Lege contra dublului standard de calitate la produse. Amenzi de 4% din cifra de afaceri

Lege contra dublului standard de calitate la produse. Amenzi de 4% din cifra de afaceri

Lege contra dublului standard de calitate la produse. Amenzi de 4% din cifra de afaceri

by May 14, 2019 0 comments

Proiectul lui Liviu Dragnea privind dublul standard prevede sancționarea celor care vând produse sau servicii “falsificate supuse dublului standard” cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri. În caz de abatere repetată se suspendă autorizația de funcționare a comerciantului pe 6 luni. Mai mult, comercializarea produselor cu standarde duble constituie o ”practică înșelătoare și poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală”, potrivit hotnews.ro.

Prevederile proiectului de lege se aplică tuturor persoanelor fizice și juridice care desfășoară relații comerciale cu produse de larg consum, produse agroalimentare, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii finaciare, servicii turistice, indiferent de forma de comerț.
Potrivit proiectului, produsele supuse dublului standard vor fi confiscate și retrase de la vânzare.
”În sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înțelege producerea și comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu aceleași produs vândut în alte state membre, în condițiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziție sau caracteristici diferite nejustificate”, arată proiectul.
Comercializarea produselor și serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate “constituie o practică înșelătoare și atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală după caz”.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor ar urma să fie făcute de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și după caz Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Conform documentului, ANPC va strânge probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.