O nouă sesiune parlamentară. Călin Popescu Tăriceanu își va da demisia din fruntea Senatului

O nouă sesiune parlamentară. Călin Popescu Tăriceanu își va da demisia din fruntea Senatului

O nouă sesiune parlamentară. Călin Popescu Tăriceanu își va da demisia din fruntea Senatului

by September 2, 2019 0 comments
Deputații și senatorii se întorc luni în Parlament pentru începutul sesiunii parlamentare. Aceștia vor alege noua componență a Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului. Un nou președinte al Senatului va trebui ales în cazul în care Călin Popescu Tăriceanu va demisiona din funcție, scrie Mediafax.
Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului se întrunesc luni de la ora 13.00 pentru a-și alege noua componență și pentru a demara lucrările parlamentare în noua sesiune ordinară. De asemenea, conform procedurii, grupurile parlamentare ale partidelor se întrunesc pentru a desemna noii lideri de grup și pe cine vor susține la conducerea Senatului, după o eventuală demisie a liderului ALDE Călin Popescu Tăriceanu.
Surse politice au declarat, pentru Mediafax, că majoritatea partidelor ar putea menține actualii parlamentari în fruntea grupurilor din Camera Deputaților și Senat. Grupurile parlamentare ale PSD vor stabili luni cine vor fi liderii. Deputații social-democrați au ca actual lider de grup pe Alfred Simonis.
La începutului lunii iulie, surse politice au spus că CEx-ul PSD a decis înlăturarea lui Șerban Nicolae de la șefia grupului de senatori și desemnarea, interimar, a senatorului de Mehedinţi Liviu Lucian Mazilu. PNL i-ar putea menține ca lideri de grup pe Raluca Turcan la Camera Deputaților și pe Florin Cîțu la Senat. De asemenea, PMP l-ar putea desemna din nou pe Marius Pașcan ca lider al deputaților. ALDE ar putea să-i propună pe actualii lideri Varujan Vosganian la Camera Deputaților și Daniel Zamfir la Senat. USR ar putea decide ca lideri parlamentari să rămână Cristina Prună la deputați iar Adrian Wiener la Senat.
Adrian Țuțuianu a afirmat că Pro România poartă discuții cu senatori neafiliați și ai PSD pentru a putea forma un grup al Pro România la Senat. El a precizat că va fi depusă cererea dacă vor ajunge la șapte senatori, numărul minim necesar înființării grupului.
Tot luni, partidele vor nominaliza pe cine vor susține ca președinte al Senatului. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, după ședința Comitetului Executiv PSD de sâmbătă, că nu a fost adusă în discuție președinția Senatului, social democrații așteptând mai întâi ca liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu să demisioneze.
Social-democrații au ca posibile variante pentru șefia Senatului pe Cristian Dumitrescu sau Ecaterina Andronescu, au precizat surse politice pentru Mediafax. Surse politice au declarat că Biroul Executiv al PNL ar putea decide desemnarea Alinei Gorghiu pe această funcție. Totodată, unele partide din Opoziție ar putea susține nominalizarea PNL. PMP și-a exprimat intenția în acest sens, conform surselor politice.
Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că în prima zi a sesiunii parlamentare va demisiona oficial din funcția de președinte al Senatului. Nominalizările partidelor vor fi depuse la Biroul Permanent al Senatului iar propunerile vor fi trimise la plenul forului legislativ pentru vot.
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.