Cum încearcă un om de afaceri penal să pună mâna pe societatea Electromontaj SA

Cum încearcă un om de afaceri penal să pună mâna pe societatea Electromontaj SA

Cum încearcă un om de afaceri penal să pună mâna pe societatea Electromontaj SA

by December 21, 2019 0 comments

După ce a produs un prejudiciu estimat de 13-20 milioane de euro (din care nu a returnat nici măcar un cent) și nu a făcut nici o zi de pușcărie deoarece, chipurile, și-a recunoscut vinovăția, afaceristul Dragoș Bîlteanu încearcă să preia, într-un mod obscur, acțiunile Electromontaj SA. „Săgeata” în toată această poveste, în care se rostogolesc operațiuni fiscale dubioase și companii offshore, este Nicolae Gherguș, un cunoscut broker ce ocupă funcția de secretar al Consiliului de Administrație (CA) al Electromontaj și de „administrator de fapt” al intereselor lui Bălteanu. Interesele preluării controlului asupra companiei Electromontaj duc într-un offshore din Cipru deținut, conform documentelor, de Gheorghe Bîlteanu, tatăl controversatului milionar condamnat definitiv, Dragoș Bîlteanu, scrie newstrack.ro.

Pentru a prelua Electromontaj SA, Bîlteanu l-a mandatat pe Gherguș să deruleze o acțiune nelegală de cumpărare de acțiuni. Nelegală, potrivit surselor citate de site-ul de mai sus,  deoarece Nicolae Gherguș a ascuns identitatea beneficiarului, dar s-a folosit și de calitatea de secretar al Consiliului de Administratie pentru a obține, a folosi și furniza mai departe datele cu caracter personal ale micilor și marilor acționari Electromontaj SA.

Fără a spune că jonglează, de fapt, cu banii oferiți de Bîlteanu prin firma Predeal Investiții SRL, Nicolae Gherguș a început să îi oferteze pe acționarii companiei. Circa 1.000 de persoane ar fi primit,după cum scrie newstrack.ro,  astfel, propuneri de cesiune a acțiunilor Electromontaj din partea lui Gherguș. De fapt, din partea paravanului Gherguș, căci banii urmau să vină de la firma Predeal Investiții SRL controlată direct, dar mai ales prin interpuși și scheme offshore de Dragoș Bîlteanu.

Din spatele acestei scheme de finanțare, Nicolae Gherguș a lansat oferte diferite titularilor de acțiuni Electromontaj SA. Unii au fost ademeniți cu 300 de lei per acțiune, alții cu 600 de lei. Marele beneficiar al ingineriei a fost acționarul Mihai Caunii – președinte al CA al Electromontaj SA, căruia i s-a promis un preț de 1.500 lei/acțiune Electromontaj SA. În total, Dragoș Bîlteanu a pus la bataie, pentru acțiunile Electromontaj SA, circa 13 milioane de euro, o valoare foarte apropiată prejudiciului anterior din care nu a returnat nimic întrucât „și-a recunoscut vinovăția” în fața organelor de urmărire penală, mai scrie site-ul citat.

Președintele CA, Mihai Caunii, a convocat AGEA deși avea mandatul expirat

Parte a planului de preluare forțată a companiei Electromontaj, la data de 13 noiembrie 2019 președintele CA, Mihai Caunii, a emis un convocator al Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (AGEA) pentru data de 23 decembrie anul curent. Intenția ar fi ca la această dată să se consemneze în Registrul Acționarilor tranzacțiile gri operate de Gherguș în favoarea lui Bîlteanu. În setea de a face rost de bani, dar și pentru a onora, probabil, avansul primit de la Dragoș Bîlteanu, administratorul Mihai Caunii a emis convocatorul fără a ține cont de un fapt elementar: cu o zi înainte, la data de 12 noiembrie 2013, mandatul său de membru și președinte al CA Electromontaj SA expirase! Așadar, Caunii a luat decizia convocării AGEA în afara mandatului, cu încălcarea legii.

Nicolae Gherguș – artizanul unor practici frauduloase

Înainte de a descâlci și a arăta cum firele afacerii preluării Electromontaj SA duc către offshore-uri din Cipru aflate la dispoziția familiei Bîlteanu, este necesară o scurtă prezentare a interpușilor,susține newstrack.ro. „Săgeata”, secretarul Nicolae Gherguș, este un personaj ce și-a construit în mass-media renumele de broker onorabil, chiar cu opinii de finanțist. În ce privește demersurile sale efectuate „pe persoană fizică“, de broker personal al lui Dragoș Bîlteanu, acestea au și ele (sau pot avea) repercursiuni penale. Căci Nicolae Gherguș, prin încheierea contractelor de mandat pe baza de comision (2% de la vânzători și se pare că încă 2% drept primă de la Bîlteanu), a eludat prevederile legale ce impuneau declararea activității comerciale, fiscale: înscrierea la Registrul Comerțului, obținerea unui cod de identificare fiscală propriu, a unui vector de TVA.

Dar nu ar trebui să mire. Căci Nicolae Gherguș este personajul ce în trecut, în calitate de broker, „a utilizat resursele altor clienţi pentru decontarea tranzacţiilor în conturile clienţilor fără disponibilităţi suficiente”, adică ceea ce se poate defini drept practică frauduloasă. Plus că la verificarea activității aceluiași broker Gherguș “au reieșit diferenţe negative între cuantumul sumelor clienţilor înregistrat în soldul la decontare al contului 419 şi sumele existente în conturile bancare însumate cu contul casa” – altă practică considerată frauduloasă.

Disperarea președintelui Caunii o reprezintă salvarea fiului?

În cazul lui Mihai Caunii, acționar și președinte al CA Electromontaj SA până la data de 12.11.2019, se poate specula faptul că asocierea cu Dragoș Bîlteanu a plecat din dorința de asigura resursele financiare fiului său, Andrei Ștefan Caunii, condamnat penal și obligat la plata sumei de 1.123.762 lei. Andrei Ștefan Caunii a fost trimis în judecată de DNA în anul 2014 pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărarea de influenţă, instigare la infracțiunea de spălare de bani, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Prin firma Novensys, producătoare de soluții IT, juniorul Caunii a oferit mită pentru a primi contracte de la entități ale statului român.

La Curtea de Apel, Andrei Ștefan Caunii a primit o pedeapsă de 4 ani și 6 luni de detenție cu executare. Prin apelul judecat de Înalta Curte de Casație, pedeapsa i-a fost redusă în iunie 2019 la 3 ani și 6 luni de închisoare. Se speră, firesc, în admiterea recursului în casație promovat la data de 6 decembrie anul curent. Dar avocații costă, așa că soluția colaborării cu afaceristul Dragoș Bîlteanu a reprezentat varianta facilă.

Filiera falimentară românească

Ajutat, așadar, de Nicolae Gherguș și Mihai Caunii – personaje descrise mai sus, Dragoș Bîlteanu intenționează să preia controlul asupra Electromontaj SA prin firma Predeal Investiții SRL. Iar de aici începe o adevărată suveică interesantă. Cu datorii de 41,8 milioane de lei înregistrate la finalul anului 2018, SC Predeal Investiții SRL este deținută în proporție de 0,08% de Dragoș Bîlteanu, iar diferența de 99,92% revine unei alte firme, BG Consult Invest SRL.

Această societate – BG Consult Invest SRL (care și ea raporta anul trecut datorii de 28.600.600 lei), este sub controlul integral al unui offshore din Cipru, Stintelo Limited. Suspiciunea că acest offshore este de mult timp un instrument exclusiv al familiei Bîlteanu este, în sfârșit, confirmată de documentele emise de autoritățile din Cipru. Iar primele investigații arată o mică parte din dimensiunea unei posibile suveici financiare, cea cipriotă, de care dispune, se pare, Dragoș Bîlteanu.

Rețeua offshore-urilor marca Bîlteanu

Offshore-ul cipriot Stintelo Limited a fost înființat în luna mai a anului 2007, acțiunile fiind trecute pe numele a doi ciprioți. La scurt timp, părțile sociale ale Stintelo Limited au fost asumate de alte doua firme offshore cipriote- Bbelusia Business Limited și Qworks Services Limited. În iunie 2008, în acționariatul firmei și-a făcut, în sfârșit, apariția, în mod direct, Gheorghe Bîlteanu, creatorul averii familiei. Acesta și-a asumat pentru început jumătate din acțiunile Stintelo Limited, cealaltă jumătate rămânând în posesia Bbelusia și Qworks – entitățile cipriote.

Apoi, Gheorghe Bîlteanu a preluat integral offshore-ul Stintelo. După doi ani, în aprilie 2009, Bîlteanu senior și-a cedat participația în Stintelo către offshore-ul Goldan Investments Limited, tot din Cipru. După numai o lună, la data de 11.05.2009, a revenit în structura Bbelusia Business Limited cu 50%. Lucrurile au funcționat așa până în ianuarie 2015, când, din nou, Gheorghe Bîlteanu a preluat 100% părțile sociale ale Stintelo Limited. După alte cinci luni, le-a cedat unui fiduciar cipriot, Sofia Ellina. Abia în septembrie 2018 Bîlteanu senior și-a reprimit firma Stintelo Limited în proprietate, aceasta fiind situația la zi.

Poate greu de urmărit, traseul acțiunilor Stintelo Limited este important. Arată, pe de o parte, uriașele resurse ale familiei Bîlteanu, deosebit de inventivă când este vorba de plasarea fondurilor în străinătate. Dar arată și care este, de fapt, beneficiarul final al eforturilor de preluare a Electromontaj SA. Sau poate doar lasă impresia că beneficiarul real este chiar Bîlteanu.

Manual pentru spălarea banilor sau geniu financiar?

Asemeni fractalului (figură geometrică ale cărei diviziuni reprezintă o copie miniaturală a întregului), legăturile familiei Bîlteanu în offshore-urile din Cipru se amplifică și se ramifică în alte noi și noi entități. Bbelusia Business Limited, societate folosită ca acționar în cadrul Stintelo Limited, este la rândul ei deținută de Accordserve Business Services Ltd, tot offshore, evident. Iar Accordserve Business Services Ltd s-a plasat un timp sub controlul firmei Accordserve Ltd, iar apoi a fost trecută pe numele unor fiduciari.

Qworks Services Limited – societate cu care Gheorghe Bîlteanu a interacționat în Bbelusia, a fost un timp în proprietatea unui bătrîn offshore creat în 1990, C.D.N.A. Limited. Apoi a trecut sub controlul entității Accordserve Business Services Ltd, amintită mai sus. Greu de dezlegat până și de procurorii DIICOT, firele afacerilor lui Bîlteanu în Cipru duc către aceeiași avocați ciprioți plătiți să mascheze beneficiarul real al businessurilor.

Epilog

Deși în cadrul anchetei penale, pentru a scăpa de executarea anilor de pușcărie, Dragoș Bîlteanu a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, recunoscând, implicit, și infracțiunile financiare evaluate în presă ca ridicându-se chiar și la peste 20 de milioane de euro, afaceristul a scăpat fără a returna un cent înapoi. Părțile păgubite, SIF 1 și Industrialexport, nu au dorit să se constituie parte civilă, acceptând pierderile. Desigur, poate și acesta ar fi fost (sau ar fi încă) subiectul unei bune investigații penale. Cert este că Bîlteanu, condamnat definitiv din 11 noiembrie anul curent la trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiunile economice săvârșite, nu are impusă nici măcar interdicția de a mai administra societăți comerciale. Cu banii lăsați în conturi și cu libertatea de a acționa din nou, ținta actuală a lui Dragoș Bîlteanu este, așa cum am spus, Electromontaj SA. Printr-o Adunare Generală Extraordinară a Acționarilor convocată dubios și cu ajutorul unor interpuși, scopul afaceristului Bîlteanu îl reprezintă, se pare, mai ales rezerva de cash deținută de Electromontaj SA în conturile societății.

În trecut, Dragoș Bîlteanu a încercat, tot prin interpuși, să preia forțat și Compania Hotelieră Intercontinental România SA, deținută de familia Adamescu. Prin locotenenții numiți în cadrul societății One United Properties SRL, Dragoș Bîlteanu a încercat în 2016 schimbarea managementului Intercontinental România SA. Demersul său a fost susținut atunci și de KPMG, controversata societate de audit ce în anul 2013, cu puțin timp înainte ca Bîlteanu să fie reținut pentru fraude, raporta Bursei de Valori București faptul că operațiunile de la SIF Banat-Crișana sunt perfect legale.

Mai mult puteți citi AICI

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.