Băncile europene, implicate în spălarea de bani a miliardarilor ruși
by Ancheteonline March 6, 2019 0 commentsMai multe bănci occidentale (Raiffeisen, ABN Amro, ING, Rabobank, Citigroup, Deutsche Bank) ar fi implicate într-o reţea de spălare de bani prin care au trecut miliarde de euro proveniți din Rusia, potrivit unor investigaţii ale reţelei internaţionale de jurnalişti OCCRP.
În urma publicării acestor dezvăluiri, acțiunile bancare europene au scăzut puternic în ultimele zile. Finlandezii de la Nordea pierdeau 4% luni iar austriecii Raiffeisen 12% marți. Acțiunile Crédit Agricole scădeau cu 1,36% miercuri la jumătatea zilei iar ING pierdea 4%, potrivit AFP.
Conform ziariștilor de investigații, tranzacţii în valoare de aproape 5 miliarde de dolari au fost trimise prin intermediul a 1,3 milioane transferuri bancare de la 233.000 de companii.
Reţeaua internaţională de jurnalişti de investigaţie prezintă povestea avocatului Erich Rebasso, implicat în tranzacţiile de spălare a banilor.
„În ultimele zile ale anului 2008, Erich Rebasso, un avocat austriac, a trimis o scrisoare către principalele sedii ale Poliției Federale Penale din Viena”, potrivit articolului postat pe site-ul organizației.
Potrivit sursei citate, schema financiară a fost realizată de Troika Dialog, cea mai mare bancă privată de investiții din Rusia, și a vizat multiple transferuri de bani din Rusia, iar cel puțin o parte dintre bani păreau de origine infracțională.
În 2008, Rebasso a reclamat cazul la autorități, dar după doi ani a fost informat că poliția a închis cazul, deoarece era în afara jurisdicției austriece.
În iulie 2012, avocatul a fost răpit iar familiei i s-a cerut o răscumpărare de 435.000 de euro. Cadavrul lui Rebasso a fost găsit trei săptămâni mai târziu într-o pădure din apropierea Vienei, potrivit OCCRP. La scurt timp după crimă, doi foști ofițeri de poliție ruși au fost arestați fiind acuzați că ar avea legătură cu cererea de răscumpărare, dar nu și cu crima. Aceștia au fost condamnați la opt și respectiv nouă ani de închisoare, mai scrie OCCRP.
Creată la începutul anilor 90, Troika Dialog a devenit de-a lungul anilor una dintre principalele societăți private de investiții din Rusia, până la răscumpărarea sa în 2012 de către cea mai mare bancă a Rusiei, grupul public Sberbank.
Sberbank spune că nu are niciun raport cu acuzațiile dezvăluite de OCCRP.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.