”Dezvoltare integrată în comunitatea marginalizată din Miercurea Sibiului” – un proiect pentru oameni, cu oameni

”Dezvoltare integrată în comunitatea marginalizată din Miercurea Sibiului” – un proiect pentru oameni, cu oameni

”Dezvoltare integrată în comunitatea marginalizată din Miercurea Sibiului” – un proiect pentru oameni, cu oameni

by July 7, 2019 0 comments

Cuvântul manager nu are o formă pentru feminin, dar asta nu înseamnă că o persoană de genul feminin nu poate să conducă o întreprindere, îndeplinind, integral sau parțial, funcțiile de previziune și organizare a activității, de coordonare și antrenare a personalului subordonat și de control asupra obiectivelor propuse.

În aceste condiții, Maria Ciociu este manager de proiect, la feminin. Ea se trezește prima și se duce la culcare ultima, nu pentru că nu îi ajunge timpul pentru a conduce proiectul ”Dezvoltare integrată în comunitatea marginalizată din Miercurea Sibiului”, ci pentru că așa a fost obișnuită cu munca, de dimineață până seara, munca la firul ierbii, să ne înțelegem. Nu privește de sus, din turn și nici nu dă dispoziții de la distanță. Ea este cu oamenii pe teren, cu toți oamenii – angajați, parteneri, beneficiari, contractanți, colaboratori, persoane interesate. A fost, pe rând, consilier pe problemele romilor, la Primăria din Miercurea Sibiului, apoi, expert pe problemele romilor în cadrul Agenției Naționale pentru Romi. A pornit devreme la muncă, cu misiunea de a face comunitatea de romi în care trăiește una mai bună, mai frumoasă, cel puțin egală și chiar mai specială decât alte comunități.

Începând cu luna februarie 2018, Maria este managerul proiectului destinat comunității marginalizate din Miercurea Sibiului. Oamenii și proiectul și-au propus să reducă numărul de persoane aflate în risc de sărăcie și incluziune socială cu populație de etnie romă localizată în Unitatea  administrativ- teritorială Miercurea Sibiului, prin implementarea de măsuri integrate pentru 800 de persoane dezavantajate din comunitate.

Desigur, acest lucru nu poate fi realizat, ne spune Maria, decât prin abordarea integrată a serviciilor oferite prin proiect în comunitate, servicii care vizează – creșterea accesului la servicii sociale, socio-medicale si medicale pentru 800 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială prin crearea unui centru multifuncțional de asistență integrată prin intermediul căruia vor fi furnizate 17 servicii gratuite comunității; – îmbunătățirea accesului la educație pentru 300 de copii din comunitate, prin asigurarea de materiale suport pentru învățare și participarea la diverse activități extrașcolare precum seminarii, workshop-uri, întâlniri, ateliere creative, excursii tematice, s.a.; – îmbunătățirea accesului la servicii integrate de asistență și sprijin pentru ocupare în vederea identificării unui loc de muncă și menținerea acestuia, pentru 400 de persoane adulte din grupul țintă al proiectului; – dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul a 100 de persoane, prin asigurarea de servicii de formare, consiliere, consultanță și mentorat și acordarea a 10 subvenții pentru înființarea de noi afaceri; – îmbunătățirea condițiilor de locuit prin racordarea locuințelor la utilități pentru aproximativ 50 de persoane din comunitate și reglementarea actelor pentru 10 gospodării; – dezvoltarea spiritului civic și implicarea activă a oamenilor din comunitate în activitățile derulate în cadrul proiectului – reducerea discriminării persoanelor dezavantajate, prin derularea unei campanii integrate de comunicare în domeniul nediscriminării adresată persoanelor din comunitate.

Pornind de la această abordare, Asociația pentru Dezvoltarea Economiei  Sociale – Fortunatis, beneficiar al proiectului, reprezentantă de Maria Ciociu, alături de partenerii – Unitatea administrativ-teritorială Miercurea Sibiului, Liceul tehnologic ”Ilie Măcelariu” din Miercurea Sibiului, Global Commercium Development SRL și Acquisition Career Management SRL –  au reușit, ca, într-un an și câteva luni, să imprime comunității un nou suflu, o nouă energie și mai multă speranță că lucrurile vor merge mai bine de acum înainte.

Desigur, toată lumea așteaptă rezultatele. Unele dintre ele au venit deja, unele sunt pe drum, altele le vom afla la finalul proiectului. Dar, după cum ne spunea Maria, rezultatele finale ale unui astfel de proiect nu sunt atât de vizibile, la prima vedere, precum sunt cele ale unui proiect de infrastructură. Sunt unele rezultate pentru care o să așteptăm ani mulți. Investiția în oameni nu are întotdeauna rezultate imediate, spectaculoase și vizibile cu ochiul liber. Dar noi avem răbdare.

Ca în orice proiect în care lucrează oameni pentru oameni, apar și probleme sau piedici. Nici acest proiect nu a fost scutit. Comunitatea este într-o continuă mișcare și transformare. Oamenii și ideile se mișcă, se schimbă și sunt supuse adesea reformulării. O parte dintre membrii comunității au migrat în căutarea unui loc de muncă mai bun și mai bine plătit, o parte au rămas, dar încă nu s-au înscris în proiect. Nu toți au avut răbdarea să aștepte derularea firească a activităților proiectului. Unii s-au întors și s-au înscris în proiect, alții s-au întors, dar pleacă în scurt timp, alții doar s-au întors. Unii sunt reticenți și așteaptă rezultate mai convingătoare, alții nu știu exact ce vor, dar nici nu cer ajutor. Unii cred că e o acțiune politică mincinoasă, alții văd o oportunitate de dezvoltare și ieșire din cercul vicios al sărăciei. Unii au auzit că se dau bani, alții zic că trebuie să pui și tu umărul ca să se miște ceva. Una peste alta, toată lumea se mișcă. Nu putem să oprim totul ca să funcționeze proiectul în condiții de vid. Ne adaptăm, schimbăm planul, o luăm de la început, cu abordări noi și entuziasm sporit.

Așteptările Mariei sunt mari. Vrea să schimbe viața a peste 800 de oameni din comunitatea marginalizată. Are la dispoziție, în total, 36 de luni din care au trecut deja 16. Proiectul a început în data de 19.02.2018 și se finalizează în 18.02.2021. Lucrurile se mișcă, viitorul sună bine, proiectul merge înainte, cu motoarele turate. Noi ne vom întoarce la proiectul din Miercurea Sibiului cât se poate de repede, să punem umărul, să ajutăm oamenii cu mesajele noastre de încurajare, cu articole interesante și intenții bune. Cele mai bune. Pentru că, așa cum se spune – nu poți face totul de unul singur, chiar dacă ai toți banii din lume. Oamenii contează!

Atunci, să facem împreună!

Proiectul ”Dezvoltare integrată în comunitatea marginalizată din Miercurea Sibiului”, cod SMIS 115001, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Un advertorial elaborat în cadrul campaniei pentru nediscriminare din cadrul proiectului ”Dezvoltare integrată în comunitatea marginalizată din Miercurea Sibiului”, Cod SMIS 115001.

”Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția Uniunii Europene sau a Guvernului României”

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.