Centrul pentru Politici Locale cere Ministerului Culturii anchetarea dosarului Roșia Montana

Centrul pentru Politici Locale cere Ministerului Culturii anchetarea dosarului Roșia Montana

Centrul pentru Politici Locale cere Ministerului Culturii anchetarea dosarului Roșia Montana

by July 31, 2018 0 comments

Centrul de Politici Locale (CPL) ia act de poziția adoptată de fostul ministru al Culturii,domnul  Lucian Romașcanu,  în privința dosarului Roșia Montană, clarificând unele aspecte legate de  înscrierea acestuia în patrimoniul UNESCO. Menționăm că Asociația noastră luptă pentru valorificarea resurselor naturale ale țării noastre, în mod rațional și în acord cu protejarea mediului natural, dar și pentru protejarea lor în fața intereselor obscure, manifestate în interiorul și în afara țării.

Domnul Lucian Romașcanu, în cunoștință de cauză,  a ținut să intervină în această dispută, în condițiile în care, au intrat în circulație tot felul de informații, multe contrare realității.

Acesta a declarat pe pagina sa de Facebook, că ” subiectul este unul extrem de delicat dar îmi permit, totuși, să constat că atitudinea avocaților conservării se înscrie în zona excesului”. Domnul Romașcanu relatează că ”dl ministru Vlad Alexandrescu s-a jucat puțin pe hartă și a extins zona de protecție a sitului la o rază de 2 km. Doamna ministru Corin Șuteu, în ultima zi de mandat, fără semnătura primului ministru, a transmis la UNESCO, dosarul Roșia Montană”.

De asemenea, domnul ministru Romașcanu critică ”demersurile grăbite, nefundamentate scrupulos, negrijând două situații, de fapt evidente:  existența unor resurse minerale de o valoare imensă care, la un moment dat, ar trebui să poată fi exploatate în beneficiul României, existența deja la momentul acțiunilor menționate a unei acțiuni de arbitraj internațional inițiată de Gabriel Resources pentru ”multiple încălcări ale tratatelor de investiții”

Domnul Lucian Romașcanu tine să amintească  o declarație a domnului Dacian Cioloș, premier la vremea aceea, prin care spunea că ”….într-adevar, mai multe ministere aveau rețineri serioase din punctul lor de vedere legat de decizia depunerii acelui dosar.

”Deși inițial Ministerul Culturii solicită o decizie asumată de întregul guvern, primul ministru decide să urmeze legea doar ad litteram și să accepte ca d-na Șuteu să își asumă singură, în ultima zi de mandat, înaintarea dosarului la UNESCO”, a mai scris domnul Romașcanu, pe pagina sa de Facebook.

Centrul pentru Politici Locale solicită  actualei conduceri a Ministerului Culturii o poziție oficială legată de cazul Roșia Montană, referitoare la  demersurile făcute de Guvernul Cioloș pentru înaintarea precipitată a dosarului Roșia Montană, la UNESCO și să confirme sau să infirme cele declarate de fostul ministru al Culturii, domnul Lucian Romașcanu.

O anchetă în acest sens, întreprinsă de Corpul de Control al Culturii, ar fi binevenită, pentru a clarifica lucrurile. De asemenea, CPL, consideră că, dacă se găsesc elemente de încălcare a legii, Ministerul Culturii este obligat să înainteze dosarul către organele competente, iar cei care se fac vinovați, să plătească.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.