Postul de profesor titular al lui Klaus Iohannis, păstrat timp de 20 de ani. Nimeni nu are dreptul să îl ocupe

Postul de profesor titular al lui Klaus Iohannis, păstrat timp de 20 de ani. Nimeni nu are dreptul să îl ocupe

Postul de profesor titular al lui Klaus Iohannis, păstrat timp de 20 de ani. Nimeni nu are dreptul să îl ocupe

by October 4, 2019 0 comments

În sistemul de educație din România ar exista câteva mii de posturi de titulari rezervate de profesorii care au ales să ocupe funcții de demnitate publică, spun surse din Ministerul Educației, însă nu există un număr exact al acestor posturi, potrivit hotnews.ro. Legea prevede că, în cazul în care profesorul titular vrea să ocupe o funcție de demnitate publică, acesta își poate rezerva postul, fără o limită de timp pentru rezervare. Din acest motiv există situații cum este cea a președintelui Iohannis care și-a rezervat postul de profesor de fizică de 19 ani, de când a început să ocupe funcții publice.

Articolul 255 din legea educației stabileşte că profesorii titulari, cu contract pe perioadă nedeterminată, aleși în Parlament, numiți în Guvern sau care îndeplinesc funcții de specialitate specifice în aparatul Parlamentului, al Administrației Prezidențiale, al Guvernului și în Ministerul Educației au drept de rezervare a postului didactic sau a catedrei pe perioadă în care îndeplinesc aceste funcții. Prevederile din legea educației se aplică și cadrelor didactice titulare, cu contract pe perioadă nedeterminată, care îndeplinesc funcția de prefect, subprefect, președinte și vicepreședinte al consiliului județean, primar, viceprimar, precum și cadrelor didactice trecute în funcții de conducere, de îndrumare și de control în sistemul de învăţământ, de cultură, de tineret și sport.

Prevederea din legea educației din 2011 a fost păstrată din Legea nr.128 din 12 iulie 1997 privind Statutul personalului didactic, care avea aceleași prevederi.

Daniel Funeriu
, fost ministru al Educației, cel care a realizat legea educației din prezent, arată că își asumă 100% paternitatea prevederii și la fel ar face și astăzi.

”E perfect rațional ca titularii pe post care devin președinti, senatori sau deputați să își păstreze postul. După încheierea mandatului, cum a fost cazul președintelui Constantinescu, e bine ca ei revin la catedră. E de responsabilitatea inspectoratului și directorului ca orele respective să fie ținute de profesori buni. Vă reamintesc că suplinitorii sunt profesori calificați, unii foarte buni. Cred că scoaterea temei în campania prezidențială, uitând de cazul Constantinescu, e o comandă politică”, a declarat Daniel Funeriu.

Un alt fost ministru, Ecaterina Andronescu, arată că rezervarea catedrei este legală și, în în opinia ei, a fost pusă în lege pentru a atrage profesorii spre funcții de demnitate publică.

Când rezervi catedra nu mai primești bani de pe norma didactică. Locul este rezervat, dar așa este legea. Fără să știu de la cei care efectiv au introdus acest articol în lege, cred că a apărut din nevoia de a încerca să încurajeze profesorii către viața publică. Ceea ce nu era rău. Dar acum ca durată nu pot fi judecați aspru cei care au beneficiat de acest lucru că era o prevedere legală pînă la urmă. N-am făcut o ilegalitate. Acum, eu personal, pentru că discutăm despre un caz public, cred că președintele Iohannis nici nu s-a gândit vreodată că se mai intoarce la catedră, dar fiind o prevedere legală i-au rezervat în statul de funcții postul, care probabil că e făcut de ani de zile de alți profesori de fizică în plata cu ora sau prin suplinire”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Fostul ministru mai arată că o prevedere privind limitarea la un anumit număr de ani a rezervării catedrei poate fi introdusă într-o viitoare lege a educației.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.