O discuție exploratorie. Se va reintroduce stagiul militar obligatoriu?

O discuție exploratorie. Se va reintroduce stagiul militar obligatoriu?

O discuție exploratorie. Se va reintroduce stagiul militar obligatoriu?

by August 8, 2018 0 comments

„Vă reamintesc faptul că stagiul militar în România este suspendat, nu anulat. Este o discuţie care apare tot mai des şi sunt câteva state care au stagiul militar obligatoriu, cum este Suedia, dacă nu mă înşel. Am discutat de multe ori (în cadrul ministerului – n.red. ) lucrul acesta, dar există o analiză pragmatică faţă de acest subiect”, a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor, întrebat despre posibilitatea reluării stagiului militar obligatoriu în România, potrivit evz.ro.

Mihai Fifor a luat de fapt modelul Germaniei, unde a început deja o dezbatere privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu.  Pentru că armata Germaniei are un deficit major de soldaţi, coaliţia aflată la putere a venit cu această idee. Un sondaj efectuat în rândul germanilor arată că aceştia sunt în mare parte de acord cu revenirea la obligativitatea efectuării armatei. Dacă propunerea va fi adoptată, serviciul militar ar putea dura 12 luni, spre deosebire de 6, cât era până în 2011, când a fost desfiinţat în Germania.

În România, deocamdată această idee s-ar afla pe masa ministerului Apărării, iar ministrul Mihai Fifor ar dori să o pună în practică.  Doar că, potrivit unor surse guvernamentale, acesta nu ar avea susţinere în Guvern şi nici Liviu Dragnea nu ar fi de acord cu un astfel de proiect în momentul de faţă. De aceea, deocamdată preferă să ţină subiectul în aştepare.

„Deocamdată nu am dus în Guvern această iniţiativă şi nici nu cred că putem discuta curând despre aşa ceva. Căutăm alternative, de aceea avem şi legea rezervistului voluntar”, a precizat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă, dar care ar fi testat în avans ipoteza reintroducerii stagiului militar.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<