S-a clarificat situația de la Valea Uzului: Primăria Sânmartin a amplasat ilegal crucile, cu finanțare din Ungaria

S-a clarificat situația de la Valea Uzului: Primăria Sânmartin a amplasat ilegal crucile, cu finanțare din Ungaria

S-a clarificat situația de la Valea Uzului: Primăria Sânmartin a amplasat ilegal crucile, cu finanțare din Ungaria

by June 13, 2019 0 comments

Oficiul pentru Cultul Eroilor despre Cimitirul Valea Uzului: Primăria Sânmartin a amplasat 600 de cruci fără aviz, cu finanțare din Ungaria, pe locuri în care erau îngropați soldați maghiari, români și de alte naționalități. Primăria Dărmănești a contruit 50 de cruci fără aviz pe locuri fără morminte.

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), instituție aflată în subordinea Ministerului Apărării, arată într-un comunicat publicat pe site-ul oficial situația juridică a lucrărilor de la Cimitirul eroilor din Valea Uzului, aflat în centrul tensiunilor dintre români și maghiari în ultimele săptămâni.

Potrivit Oficiului, atât lucrările făcute de Primăria comunei Sânmartin (județul Harghita), cât și cele făcute de Primăria oraşului Dărmăneşti (județul Bacău) au fost realizate fără avizul ONCE, aviz obligatoriu în cazul cimitirelor internaționale de război.
În ceea ce privește lucrările făcute de Primăria Sânmartin, Oficiul pentru Cultul Eroilor arată că au fost amplasate, cu donații de la Ministerul Apărării din Ungaria și cu resurse proprii, circa 600 de cruci cu însemne naționale ungare pe suprafețe de teren unde sunt înmormântați atât soldați unguri, cât și soldați români, austrieci, germani, ruşi, italieni şi sârbi. Efectul lucrărilor, potrivit Oficiului, este că ”elementele de identificare ale celorlalte naţionalităţi, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir”.
Oficiul Eroilor arată că ”Lucrările de restaurare au fost făcute de autoritatea locală din Sânmartin fără respectarea cadrului juridic aplicabil, fără avizul ONCE și fără a ține cont de normele dreptului internațional umanitar. Lucrările au fost finanţate, aşa cum reiese din adresa cu nr. 3b-17/113/02.05.2019 remisă de Grupul Parlamentar UDMR de la Camera Deputaţilor către Ministerul Apărării Naţionale (Anexa nr. 11), din resurse proprii ale Primăriei Sânmartin, contribuţii ale unor persoane fizice, dar şi din donaţii ale Ministerului Apărării din Ungaria, fără înştiinţarea şi consultarea părţii române, contrar reglementărilor dreptului internațional umanitar, și prevederilor acordului româno-ungar în domeniu”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.