Cum s-au înstrăinat mii de ha de pădure către fostul premier suedez, pe filiera Schweighofer

Cum s-au înstrăinat mii de ha de pădure către fostul premier suedez, pe filiera Schweighofer

Cum s-au înstrăinat mii de ha de pădure către fostul premier suedez, pe filiera Schweighofer

by June 21, 2019 0 comments

Fostul prim-ministru suedez,  Göran Persson, este un mare proprietar de pădure din România. Potrivit reprezentantului român al proprietarilor de păduri,  o parte din această suprafaţă forestieră , care a ajuns în proprietatea companiei suedeze, a făcut obiectul unor tranzacții ilegale, în urma cărora mai mulți inculpați au fost condamnați la ani grei de pușcărie, scrie nostrasilva.ro.

Sorin Chiorescu afirmă că problemele din România se datorează legii anterioare care nu a fost clara, pe care investitorii străini nu au înțeles-o. Acum va trebui ca instanțele din România sa stabilesca dacă proprietarii anteriori au acționat cu bună-credință sau nu prin evaluarea modului în care cumpărătorii au examinat cu atenție proprieăţile cumpărate.

Câteva dosare judiciare sunt în desfăşurare datorită sentintelor date impotriva persoanelor aflate la inchisoare. Nostra Silva încearcă să determine statul să își revendice terenul. În același timp, la începutul lunii mai, o instanță de judecată a refuzat statul prin compania forestieră Romsilva să-și recâștige proprietatea asupra unor păduri din România aflate in litigiu de coruptie, o hotărâre care poate fi atacată în instanța superioară.

Compania silvică suedeză Greengold a cumpărat de la grupul forestier Holzindustrie Schweighofer, în primăvara anului 2018, o companie care deținea în România 14.283 de hectare de pădure. Una dintre companiile Greengold care deține acum o parte din pădure este Greengold Group AB, în care fostul prim-ministru al Suediei, iar acum candidat la președinția Swedbank, Göran Persson, este partener și președinte al consiliului de administraţie.

O parte din ceea ce este acum terenul deținut de Greengold în România a fost obţinut prin fraudă, ceea ce se numește “landgrabbing” (cand statul sau persoane fizice si juridice cumpără sau îşi însuşesc suprafeţe mari de teren).Patru persoane au fost condamnate, în 2016 și 2017, în două cazuri diferite, pentru obţinerea a circa 1.000 de hectare de pădure folosind documente istorice false, teren vândut apoi lui Schweighofer. Trei dintre ei sunt încă în puşcărie, conform asociației proprietarilor de păduri “Nostra Silva”.

Firma Holzindustrie Schweighofer a fost scoasă, din februarie 2017,  din sistemul de certificare FSC pentru acuzații grave de ilegalitate în cea ce priveşte transportul lemnului, exploatarea lemnului, cherestea obţinută din rezervații naturale și păduri achiziționate prin încălcarea legii.

Lista de cerințe care a fost stabilită pentru ca această companie să nu piardă certificarea a inclus un număr mare de măsuri. Printre altele, terenurile achiziţionate ilegal trebuiau returnate proprietarilor de drept. Acest lucru nu a fost făcut. În schimb, terenul, deținut prin intermediul companiei Cascade Empire SRL, a fost vândut firmei suedeze Greengold.

Odată cu vânzarea, cerințele pentru a returna terenurile au dispărut. Nici o obligatie nu a fost transferată noului proprietar, Greengold, explică Marius Turtica, președintele Asociației pentru Certificarea Pădurilor care a facilitat introducerea unei noi rutine FSC in România. Acțiunile lui Greengold nu sunt de natură penală.

Dar printre cei care au pierdut terenul in defavoarea la Schweighofer, teren care acum este proprietatea Greengold, cu Göran Persson în calitate de președinte al consiliului, supărarea este mare:

-“Greengold sunt lipsiţi de etica“, spune Bogdan Ioan Tudor Todoran, președinte al organizației proprietarilor de păduri din România Nostra Silva, care include proprietari privati mici de păduri, municipalități si comunităţi istorice care dețin suprafețe mari de teren, echivalentul “Allmänningsskogarna”.

El susține că în două cazuri pământul lui Greengold este furat. Dincolo de aceasta afacere in care 3 persoane sunt condamnate la închisoare, mai exista si un teren al unei comunități mici din Borsa care a fost vândut IKEA, în ciuda faptului că astfel de terenuri nu ar fi trebuit, conform legii, să fie vândute străinilor.

Bogdan Ioan Tudor Todoran s-a întâlnit, de asemenea, cu proprietarul fabricii de cherestea Gerald Schweighofer.
”I-am spus că trebuie să dea pădurea înapoi la proprietarii de drept. Câteva luni mai târziu a vândut totul Greengold și s-a spalat pe maini”, spune el.

Reprezentantul proprietarilor din România  a solicitat opinia coproprietarului și președintelui Göran Persson. El nu a vrut să comenteze si i-a trimis la directorul executiv al Greengold, Sorin Chiorescu. ”Acesta este sarcina CEO-ului. Nu ar fi bine să ma exprim despre probleme care intra in sarcina lui”, spune Göran Persson la ATL.

Directorul executiv al Greengold, Sorin Chiorescu, a declarat că cele 1.000 de hectare “tehnic” nu pot fi descrise ca fiind “furate”, si că el știe că există incertitudini cu privire la proprietari și că trei persoane sunt închise pentru corupție.

”Da, există corupție. Dar nu am cumpărat proprietățile, am cumpărat active in litigiu, spune Sorin Chiorescu. El le descrie ca fiind “riscuri calculate”, deoarece acordul cu Schweighofer este o investiție de capital cu risc, în care Greengold probabil in cativa ani va vinde compania care deţine terenul la alţi investitori.

Sorin Chiorescu afirmă că problemele din România se datorează legii anterioare care nu a fost clară, pe care investitorii străini nu au înțeles-o. Acum va trebui ca instanțele din România să stabilească dacă proprietarii anteriori au acționat cu bună-credință sau nu prin evaluarea modului în care cumpărătorii au examinat cu atenție proprieţile cumpărate.

Câteva dosare judiciare sunt în desfăşurare din cauza  sentintelor date âmpotriva peroanelor aflate deja la ânchisoare. Nostra Silva încearcă să determine statul să își revendice terenul. În același timp, la începutul lunii mai, o instanță de judecată a refuzat statul prin compania forestieră Romsilva să-și recâștige proprietatea asupra unor păduri din România,  aflate in litigiu de coruptie, o hotărâre care poate fi atacată în instanța superioară.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.