Președintele Klaus Iohannis a semnat! Nu mai avea ce face

Președintele Klaus Iohannis a semnat! Nu mai avea ce face

Președintele Klaus Iohannis a semnat! Nu mai avea ce face

by July 19, 2018 0 comments

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că este pus în situația de a promulga una dintre controversatele legi ale justiției, respectiv 304/2004 privind organizarea judiciară, însă a cerut Parlamentului ca în sesiunea de toamnă să facă demersurile pentru a modifica acest act normativ, dar și pe celelalte privind sistemul judiciar, în concordanță cu recomandările Comisiei de la Veneția, potrivit Hotnews.ro. „Nu trebuie să devenim un exemplu negativ în UE, făcând legi ca anumiți lideri politici să scape de dosare”, a spus el.

Criticând PSD-ALDE pentru legiferarea proastă, șeful statului a spus că a epuizat toate instrumentele constituționale pentru a amâna intrarea în vigoare a legii 304/2004 și este obligat să o promulge. În privința actului normativ privind statutul procurorilor și judecătorilor Iohannis a anunțat că îl va ataca la Curtea Constituțională.

Chiar dacă aceste legi s-au întors în Parlament și au trecut în mai multe rânduri pe la judecata CCR, Klaus Iohannis a susținut că acestea nu fac față exigențelor normelor de drept și au fost criticate de Comisia de la Veneția și a cerut Parlamentului ca în sesiunea de toamnă să le reintroducă în circuitul legislativ.

„Asupra acestor legi s-a pronunțat și Comisia de la Veneția. Arată fără echivoc că modificările afectează independența sistemului de Justiție. (…) Un singur exemplu grăitor: Comisia spune că ansamblul modificărilor afectează independența procurorilor și judecătorilor. Așa ceva în România nu trebuie să se întâmple. (…) Legile Justiției trebuie revizuite urgent în Parlament. România este membru cu drepturi depline în UE, dar din acest statut derivă și obligații, inclusiv funcționarea justiției. Este imposibil să construim un sistem de Justiție care contravine normelor europene, care ignoră valorile Europene. O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneția ar echivala cu o îndepărtate de facto de la normele europene. (…) Solicit în mod expres ca, imediat ce se reia sesiunea, să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar și să le corecteze așa cum solicită cei avizați. Acest pas e imposibil de evitat”, a spus Iohannis.

Președintele le-a atras, totodată, atenția parlamentarilor majorității că nu trebuie să fie loiali decât alegătorilor și românilor „care-și doresc să rămână în UE”.

„Nu trebuie să devenim un exemplu negativ, făcând legi ca anumiți lideri politici să scape de dosare. (…) Au fost aleși pentru România, pentru români, nu pentru a scăpa un lider de închisoare. Standardul în materie de legiferare trebuie să fie respectul pentru normele de drept”, a spus Iohannis.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.