Dosarul Mineriadei, nul de drept. Înapoi la Parchetul Militar

Dosarul Mineriadei, nul de drept. Înapoi la Parchetul Militar

Dosarul Mineriadei, nul de drept. Înapoi la Parchetul Militar

by May 8, 2019 0 comments

Dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 – în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii – se va întoarce la Parchet pentru refacerea anchetei, a decis miercuri instanța supremă, care a constatat nulitatea rechizitoriului. Decizia poate fi contestată. Soluția a generat un val de nemulțumiri în rândul părților civile din dosar care s-au aflat în sală și care au acuzat “injustiția”.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis restituirea dosarului Mineriadei la Parchetul Militar, fiind anulate ordinele de punere sub acuzație a inculpaților, dar și toate probele din rechizitoriu.

Decizia a fost pronunțată în ședința de miercuri, la care au avut acces părțile din dosar. Soluția pronunțată de instanță a generat un val de nemulțumiri în rândul părților civile din dosar, care acuză “injustiție”.
“Pentru injustiția asta nefuncțională aservită ne luptăm de 29 de ani, au rămas urmași, dar acest dosar istoric arată clar că noi cu sânge am câștigat libertatea. Ce rost mai am eu față de societate, când nu am parte de acest proces echitabil? Bataie de joc”, a spus Marin Stoica, care în iunie 1990 a fost bătut cu sălbăticie, până a intrat în comă.
La rândul său, Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 decembrie 1989, a spus că “speranța moare ultima” și că este încrezător că Bogdan Licu, procurorul general interimar, va găsi o soluție. Mărieș nu acuză decizia instanței, ci termenul “nepermis” în care dosarul s-a aflat în cameră preliminară.
“Un dosar incomplet, judecătorul nu are ce să facă, decât să îl dea înapoi. Eu nu îl acuz pe Epure de decizia de azi. Eu îl acuz pe Constantin Epure, judecător de Înaltă Curte, că și-a permis să ne țină un an și jumătate în detrimentul acestor oameni care au venit la termene, cu speranță că li se va face dreptate, iar acum aflăm că avem un rechizitoriu bun de aruncat la gunoi. Chiar dacă nu vor face părțile vătămate contestație, cineva se va găsi și vom mai sta. (…) Speranța moare ultima. Trebuie să rămânem cu speranță și sper că domnul procuror general interimar, care a mai salvat un dosar. al Revoluției, sper să salveze un dosar, să îl construiască. A fost construit prost, trebuie construit bine, trimis cu fundament ca să înceapă odată judecarea. Bătaia de joc pentru victime este imensă ca să ții un an și jumătate un dosar care trebuia să stea la Curtea Supremă două luni”, a spus Teodor Mărieș, potrivit Mediafax.
Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<