Marți 13, trei ceasuri rele! România, bombardată din toate părțile: CE, PE, MCV

Marți 13, trei ceasuri rele! România, bombardată din toate părțile: CE, PE, MCV

Marți 13, trei ceasuri rele! România, bombardată din toate părțile: CE, PE, MCV

by November 13, 2018 0 comments

Parlamentul European a adoptat marți, în plenul de la Strasbourg, rezoluția privind statul de drept din România, în care este condamnată intervenția “violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018” și se recomandă autorităților “să se opună măsurilor care ar duce la dezincriminarea corupției în rândul funcționarilor de stat și să aplice strategia națională anticorupție”.

Au fost 473 voturi “pentru”, 151 “împotrivă” și 40 abțineri.

Comisia Europeană susține în raportul MCV pentru România că protocoalele secrete au fost invocate pentru a se opera modificări legislative intempestive. Instanțele , precizează oficialii UE, ar trebui să decidă dacă au existat abuzuri așa cum s-a reclamat sau dacă este nevoie de o anchetă deschisă și imparțială pentru a se stabili dacă au existat sau nu deficiențe sistemice, ca de exemplu strângerea ilegală de probe sau exercitarea unei influențe ilegale asupra magistraților.

„Dat fiind rolul instanțelor de a stabili dacă acuzațiile de abuzuri sunt justificate sau nu și de a decide în ceea ce privește legalitatea probelor obținute pe baza acestor protocoale în cauzele penale, până acum nu a existat nicio hotărâre judecătorească în sprijinul ferm al acestor argumente care să fi ajuns la cunoștința serviciilor Comisiei”, se arată în raportul tehnic al Comisiei Europene.

Oficialii europeni notează totodată că este „important să se asigure un cadru în baza căruia serviciile de informații să se afle sub o supraveghere adecvată, infracțiunile să poată fi investigate și sancționate în mod eficient, respectându-se pe deplin drepturile fundamentale, și publicul să poată avea încredere că independența sistemului judiciar este garantată”.

În raportul Comisiei se mai precizează că „expertiza altor state membre ar putea fi utilă pentru crearea unui sistem mai consolidat de măsuri de supraveghere la care recurg organele de urmărire penală, precum și pentru colaborarea dintre serviciile de informații și organele de urmărire penală, care este esențială pentru investigarea infracțiunilor grave, cum ar fi terorismul și criminalitatea informatică”.

Comisia Europeană notează în Raportul tehnic pentru MCV că după noiembrie 2017, ca urmare a discuțiilor din Parlamentul României privind legile justiției, a devenit din ce în ce mai dificil pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să vorbească într-un singur glas și să articuleze, în numele instanțelor și parchetelor, un punct de vedere motivat asupra schimbărilor care ar putea afecta independența justiției. În dezbaterile care au dus la adoptarea legilor justiției modificate, în decembrie 2017, asociațiile de magistrați au constatat că nu a fost clar dacă membrii CSM prezenți la dezbateri au apărat o poziție comună a Consiliului sau numai propriile opinii, mai spune CE în raport. De asemenea, CSM este criticat pentru că nu a profitat de ocazia de a face o evaluare a impactului modificărilor legilor, în special a schimbărilor cu un impact major asupra conducerii, cum ar fi modificările privind pensionarea anticipată și intrarea în profesie.

Manfred Weber, liderul celui mai mare grup politic din Parlamentul European, PPE, candidatul oficial al popularilor-europeni la funcția de președinte al Comisiei Europene din 2019, a declarat, marți, despre România, că este inimaginabil cum guvernul unei țări care va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene ridică semne de întrebare privind statul de drept.

„Este greu să ne imaginăm cum guvernul unei țări care deține Președinția Consiliului UE poate să ridice semne de întrebare legate de statul de drept. Trebuie să amintim despre promisiunile pe care premierul român le-a făcut aici în Parlamentul European, cu mesaje clare, iar noi am acceptat că Guvernul român va fi capabil să-și îndeplinească promisiunile, dar nimic nu s-a întâmplat până acum. De aceea, ridică tot mai multe semne de întrebare. Este greu să ne imaginăm faptul că guvernul care va conduce Uniunea Europeană va avea o problemă de stat de drept pe masă”, a spus Weber, marți, la Parlamentul European, într-o conferință de presă.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.