În timp ce Băile Herculane se prăbușesc în ruină! CJ Cluj donează 100 000 de euro pentru refacerea catedralei Notre Dame din paris

În timp ce Băile Herculane se prăbușesc în ruină! CJ Cluj donează 100 000 de euro pentru refacerea catedralei Notre Dame din paris

În timp ce Băile Herculane se prăbușesc în ruină! CJ Cluj donează 100 000 de euro pentru refacerea catedralei Notre Dame din paris

by April 17, 2019 2 comments

În timp ce patrimoniul nostru național cade în ruine, în fiecare zi, iar clădiri monument imploră renovarea, s-au găsit deja, politicieni români,  care să sară în ajutorul refacerii catedralei Notre Dame. Binențeles pe banii noștri. Deși s-au adunat din donațiile franceze peste 1 miliard de euro pentru reconstrucția catedralei parisiene(bani de ajuins pentru refaceera de la zero a catedralei),  consilierii județeni de la Cluj, din foame pentru publicitate, s-au găsit să bage mâna în buzunarul nostru pentru a dona 100 000 de euro, în contul acestei drame. Asta, deși clujenii cer drumuri județene modernizate, pentru că își rup mașinile, în fiecare zi. Mai mult, dacă CJ Cluj avea bani de dat, oare de ce nu i-a donat refacerii clădirilor de patrimoniu național și universal de la Băile Herculane? Presa locală scria la sfârșitul lunii ianuarie despre prăbușirea tavanului celui mai important imobil din această stațiune seculară.

Consiliul Județean Cluj a aprobat alocarea a 100.000 de lei din bugetul pe acest an pentru reconstrucția catedralei Notre Dame din Paris, distrusă în urma unui incendiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, cel care a propus, miercuri, amendamentul privind alocarea unei sume pentru Notre Dame la proiectul de hotărâre privind bugetul județului Cluj pe anul 2019, a declarat că banii se iau de la capitolul funcționare al deliberativului județean.

„Am văzut drama din Paris, incendiul de la catedrala Notre-Dame, o tragedie a creștinătății și am propus CJ Cluj, ca și creștin și catolic, alocarea a 100.000 de lei (peste 21.000 de euro – n.r.) pentru reconstrucția bisericii pariziene. Este un gest simbolic pe care județul Cluj îl poate face pentru catedrala Notre Dame din Paris. Trebuie să vedem, din punct de vedere juridic, cum se poate da această sumă. Consiliul Județean Cluj a aprobat propunerea mea, votul fiind unul foarte important. Banii se iau de la capitolul funcționare al CJ”, a spus Vakar.

Acesta a subliniat că a luat legătura cu reprezentanții bisericii romano-catolice din Cluj-Napoca pentru a vedea exact modalitatea în care suma să ajungă la catedrala Notre-Dame.

În același timp, presa scria la sfârșitul lunii februarie că ”o parte importantă din acoperişul uneia dintre cele mai valoroase clădiri din Băile Herculane s-a prăbuşit zilele trecute”. Nimeni nu s-a autosesizat pentru distrugerea unui mici părți din istoria noastră milenară, ținând cont că aceste băi sunt celebre de pe vremea romanilor. Pentru noi, un dezinteres total

Evenimentul s-a petrecut după mai multe apeluri pe care le-au făcut tinerii arhitecţi care formează echipa Herculane Project, care vor să demareze lucrări de conservare la clădire. Intervenţiile nu pot fi făcute pentru că proprietarii terenului de sub clădire nu îşi dau acordul.

“Este un adevărat şoc. Din păcate este o veste extrem de proastă pentru noi. Zone care erau prioritare s-au prăbuşit. Este vorba despre structura şarpantei de la o intrare secundară şi zidul structural de sprijin, din spate. Şarpanta turnului este grav avariată. Acum pericolul public este iminent şi aş recomanda ca lumea să evite zona, până la consolidare. De acum, ploaia si zăpada vor produce daune şi mai mari. Am semnalat această situaţie şi administraţiei locale şi am încercat să aflăm răspunsuri în ceea ce priveşte dreptul de superficie, dar şi în ce fază se află împrumutul pentru a pune în siguranţă această clădire. Am solicitat în scris să primim răspunsuri, pentru că suntem aici ca să ajutăm comunitatea. E foarte important să găsim o soluţie”, a declarat Oana Chirilă, de la Herculane Project. Aceasta a mai avertizat că mai sunt zone care ar putea ceda în această perioadă.

Facebook Comments

2 Comments so far

Jump into a conversation
 1. Anonymous
  #1 Anonymous 22 April, 2019, 01:53

  Nu inteleg si poate nu trebuie sa inteleaga nimeni ca acum au pretexe ca doneaza bani la francezi ca sa se acopere, si acei bsni ii baga in propriul buzunar, este foarte posibil, niste magari..

  Reply this comment
 2. Traian 33
  #2 Traian 33 24 April, 2019, 11:55

  Cum au donat si catolicii pentru Catedrala noastra, cred ca este de bun augur si un gest prietenesc si normal ca sa donam si noi pentru ei. Mai ales tinand cont ca este vorba de un simbol marcant pentru lumea catolica.

  Modul de a vedea lucrurile cu “multumesc pentru ajutor” dar cand ai tu nevoie “hai pa”, cred ca ne-a facut o imagine negativa in Europa. Sa nu uitam ca in Franta, ca si in multe alte tari catolice locuiesc multi romani. Sa nu uitam ca multe biserici catolice gazduiesc slujbe ortodoxe, tocmai pentru a veni in intampinarea romanilor care sunt departe de tara.

  Daca nu sunteti de acord cu acest lucru macar abtineti-va de la comentarii care nu ne fac cinste. Clujul e un oras important in Romania (al doilea) in care traiesc in buna intelegere mai multe confesiuni. Mie unul, ortodox fiind, mi se pare un gest normal.

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.