Proiect de lege: Ungurii să nu mai învețe deloc limba română

Proiect de lege: Ungurii să nu mai învețe deloc limba română

Proiect de lege: Ungurii să nu mai învețe deloc limba română

by May 14, 2019 0 comments
Deputatul Kulcsár-Terza József-György a depus la Parlament un proiect de lege care prevede ca examenul din clasa a VI-a și, respectiv, clasa a VIII- a la limba română să fie eliminat pe motiv că elevi maghiari sunt descriminați.
 
Propunere legislativă a fost anunțată de Partidul Popular Maghiar la începutul luni mai nu este susținută de către grupul UDMR. De altfel, deputatul Kulcsár-Terza József-György este membru al PPM și este afiliat grupului UDMR.
Inițiativa propune modificarea articolului 74, aliniatul 4 din Legea Educației Naționale astfel: „La finalul clasei a VI-a, toate școlile organizează și realizează evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe. Proba de limbă și comunicare va cuprinde limba maternă și limba modernă I”.
În expunerea de motive a proiectului de lege, inițiatorul susține că elevii care au studiat în altă limbă decât cea română ar fi discriminați chiar în condiția în care ar fi obligați la a susține două examene de limbă și literatură română și una maternă”.
Liderul grupului UDMR de la Camera Deputaților, Attila Korodi a declarat pentru HotNews.ro că proiectul nu este asumat de UDMR. Orice modificare în acest sens ar trebui precedată de o dezbatere cu experți și decidenți în sistemul educațional în limbile minorităților naționale , în cazul nostru cu experți maghiari în educație. Nu s-a făcut nici o dezbatere, efectiv după anunțul PPM iar la trei zile a fost depus proiectul. Nu avem cum susține!”, a declarat Korodi.

Partidul Popular Maghiar a anunța pe 5 mai într-o conferință de presă, că va propune un proiect de lege care să modifice legea educației astfel încât să nu mai fie obligatoriu examenul de limbă română pentru elevii maghiari. PPM susține că elevii care aparțin minorităților naționale sunt discriminați fiind obligați să susțină un examen suplimentar în comparație cu elevii români.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.