Budapesta face, Bucureștiul tace. Cum sunt momiți tiganii din Satu Mare să învețe limba maghiară
by Ancheteonline November 23, 2018 0 commentsUngaria reia, într-o formă perversă, politica de deznaționalizare a populației din unele regiuni de pe teritoriul României. Budapesta folosește metode abjecte, cu tendințe clare de maghiarizare a unor minorități aflate în suferință. Astfel, oficialitățile ungare oferă bani copiilor de etnie romă ( un exemplu fiind semnalat în județul Satu Mare), pentru a urma cursuri la școli de predare în limba maghiară. Aceștia sunt plățiti cu bani mulți pentru a învăța limba maghiară, începând de la nivel de grădiniță, apoi de școală primară, iar mulți din tinerii țigani vor fi stimulați, financiar să urmeze cursurile universităților cu predare în aceeași limbă.
În aceste condiții, țiganii din această zonă a Transilvaniei sunt asimilați de unguri, uitând total limba oficială a țării, limba română. Acest fenomen este semnalat pe teritoriul întregului Ardeal, iar autoritățile românești stau impasibile.Oficialitățile de la București nu au politică coerentă de integrarea în societate a acestei minorități, care este lăsată să trăiască în sărăcie și ignoranță.
Totodată, procesul de deznaționalizare se poate observa și prin politica de dublă cetățenie acordată de Budapesta, fiind mulți români, în special cei din familiile mixte, sau cei care au bunici sau rude mai îndepărtate de etnie maghiară, care au solicitat și au primit cetățenie ungară, fiind momiți de posibilitatea de a emigra, mai ușor în SUA.
Ziarul local din Satu Mare, presasm.ro a semnalat acest pericol existent la granița cu Ungaria(https://www.presasm.ro/foto-ungaria-cumpara-elevi-in-judetul-satu-mare-romii-iau-cu-asalt-bancomatele/):
”Guvernul maghiar a ajuns să cumpere elevi în județul Satu Mare! Și nu este vorba despre stimularea unor copii de naționalitate maghiară, ci de sute de persoane de etnie romă. Pe care îi momesc cu zeci de mii de forinți pentru a se declara maghiari și pentru a urma clasele de limba maghiară a școlilor din județul Satu Mare. Treaba merge ca unsă de peste un deceniu.
Guvernul maghiar pune la bătaie – încă din 2002 – 20.000 de forinti – o dată pe an – pentru fiecare elev pe care părinții îl declară maghiar și urmează secțiile de limbă maghiară din școlile din județul Satu Mare. Banii, deși puțini, sunt suficienti pentru a-i convinge pe părinți să-și înscrie copiii la o școala cu predare în limba maghiară. Ceea ce se dorea a fi o măsură de protecție socială s-a transformat încet într-o strategie de cooptare de noi etnici.
Într-un exces de “generozitate”, Guvernul maghiar a renunțat la condițiile pentru înscriere la burse (care condiționau deținerea unei legitimații de maghiar), punga s-a lărgit, iar învățământul în limba maghiară a devenit accesibil tuturor. În special, persoanelor de etnie romă. Ținta clară fiind lărgirea numărul de elevi care învață în limba maghiară, cel puțin în statistici. Statistici care vor fi mai mult decât folositoare într-un viitor apropiat. Atât pentru partidele maghiare, care vor avea un bazin electoral lărgit, cât și pentru statul maghiar.
Unde nu există clase cu predare în limba maghiară, dar elevii fac într-o formă instituționalizată un curs facultativ de limba maghiară, au dreptul să primească bursă. Forma instituționalizată presupune ca profesorul care predă limba maghiară să fie plătit de Inspectoratul Școlar Județean. Dacă în primii ani se pretindea și acea legitimație de maghiar, în prezent singura condiție este să urmeze cursuri în limba maghiară.
Reporterii PresaSM au solicitat și obținut din partea Inspectoratului Județean Școlar Satu Mare numărul de elevi care învață la secțiile maghiare la școlile din județ. Astfel, pentru anul școlar 2018-2019 avem un număr total de 15.237 de elevi.
La nivel preșcolar avem 3071 de copii, la nivelul primar avem 5.469 de copii, la ciclul gimnazial avem 3.916 elevi, iar la liceu avem 1.783 de elevi. La aceștia se mai adaugă 899 de elevi de la școlile profesionale, respectiv 99 de tineri care urmează cursurile unor școli postliceale”.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.