Lista PNL pentru PE, girată de Iohannis. Cine nu trece clasa la capitolul integritate morală

Lista PNL pentru PE, girată de Iohannis. Cine nu trece clasa la capitolul integritate morală

Lista PNL pentru PE, girată de Iohannis. Cine nu trece clasa la capitolul integritate morală

by April 1, 2019 0 comments

Lista PNL pentru europarlamentare nu este, pe departe, una curată, conținând nume controversate. Am putea spune, potrivit criteriilor lui Klaus Iohannis, care a girat lista, că ar fi una cu mari probleme penale. Faptul că unii candidați liberali au reușit, parțial să scape de unele dosare penale, nu înseamnă, neapărat că sunt curați, ci doar că au fost spălați, pentru o scurtă perioadă de timp.

Printre candidații PNL care ridică semne de întrebare la capitolul integritate,  se numără Gheorghe Falcă, Dan Motreanu, Vasile Blaga și chiar Mircea Hava. Poate, dacă ar exista un control La Hidroelectrica și anchetatorii  ar lua la puricat contractele lui Rareș Bogdan privind consultanța media, am putea descoperi multe nereguli. În același timp, sunt cunoscute problemele cu legea ale fratelui candidatului Mihai Țurcanu, fost președinte ale Consiliului Județean Botoșani, trimis în judecată pentru fapte de corupție.

De departe, cel mai ”penal” candidat al liberalilor este Gheorghe Falcă, primarul Aradului, care are mai multe dosare penale, dosite pe la parchete și pe la DNA, toate referitoare la conflicte de interese penale, legate de contractele încheiate de firma lui, Pro Arhitectura, cu administrația locală. Mai nou, la ANI se află o altă plângere legată de conflict de interese privind relațiile nepotrivite cu decanul unei facultăți din cadrul Universității Vasile Goldiș, care ocupă și funcția de consilier al primarului, în timp ce Falcă se află în consiliul de administrație al facultății respective ( citiți AICI).

La categoria dosare penale, Vasile Blaga îi suflă în ceafă lui Falcă. Blaga revine pe cai mari, după ce Iohannis l-a reactivat, având nevoie de el,  în momentul când mulți lideri doreau să-l schimbe pe Ludovic Orban. Blaga s-a întors tocmai pentru a aduce liniște în partid și pentru a se ocupa de campania electorală a partidului, dar și a lui Iohannis. Odată cu revenirea la vârful PNL, s-a rezolvat și cu problemele sale penale. El a fost achitat în primă instanță, în dosarul în care era acuzat de trafic de influență și luare de mită de la fostul primar de la Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan. De asemenea, Blaga a scăpat și de punerea sub acuzare în dosarul EADS, caz închis de DNA. Din păcate, nici acum procurorii nu s-au ocupat de dosarul finanțării campaniei electorale a PDL, existând numeroase suspiciuni de corupție. Amintim faptul că  Blaga fost cel care a coordonat campaniile partidului, atât în 2004, cât și în 2008 și 2012.

Tot la capitolul ”penal” poate fi încadrat și Dan Motreanu, deși a fost achitat, în primă instanță de judecători, alături de fostul consilier prezidențial, George Scutaru,  într-un dosar privind spălare de bani.

Primarul de la Alba Iulia, Mircea Hava, se află în atenția ANI,( de mai bine de 3 ani!?), într-un caz privind conflict de interese și  incompatibilitate. Este vorba de dubla calitate pe care a ocupat-o , ani de zile, de primar și președinte a unei fundații, care a gestionat fonduri europene de milioane de euro. Hava, în calitate de primar,  era cel care accesa fondurile, iar fundația, condusă de același Hava,  era cea care punea în aplicare proiectele europene. (Citește mai mult AICI ).

Astfel, dacă am ține cont de criterii lui Iohannis, lista PNL ar putea cădea la capitolul integritate morală. Dar, în politica liberalilor, totul e posibil!

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.