Un lider important la Bundestagului cere activarea articolului 7 din Tratatul UE împotriva României

Un lider important la Bundestagului cere activarea articolului 7 din Tratatul UE împotriva României

Un lider important la Bundestagului cere activarea articolului 7 din Tratatul UE împotriva României

by April 25, 2019 0 comments
Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag Gunther Krichbaum îi cere șefului Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, să activeze articolul 7 din Tratatul UE pentru România, motivând că, din 2016, guvernele PSD au împiedicat sistematic lupta anticorupție și au lucrat la demontarea statului de drept.
 
”După cum știți, urmăresc în calitate de președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene evoluțiile politice interne din România deja de ceva vreme cu o foarte mare îngrijorare. După alegerile din 2016 diversele guverne române și majoritatea parlamentară care le susține lucrează sistematic la împiedicarea luptei imperios necesare împotriva corupției și la demontarea standardelor statului de drept. Astăzi (miercuri – n.r.), Parlamentul român a slăbit, așa cum era de așteptat, legislația penală anticorupție. Aceasta este o continuare a destructurării agresive a valorilor comune ale Uniunii Europene în România”, arată Gunther Krichbaum, în scrisoarea transmisă președintelui CE și obiținută de Mediafax.
Acesta reamintește că a solicitat în mai multe rânduri Comisiei Europene declanșarea procedurii conform articolului 7 din Tratatul UE, precizând că nu înțelege de a ezitat Comisia să aibă acest demers.
”De mai multe ori am solicitat Comisiei – ultima dată într-o scrisoare către domnul prim-vicepreședinte Timmermans la 14 februarie 2019 – demararea unei proceduri conform art. 7 din Tratatul UE. Este pentru mine de neînțeles, având în vedere evoluțiile, că reprezentanții Comisiei nu au urmat acesteia. Este de presupus că atitudinea ezitantă a Comisiei a fost prost înțeleasă de către responsabilii din România chiar ca o încurajare de a continua atacurile împotriva statului de drept”, a completat oficialul german.
El s-a întrebat ce acțiuni ar mai trebui să ia Guvernul și majoritatea parlamentară din România pentru ca reprezentanții CE să fie convinși de necesitatea declanșării acestei proceduri.
”Eu îmi pun întrebarea ce măsuri ale guvernului României și a majorității parlamentare de acolo mai sunt necesare, pentru ca Comisia să preia în sfârșit inițiativa. De aceea doresc să vă solicit din nou să acționați în consecință și să demarați o procedură conform art. 7. Aceasta ar fi, chiar înainte de alegerile pentru Parlamentul European, un semnal al credibilității Uniunii Europene și o încurajare a forțelor pro-europene din România”, a conchis Krichbaum.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, ca for decizional, proiectele pentru modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală. Procedura parlamentară a fost reluată după ce lui Tudorel Toader i s-a reproşat că nu iniţiază OUG pentru aceste modificări.
În prima faza, activarea articolului 7 permite constatarea “existenței unui risc clar de încălcare gravă” a statului de drept într-o țară membră, cu sprijinul necesar a 22 de țări din UE. Eventuale sancțiuni, însă, precum retragerea dreptului de vot din Consiliu, nu pot interveni decât într-o etapă ulterioară care are nevoie, pentru a fi lansată, de votul unanim al țărilor europene, mai puțin statul vizat.
Măsura a fost deja dispusă de Comisia Europeană în cazul Poloniei. O decizie similară a fost luată și în cazul Unagriei, de către Parlamentul European.
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.