La comemorarea lui Mustafa Kemal Ataturk, părintele Turciei moderne

La comemorarea lui Mustafa Kemal Ataturk, părintele Turciei moderne

La comemorarea lui Mustafa Kemal Ataturk, părintele Turciei moderne

by November 11, 2018 0 comments

Istoricul Ionuț Cojocaru face, pe bogul său,  o mică radiografie a Turciei zilelor noastre, la 80 de ani de la moartea fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk. Regimul Erdogan se mai ridică la nivelul așteptărilor părintelui statului modern turc? ( citește AICI)

”A reușit Mustafa Kemal Atatürk să lase moștenire un stat consolidat? Mai vor turcii un stat bazat pe principiile kemaliste sau nostalgia trecutului îi îndeamnă către un model oriental? Se poate vorbi despre democrație într-un stat musulman? După 2013, treptat regimul Erdoğan și-a dezvăluit  treptat strategia pentru viitor. Un viitor în care rolul lui Mustafa Kemal intră într-un con de umbră, până la minimalizare. Deja, mulți analiști (nu istorici) îl compară pe actualul președinte cu fondatorul statului turc. L-a depășit ca ani în fruntea statului, a schimbat sistemul politic lăsat moștenire, tendința către otomanism care lui Mustafa Kemal i se părea o prostie, este acum promovată de regimul de la Ankara.

În ultima perioadă Turcia a fost și este traversată de o serie de crize. Centrul acestor crize este președintele turc.  Conflictul dintre generații este văzut de societatea turcă ca o luptă pentru așezarea lucrurilor. Pentru conducătorii de azi, făuritorul statului turc este și trebuie să rămână un exemplu.

Reformele implementate de Mustafa Kemal au fost preluate din Occident, Recep Tayyip Erdoğan vede o oportunitate din colaborarea cu statele din Est, cariera primului este în mare parte cunoscută, cea a actualului președinte este departe de a se încheia.  Evenimentele privind perioada lui Mustafa Kemal Atatürk sunt mai îndepărtate, este permis accesul la arhive și la sursele complementare. Anii, 80 sunt rodnici în informații despre personalitatea fondatorului Republicii Turcia, Kemal Atatürk cât și aspecte privind mentalitatea, tradițiile, societatea, elitele și religia turcilor. Unul este la dispoziția istoricilor, celălalt, încă nu.

Recep Tayyip Erdoğan conduce Turcia din 2002, mare parte ca prim ministru, de curând ca președinte Din 2013 dictatorial. A transformat Turcia într-o putere economică ce a reușit să intre în primele 20 țări din lume. Lider carismatic, foarte popular a devenit preferatul majorității turcilor.

Acum 80 de ani, generalul Kemal, original prin faptele sale, unic prin reușitele sale (transformarea Imperiului într-o Republică) își dădea sufletul în somptuosul palat Dolmabahce, la 09:05. Azi, i-a venit și lui rândul să fie trecut în plan secund. Omul care a dus Turcia din Evul Mediu în Contemporanitate”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.