O interpelare a deputatului Dan Gheorghe: Cum sunt îndoctrinați elevii maghiari din Transilvania, cu finanțare de la Budapesta

O interpelare a deputatului Dan Gheorghe: Cum sunt îndoctrinați elevii maghiari din Transilvania, cu finanțare de la Budapesta

O interpelare a deputatului Dan Gheorghe: Cum sunt îndoctrinați elevii maghiari din Transilvania, cu finanțare de la Budapesta

by October 30, 2018 0 comments

Guvernul de la Budapesta, în cârdășie cu politicienii maghiari din țară,  folosesc cele mai  abjecte metode pentru  promovarea acțiunilor iredentiste, în Transilvania. Una dintre acestea, cu rezultate eficiente, este îndoctrinarea și manipulare elevilor din școlile cu predare în limba maghiară, din Ardeal.

Un asemenea caz a fost semnalat în vara acestui an, cu ocazia așa zisei comemorări a Tratatului de la Trianon, din 4 iulie, când, școlarii dintr-un liceu din Odorheiu Secuiesc, împreună cu tinerii unei unități de învățămând din Ungaria, au fost implicați într-un eveniment cu caracter șovin, evocând Ungaria Mare și vremurile dualismului austro-ungar, în perioada când Transilvania era anexată  Ungariei.  Această acțiune a fost finanțată de Guvernul de la Budapesta și realizată  în urma unei  colaborări dintre  Liceul de Artă, ”Dr.Pallo Imre” din Odorheiul Secuiesc și un liceu similar din Ungaria.

Deputatul PNL Dan Gheorghe, dar și o asociație civică au sesizat Ministerul Educației privind implicarea elevilor în manifestări cu aspect politic, ceea ce contravine legilor țării. În urma interpelării parlamentarului liberal și a plângerii depuse de asociația ”NEAMUNIT”, ministerul de resort a trimis o echipă de control care a constat elementele constitutive ale încălcării Legii Educației, decizând sancționarea conducerii liceului cu predare în limba maghiară din Odorheiu secuiesc  și a profesorilor implicați în acest caz controversat.

În interpelarea depusă de Dan Gheorghe, se arată că ” proiectul derulat de liceul din Odorheiu Secuiesc și un liceu din Budapesta a fost finanțat de Guvernul de la Budapesta, în cadrul unui program intitulat ”Hatartalanul” ( fără granițe), ce vizează colaborarea dintre școli, în scopul cunoașterii reciproce.

Activitatea respectivă a cuprins  în proiect mai mulți elevi ai Liceului de artă din Odorheiu Secuiesc și ai liceului partener din Ungaria. Ei au fost îndrumați, în cadrul acestei manifestări  așa zis artistice, să  deseneze, în curtea școlii, harta teritoriilor care au aparținut Imperiului austro-ungar înainte de 1918. Conturul  hărții a fost pictat în culorile drapelului maghiar.

Activitatea cu școala din Ungaria s-a desfășurat pe baza unui protocol care nu este tradus, pentru a se putea urmări dacă s-a procedat la valorificarea tuturor eventualelor avantaje bilaterale care ar trebui să fie cuprinse în structura acestui protocol. Nimeni nu a negat realizarea hărții, dar , în același timp, nimeni  nu a  recunoscut că are legătură cu comemorarea semnării Tratatului de la Trianon, pe 4 iulie, susținând că singurul scop a fost cel artistic”.

În acest context, deputatul PNL atrage atenția doamnei  ministru interimar al Educației, Rovana Plumb că ”atât cadrele didactice participante la proiect cât și conducerea liceului sunt responsabile pentru implicarea elevilor în activități cu caracter politic și punctez că defășurarea acestor activități într-o unitate de învățământ preuniveristar din România nu este nici morală, nici legală și pe această cale,  vă cer să luați măsurile necesare ca astfel de activități să nu se mai repete”.

În răspunsul dat de Ministerul Educației, interpelării deputatului PNL, Dan Gheorghe, se precizează că ” în urma acestei sesizări, prin care erau semnalate nereguli la Liceul de Artă ”Dr. Pallo Imre” din Odorheiu secuiesc, o echipă de control din cadrul Ministerul Educației Naționale s-a deplasat în perioada 23-27.07.2018 la Inspectratul Școlar Județean Harghita. Faptul sesizat s-a confirmat ca fiind real, responsabilitatea privind organizarea acestui eveniment revenind atât conducerii școlii cât și cadrelor didactice. Drept urmare, în raportul încheiat ca urmare a controlului, s-a recomandat diminuarea calificativului doamnei director Porche Eva și al domnului director adjunct, Jakob Zoltan, motivate de faptul că au permis folosirea elevilor într-o activitate cu aspect politic, find încălcate astfel prevederile art.7, alin 1 din legea Educației Naționale nr.1/2011, cu modificările și colpletările ulterioare. De asemenea, s-a recomandat cercetarea disciplinară a profesorilor Tor Lorand, Biro Mihaly și Malbe Lorand, care, de asemenea, au participat la activitatea menționată.

Ca urmare a recomandărilor consemnate în raport, au fost adoptate urmărtoarele măsuri: la evaluarea anuală a activității profesionale a doamnei director Porche Eva și a domnului director adjunct Jakob Zoltan, IPJ Harghita a decis diminuarea calificativelor anuale ale acestora. Consiliul de administrație al Liceului de artă a efectuat cercetarea disciplinară a profesorilor implicați în evenimentul din 04.06.2018”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.