Summitul șefilor de stat și de guverne, la Sibiu. În plină campanie electorală. Cartea lui Iohannis, la fiecare participant

Summitul șefilor de stat și de guverne, la Sibiu. În plină campanie electorală. Cartea lui Iohannis, la fiecare participant

Summitul șefilor de stat și de guverne, la Sibiu. În plină campanie electorală. Cartea lui Iohannis, la fiecare participant

by May 9, 2019 0 comments

Summit-ul șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, la care participă, între alții, președintele Consiliului European Donald Tusk, șeful CE Jean-Claude Juncker, președintele PE Antonio Tajani, cancelarul german Angela Merkel și președintele Emmanuel Macron, a început la Sibiu. Principalul subiect al discuțiilor la reuniunea informală a Consiliului European de la Sibiu este viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Peste 2.000 de oameni sunt prezenți la această oră în Piața Mare din Sibiu. Președintele Klaus Iohannis, cancelarul Germaniei și președintele Franței au fost primiți cu aplauze. “Trebuie să știm cum să ne apărăm în fața provocărilor”, a spus Macron, la sosire, potrivit Hotnews.ro.

De asemenea, șefii de stat și de guvern adunați la Sibiu au făcut o baie de mulțime, mergând să dea mâna cu sibienii și turiștii adunați în Piața Sfatului, care au scandat ”Europa” și ”Iohannis”.

La reuniunea găzduită de Klaus Iohannis participă, între alții, președintele Consiliului European, Donald Tusk, pre;edintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cancelarul german Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul Italiei, Giuseppe Conte, premierul Ungariei, Viktor Orbán, prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, premierul Olandei Mark Rutte, premierul Poloniei Mateusz Morawiecki, cancelarul Austriei Sebastian Kurz sau prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borissov.

Pe masa fiecărui participant la summit este cea de a treia carte a președintelui Klaus Iohannis – “EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”.

Peste 2.000 de oameni sunt prezenți la această oră în Piața Mare din Sibiu.

“În acestă zi a Europei suntem cu toții împreună să vorbim despre Europa, despre proiectele comune. În mai puțin de 15 zile vom avea alegeri europene. Cetățenii europeni vor avea de ales dacă vrem să construim în continuare împreună sau să distrugem Europa prin poziții na’ionaliste. Azi vom discuta despre viitorul Europei si despre proiectele pe care trebuie să le apărăm”, a declarat Macron.

“Trebuie să știm cum să ne apărăm în fața provocărilor pe care le are în față Uniunea Europeană (…) Trebuie să facem să avanseze acest proiect al Europei profunde”, a adăugat președintele francez.

El a enumerat prioritățile pe care Uniunea Europeană ar trebui să le aibă în următorii ani, și anume reducerea emisiilor de carbon, protejarea frontierelor și securitatea Europei.

“Ne trebuie o Europă care protejează şi deci trebuie să avem o Europă care protejează, la frontierele sale, europenii şi, în această privinţă, pentru mine, refondarea Schengen – să avem o protecţie adevărată – este absolut esenţială”, a arătat Macron, punctând că acest aspect este şi unul dintre dezideratele întâlnirii de la Sibiu.
 
Totodată, el a menţionat că, “vorbind de viitor, “adevărată ambiţie” vizează clima. Astfel, preşedintele Macron a amintit despre faptul că Franţa, alături de opt state membre, a semnat un acord prin care se obligă să reducă emisiile de CO2 la zero, până în 2050.
 
Emmanuel Macron a vorbit şi despre dezideratul unui nou model economic şi social de creştere la nivelul UE.
 
El a mai spus că Declaraţia de la Sibiu, care va fi prezentată la finalul Summitului informal, este una “ambiţioasă”.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.