Vot final în Parlament!Noile Coduri Penale, pe repede înainte

Vot final în Parlament!Noile Coduri Penale, pe repede înainte

Vot final în Parlament!Noile Coduri Penale, pe repede înainte

by April 24, 2019 0 comments

După ce Comisia specială pentru legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache, a dat raport favorabil, asupra proiectelor de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală, miercuri este programat votul în Camera Deputaților – for decizional. Au rămas în forma iniţială mai multe articole controversate, unul dintre acestea vizând reducerea termenelor de prescriere a pedepselor, care l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de dosarul angajărilor fictive, în care a fost condamnat în prima instanță la trei ani și jumătate de închisoare.

Modificarea Codurilor penale a reintrat în procedura parlamentară după ce PSD a eșuat în demersul de adoptare prin ordonanță de urgență, acesta fiind unul dintre motivele schimbării din funcție a lui Tudorel Toader.

Comisia Iordache a adoptat în mare viteză raportul pe cele două proiecte de modificare a Codului Penal și a Codului de procedură penală. Teoretic, este vorba de modificari cerute de Curtea Constituţională. Opoziția acuză însă că toate modificările au fost făcute pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare.
Printre modificările la Codul penal se numără abrogarea unuia dintre articolele de lege în baza cărora liderul PSD a fost condamnat în primă instanță, reducerea termenelor de prescripție și de denunț și abrogarea articolului privind neglijența în funcție.
Alte amendamente controversate, declarate însă constituționale, vizează interzicerea comunicărilor publice din dosare în timpul urmăririi penale şi a judecării, dar şi obligaţia ca reţinutului să i se dea, la cerere, întregul material probator. De asemenea, un denunţător poate beneficia de reducerea limitei de pedeapsă doar dacă face denunțul în cel mult un an de la data la care a aflat despre săvârşirea infracţiunii.

 

Pentru a le trece și de Camera Deputaților, puterea are nevoie de 165 de voturi jumătate plus unu din numărul de mandate iar Coaliția PSD- ALDE are o majoriate fragilă, mai exact 169. În săptămâna Paștelui, social democrații nu reușesc să mobilizeze toți parlamentarii dar ar putea beneficia de sprijinul parlamentarilor UDMR și cei ai Minoritățiilor.
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.