Coaliția PSD-ALDE a pierdut mjoritatea. Votul pe buget, amânat pentru 2019

Coaliția PSD-ALDE a pierdut mjoritatea. Votul pe buget, amânat pentru 2019

Coaliția PSD-ALDE a pierdut mjoritatea. Votul pe buget, amânat pentru 2019

by December 12, 2018 0 comments

Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro că dezbaterea în Parlament a bugetului de stat se va amâna pentru luna ianuarie din cauza blocajului în CSAT. O a doua cauză a amânării ar fi și lipsa majorității parlamentare.

Vicepreședintele PSD Florin Iordache a anunțat miercuri dimineață că dezbaterea în plen a legii pensiilor se amână pe săptămâna viitoare. Iordache susține că nu este gata raportul comisiei de specialitate. Amânarea are loc în contextul în care PSD a pierdut majoritatea la Camera Deputațiilor și se bazează pe votul UDMR și al minoritățiilor. Surse social-democrate au declarat pentru Hotnews.ro că dezbaterea proiectului s-a amânat din cauza majorității fragile.

UDMR condiționează votul la legea pensiilor. Kelemen Hunor: ”Legea pensiilor e o lege mai bună decât legea actuală, dar trebuie tratată mai serios problema persoanelor cu dizabilități. Noi am introdus un amendament și în Comisie s-a votat amendamentul nostru, iar după pauză l-au respins. Nu se poate. Aceste persoane trebuie să se regăsească în sistem, este cererea noastră. În acest moment se discută și se va discuta în continuare și eu sper că se va găsi o soluție. Amendamentul există și noi îl vom susține și când ajunge în plen. Mai mult nu pot să spun, până când nu se votează, să vedem ce se întâmplă cu acest amendament. Noi am avut vreo 6-7 amendamente, nu știu de ce au fost respinse, e o procedură ce nu trebuie să devină o cutumă, reluarea votului”, a declarat președintele UDMR la Camera Deputaților.Raportul Comisiei pentru Muncă nu a ajuns la Biroul Pemananet, a spus Iordache pe holul Parlamentului. Potrivit acestuia dezbaterile și votul final vor avea loc săptămâna viitoare.

Comisia de specialitate a adoptat marți după o ședință maraton de șapte ore, un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul legii pensiilor. Raportul a fost adoptat cu 14 voturi “pentru”, cinci “împotrivă” și o abținere.
De precizat ar fi că în cadrul dezbaterilor în Comisia de specialitate, parlamentarii Coaliției au respins un amendament al UDMR la legea pensiilor referitorla persoanele cu dizabilități, fapt care a creat nemulțumirea acestora.

Pe ordinea de zi a plenului trebuia să intre două proiecte importante pentru PSD: legea pensiilor și legea evaziunii fiscale. Ambele au fost amânate după ce PSD nu a reușit să strângă voturie necesare pentru cele două legi organice. Majoritatea în Camera Deputaților este de 165 de deputați iar Coaliția se bazează în prezent doar pe 163 de voturi.
Totodată, Opoziția se pregătește să boicoteze ședința de plen , aceștia anunțân încă de săptămâna trecută că va boicota sedințele de vot final de la Camera Deputaților.
La începutul săptămânii Liviu Dragnea anunța: “Majoritatea la Camera Deputaților se va vedea la primul vot ca să discutăm riguros. Majoritatea în plenul Parlamentului este în continuare fără problemă”. Declarația a fost făcută la finalul ședinței Comitetului Executiv Național.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.