Opoziția a forțat schimbarea lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputaților. Ce rol au avut procurorii DNA?

Opoziția a forțat schimbarea lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputaților. Ce rol au avut procurorii DNA?

Opoziția a forțat schimbarea lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputaților. Ce rol au avut procurorii DNA?

by December 5, 2018 0 comments

Ședința de marți a plenului Camerei Deputaților a fost una marcată de scandal. PNL a cerut la începutul acesteia introducerea pe ordinea de zi a unor proiecte de revocare atât a lui Liviu Dragnea, din funcția de președinte, cât și a lui Florin Iordache, din cea de vicepreședinte. Iordache, cel care conducea ședința, a refuzat să supună la vot propunerile PNL afirmând că acestea sunt neregulamentare. Au urmat luări de cuvânt timp de o oră și jumătate și certuri pe tema regulamentului.

La un moment dat, la tribună a venit vicepreședintele Camerei Deputaților, liberalul Marilen Pîrtea care a susținut că preia conducerea ședinței și a supus la vot toate solicitările opoziției, deși avea microfonul tăiat. Cei din opoziție aflați în sală au votat cu mâna ridicată, iar ulterior liderii PNL, USR, PMP au susținut pe rând că Liviu Dragnea a fost revocat ca urmare a acestui vot.

Mișcarea PNL a fost o încercare de a testa voturilor celor de la PSD-ALDE, după ce cei din coaliție au rămas fără două voturi necesare pentru a avea majoritatea, ca urmare a plecării a patru deputați PSD la partidul lui Victor Ponta.

Solicitarea în plen a fost făcută de liderul deputaților liberali, Raluca Turcan. Pe de altă parte, cei din PSD și ALDE au încercat să se mobilizeze de dimineață și nu era clar dacă cei din opoziție ar fi avut șanse de reușită.

“În niciun caz nu voi supune votului”, a spus Iordache, care le-a cerut liderilor de grup să vină la consultări. Iordache susține că cei de la PNL nu cunosc regulamentul. “Astăzi stăm pe procedură, să învățăm regulamentul. Nu pot supune la vot introducerea pe ordinea de zi dacă nu este unanimitate din partea liderilor de grup”, a mai explicat Iordache.

Turcan a amenințat chiar cu greva parlamentară. Iordache a decis închiderea ședinței la ora 11.30, dar aceasta s-a reluat pentru vot final. Din lipsă de cvorum, ca urmare a unui boicot al opoziției, aceasta a fost suspendată.

Turcan a cerut și schimbarea procedurii de vot, să fie prin ridicare de mâini, întrucât au fost probleme cu sistemul electronic care “votează la dispoziția conducerii Camerei Deputaților.”

PNL va cere Secretariatului general al Camerei Deputaților să trimită la Monitorul Oficial hotărârile de revocare în cazul lui Liviu Dragnea și a lui Florin Iordache, susțin surse politice din partidul liberal pentru știripesurse.ro.

Raluca Turcan susține că votul dat în Parlament, chiar dacă nu a fost supus de președintele de for, a respectat procedura, așa că Liviu Dragnea a pierdut funcția de președinte al Camerei Deputaților.

“Dl Dragnea a fugit. A capturat statul român și prin interpusi, exact așa cum fac infractiorii. Iar cel mai umil și slugarnic interpus este Florin Iordache. Realitatea este că majoritatea PSD ALDE nu mai există. Punct. Doi -Liviu Dragnea este revocat din funcția de presedinte al Camerei Deputaților. Florin Iordache este revocat din funcția de vicepreședinte al camerei Deputaților. 4. Procedura de vot stabilită pentru a merge mai departe cu orice fel de lege e votul cu mâna ridicată”, a declarat Raluca Turcan.

Declarații explozive făcute de Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, despre ședința în care Opoziția a încercat schimbarea lui Liviu Dragnea de la șefia Camerei Deputaților.

“Nu am niciun fel de îngrijorare în ceea ce mă privește, în schimb ceea ce s-a întâmplata astăzi este de nedescris. Cunoașteți regulamentul care spune că doar liderul grupului care a propus președintele poate cere schimbarea și că dacă se dorește suplimentarea ordinii de zi trebuie să fie de acord toți liderii de grup. A fost o încercare de a-l da jos pe domnul Liviu Dragnea. Statul paralel își face treaba. Se încearcă să fim lăsați fără candidați. S-a cerut revocarea a doi vicepreședinți din partea PSD, dar nu pentru al treilea. Este vorba de doamna Carmen Mihălcescu. Am văzut astăzi că la 9:30 a fost chemată la DNA. Este o coordonare între aceste forțe. Domnului Iordache i-a cerut un deputat PNL să se ridice de pe scaun să i se dea la telefon președintele Klaus Iohannis”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

În mod normal, această ședință de plen trebuia condusă de vicepreședintele Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu. Liviu Dragnea i-a delegat oficial atribuțiile.

În plină desfășurare a ședinței de plen, Carmen Mihălcescu, a fost sunată de procurori și convocată la DNA pentru audieri. Surse din PSD susțin că această mișcare s-a dorit a fi una prin care procurorii să schimbe jocul politic.

Pentru că Florin Iordache, vicepreședinte PSD al Camerei Deputaților era vizat de o procedură de revocare și, pe cale de consecință nu putea conduce ședința, iar Carmen Mihălcescu era la DNA, următorul pe listă era Marilen Pirtea, de la PNL. Dacă se ajungea în situația în care Pirtea ar fi condus ședința, atunci PSD pierdea controlul și lucrurile puteau lua o altă turnură.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.