Dictatul de la Viena. Ce acțiuni teroriste a încercat să pună la cale Garda zdrențăroșilor în Transilvania

Dictatul de la Viena. Ce acțiuni teroriste a încercat să pună la cale Garda zdrențăroșilor în Transilvania

Dictatul de la Viena. Ce acțiuni teroriste a încercat să pună la cale Garda zdrențăroșilor în Transilvania

by September 8, 2019 0 comments

Grupări teroriste finanțate din Ungaria au acționat pe teritoriul Transilvaniei, în întreaga perioadă interbelică. Scopul acestora era de a sabota economia României și de a slăbi puterea de reacție în condițiile unei invazii militare. În același timp, aceste celule șovine erau însărcinate să pregătească terenul pentru asasinarea liderilor de opinie din Ardeal.

Așa se face că înainte chiar cu câțiva ani de al doilea Dictat de la Viena, organizații paramilitare maghiare din Transilvania au dus o masivă muncă de strângere a informațiilor, elaborând liste negre cu intelectualitatea românească din orașele transilvănene care trebuie musai “curățată”.

Potrivit glasul.info  ”Siguranța Statului (n.r. Serviciul Secret de Informații, denumirea sub care a funcționat serviciul secret din România până în 13 noiembrie 1940) a depistat mai multe nuclee ale unor organizații paramilitare maghiare teroriste în Ardeal încă de prin toamna anului 1939.

Într-o notă informativă de pe 22 august 1940 se ajunge la concluzia că în afară de un cuib foarte puternic al unei organizații teroriste maghiare existent la Oradea, mai existau nuclee mai mici și la Sighet (ianuarie 1940), Valea lui Mihai (februarie 1940), Andrid (iunie 1940), reprezentând în total peste 170 de persoane condamnate sau expulzate în Ungaria pentru activități cu caracter terorist sau antiromânesc.

După arestarea membrilor din nucleul dur al acestor organizații teroriste maghiare la 14 august 1940 Siguranța ajunge printre altele și la următoarele concluzii:

1) Statul maghiar nu a renunțat la menținerea și organizarea acțiunii teroriste în România; 2.) Pentru organizarea acesteia a întrebuințat elemente din organizația “Rongyos Gárda” (n.r. Garda Zdrenţăroşilor) trimise în țară cu pașapoarte valabile pe nume false;  3.) Misiunea acestora era de a produce acte teroriste ca: distrugeri de cale ferată. poduri, șosele, incendieri de păduri și sate românești, otrăviri de fântâni, etc., pentru a se împiedica evacuarea armatei, autorităților și populației românești, din regiunile ce se presupunea că vor fi cedate Ungariei;   4.)     De asemenea de a incendia satele cu populație germană, urmând după aceea ca prin colportare de zvonuri  și prin răspândirea de manifeste (ce urmau să sosească din Ungaria), să arate că autoritățile românești sunt acelea care au provocat asemenea acte.

  • Garda zdrențăroșilor (a Rongyos Gárda); s-a remarcat în prigoana împotriva românilor
  • Vânătorii turanici (a Turáni vadászok)
  • Uniunea camaraderească “Turul” (a Turul bajtársi szövetség)
  • Asociația națională de tir (az Országos Magyar Lövész Egyesület)
  • Divizia Secuiască de Frontieră (a Székely Határőr Hadosztály)
Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.