O decizie controversată a instanței: Cheile Bicazului, pe cale să fie maghiarizate

O decizie controversată a instanței: Cheile Bicazului, pe cale să fie maghiarizate

O decizie controversată a instanței: Cheile Bicazului, pe cale să fie maghiarizate

by June 26, 2019 0 comments

Consiliul Județean Harghita a revendicat, în instanță,  zona Cheile Bicazului, susținând că aparține de acest județ, și nu de Neamț.

Zona este revendicată atât de județul Neamț, cât și de Harghita, iar o primă decizie a procesului strămutat în 2013 la Tribunalul Prahova a fost dată zilele trecute.

Judecătorii prahoveni s-au pronunțat în favoare autorităţilor din Harghita:

„Anulează procesul-verbal avînd ca obiect stabilirea traseului hotarului administrativ, emis în anul 1998. Stabileşte linia de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz-Chei, astfel: DN 12 Gheorgheni (DN 1) – Lacul Roşu – limita Jud. Neamţ 0 + 000 32 + 32,000 Km., conform Hotărîrii nr. 540/2000 din 22/06/2000“, se arată în soluţia pe scurt a instanţei.

Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, a reacţionat imediat după aflarea deciziei, proclamînd victoria:„Am cîştigat! După aproape 10 ani de litigii, se soluţionează o dispută la graniţă. strîmtorii Békás (Cheile Bicazului, n.r.) de către judeţul Neamţ nu a fost tolerată de Consiliul judeţean Harghita“, a susţinut şeful CJ Harghita printr-o postare (video) din Facebook, şi pe blogul său. – notează Monitorul
Astfel, potrivit primei decizii a intanței, Cheile Bicazului aparţin în totalitate de judeţul Harghita: adică, de la Gheorgheni mergând spre Neamţ o distanţă de 32 de kilometri, trecând de staţiunea Lacu Roşu, şi coborând serpentinele spre comuna Bicaz Chei. Sentința nu este definitivă iar instituţiile din Neamţ o pot ataca.

Ziarul Monitorul scrie că  autorităţile din Neamţ s-au declarat uluite de decizia judecătorilor, deoarece este invocată o Hotărîre de Guvern, şi nu Legea 2 din 1968, act ce stabileşte organizarea administrativ-teritorială a României. „Este surprinzător, pentru că judecătorii s-au orientat după o hotărîre din 2000, nr. 540, privind «aprobarea încadrării în categorii funcţionale a drumurilor publice». Or’ nu printr-o astfel de hotărîre se reglementează un hotar administrativ şi nu are absolut nici o legătură cu hotarul care a fost aşa şi pe timpul regiunilor, cînd era hotar între fosta Regiune Mureş autonomă maghiară şi Regiunea Bacu. Şi înainte de legea din 1968, dar şi după aceea, hotarul este pe pîrîul Cupaş, deasupra Cheilor Bicazului. Cheile sunt în totalitate la Neamţ. Se cheamţ Cheile Bicazului şi nu Cheile Gheorgheniului sau ale Harghitei. E clar, e evident, aşa a fost dintotdeauna şi sperăm ca aşa să fie şi la următoarea instanţă“, a precizat Simion Stâncel, şeful Oficiului de Cadastru Neamţ.

Acesta e convins că instituţiile din Neamţ vor ataca sentinţa primei instanţe. „E de noaptea minţii şi de rîsul curcilor. Nu au cîştigat nimic cei din Harghita. Ei au cerut să se anuleze un proces verbal de limită, care tot de ei a fost întocmit şi a fost făcut la o lucrare cadastrală. Din ce ştiu, au contestat procesul verbal pentru că nu avea număr de înregistrare de la Primăria Gheorgheni, dar era semnat de toţi. Limita între judeţe e naturalţ şi este la varsarea pîrîului Cupaş în pîrîul Bicaz, adică deasupra cheilor. Ei îşi apără interesele, avînd în vedere că aceste chei sînt un brand internaţional şi atrag turişti de pretutindeni. Noi, care avem proprietăţile 90% acolo, ar trebui să fim mai bine reprezentaţi“, a declarat Gheorghe Oniga, primarul comunei Bicaz-Chei. El este convins că războiul va continua cu multe alte termene pînă la decizia definitivă.

 

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.