La presiunea ambasadelor din România! Deputații, puși să voteze înstrăinarea, pe gratis, a resurselor din Marea Neagră

La presiunea ambasadelor din România! Deputații, puși să voteze înstrăinarea, pe gratis, a resurselor din Marea Neagră

La presiunea ambasadelor din România! Deputații, puși să voteze înstrăinarea, pe gratis, a resurselor din Marea Neagră

by July 3, 2018 0 comments

Deputații nu au reușit să ajungă marți la o decizie pe legea privind derularea operaţiunilor petroliere pe mare (offshore).Potrivit informațiilor noastre din Camera Deputaților, sunt foarte mari presiunile venite din partea ambasadelor țărilor interesate de beneficiile care pot aduce țărilor lor, explotarea resurselor din Marea Neagră. De aceea, printr-un lobby foarte agresiv ( oare nu se poate numi trafic de influență???), reprezentanții țărilor străine în România vor să impună exportul gazelor naturale prin conducta BRUA, cu redevența zero.

Până vineri, deputații din trei comisii vor trebui să depună noi amendamente, iar luni vor fi reluate dezbaterile într-o ședință comună a Comisiei de industrii, Comisia de administraţie şi Comisiei de buget finanţe. Discuțiile s-au impotmolit la capitolul fiscalitate. Încă nu este clar cum ar trebui taxată producția de gaze din Marea Neagră, astfel încât să aibă de câștigat și statul român și investitorii, în condițiile în care acordurile petroliere se întind pe zeci de ani.

Reamintim că legea a fost discutată marți într-o ședință care a reunit trei comisii: Comisia de industrii, Comisia de administraţie şi Comisia de buget finanţe. Acestea vor trebui să elaboreze raportul final, care va fi transmis în plenul Camerei Deputaților.

La dezbaterea din comisii au fost prezenți și reprezentanții companiilor care au acorduri petroliere în Marea Neagră: Christina Verchere (directorul general executiv al OMV Petrom), Richard Tasker (lead country manager al ExxonMobil România) și Mark Beacom (șeful companiei Black Sea Oil&Gas).
Legea privind derularea operaţiunilor petroliere pe mare (offshore) ar putea primi votul final în Camera Deputaților (camera decizională) săptămâna viitoare, Parlamentul aflându-se în sesiune extraordinară.
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.