eram șomeri când am intrat în politică și nu am plecat din partid, ci am fost dat afară din PMP, inclusiv cu votul lui Mureșan, fiindcă am fost singurul care nu am susținut-o pe Udrea”.
Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi,a declarat într-o postare pe blogul personal, că Mureșan este “tânărul care a ars toate etapele”, cu o pilă “sus de tot”, ”care i-a îndepărtat pe oricare alții”. Baconschi a făcut precizări uluitoare privind modul în care s-a stabilit lista candidaţilor pentru alegerile europarlamentare din acest an. Baconschi spune că i-au fost ceruţi 100.000 de euro pentru un loc eligibil, mai exact a treia poziţie pe lista, după Cristian Preda şi Siegfried Mureşan.
”Astfel, se naşte întrebarea, dacă lui Baconschi i s-au cerut 100.000 de euro pentru locul 3 pe listă, cât au dat Cristian Preda şi Siegfried Mureşan?”. Mureșan nu a scos niciun ban din propriul buzunar, întreaga campanie elctorală fiindu-I finanțată de Elena Udrea, la indicațiile lui Traian Băsescu , cu ordine direct de la Bruxelles.
Mici găinării, în familie
Există și unele controverse legate de familia europarlamentarului Siegfrid Mureșan. Tatăl europarlamentarului, Vasile Mureșan a fost pînă în 2016 consilier local PDL și apoi PNL, al municipiului Hunedoara, un înfocat susținător al lui Traian Băsescu și un apropiat al primarului liberal, Vasile Arion. Acesta s-a folosit de calitatea sa de ales local pentru a obține un beneficiu propriu. Cu alte cuvinte, pentru un folos material privat, consiliul local Hunedoara a votat trecerea din domeniu public în domeniul privat al statului a unui teren din centrul orașului, care să poate fi achiziționat de familia Mureșan. Mai exact, soția lui Mureșan, săsoaica Beatrice Elisa,membru FDGR, proprietara a unei cafenele din centrul orașului, a depus o cerere de achiziționare a unui spațiu de 38 mp pentru a-l transforma în terasă. Pentru a face hatârul soției sale, consilierul local Vasile Mureșan, bun prieten cu primarul, a solicitat întocmirea unei hotărâri de consiliu local. Până la urmă, solicitarea nu a trecut prin consiliu local din lipsă de cvorom. Rămâne însă intenția, care se poate constitui într-un caz de conflict de interese penal.
Siegfried Mureșan a fost ales deputat european în luna mai 2014 pe listele Partidului Mișcarea Populară (PMP). Din ianuarie 2015 deține și funcția de purtător de cuvânt al Partidului Popular European (PPE). În prezent este vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, membru în Delegația la Comisia parlamentară de cooperare UE – Moldova și în Delegația la Adunarea Parlamentară „Euronest”. Totodată, este membru supleant în Comisia pentru afaceri economice și monetare, Comisia de anchetă privind măsurarea emisiilor în sectorul autovehiculelor (Comisia de anchetă privind cazul „Volkswagen”) și în Delegația pentru relațiile cu India. În noiembrie 2016 a fost desemnat negociator-șef (raportor) al Parlamentului European pentru proiectul de buget al Uniunii Europene din anul 2018.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.