În numele independenței justiției! Magistrații îi acuză de demagogie pe politicieni pe motiv de pensii speciale

În numele independenței justiției! Magistrații îi acuză de demagogie pe politicieni pe motiv de pensii speciale

În numele independenței justiției! Magistrații îi acuză de demagogie pe politicieni pe motiv de pensii speciale

by December 23, 2019 0 comments

Mai multe asociații de magistrați condamnă modul „demagogic și manipulator” în care o serie de politicieni prezintă „abolirea” pensiilor de serviciu ale magistraților că fiind o soluție necesară pentru buna administrare a bugetului de stat, conform unui comunicat de presă transmis luni, conform Mediafax.

Comunicatul este semnat de Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Asociația Procurorilor din România (APR) și Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR).

„În primul rând, așa cum am arătat de mai multe ori și în acord cu cerințele organismelor europene, pentru că judecătorii și procurorii să fie independenți și imparțiali statul trebuie să le garanteze venituri decente și previzibile, inclusiv o pensie de servicu corespunzătoare statutului lor, interdicitiilor și incompatibilităților pe care legea, pe parcursul carierei, le impun acestora. Diferit de alte categorii profesionale, judecătorii și procurorii pot doar să predea în învățământul superior, orice altă activitate fiindu-le interzisă în întreagă carieră”, conform comunicatului menționat.

Sursa citată precizează că „numai regimurile totalitare, de sorginte sovietică, i-au plătit deliberat pe magistrați cu salarii de mizerie, conducătorii partidelor comuniste fiind conștienți că unii magistrați vor face compromisuri pentru a putea supraviețui”, iar asta îi va face șantajabili. În cazul României, printre atribuțiile Securității comuniste era și aceea de a supraveghea judecătorii și procurorii, iar cei șantajabili erau aduși la cunoștință organelor de partid, chiar dacă există numai o slabă suspiciune că s-ar încadra în standardele organului de represiune. În felul acesta s-a instituit controlul politic asupra judecătorilor și procurorilor, iar, prin ei, poliția politică cu care regimuri tiranice au controlat societăți întregi, se arată în comunicat.

„Revenind la situația prezența din România, întâmplător sau nu, aceiași politicieni, jurnaliști și magistrați care au aparat și susținut nevoia existenței protocoalelor secrete între servicii de informațîi și autoritatea judecătorească, care s-au opus categoric tuturor modificărilor la Legile justiției (solicitând retragerea proiectului în bloc, deși o serie de modificări au fost cerute chiar de magistrați) și scoaterii justiției de sub controlul serviciilor, care s-au opus înființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și cer desființarea acestei structuri de parchet, sunt cei care acum sunt vocali și critici cu privire la existența pensiilor de serviciu ale magistraților”, precizează asociațiile de magistrați.

În al doilea rând, arată judecătorii, susțin în continuare că drepturile salariale și pensia de serviciu de care beneficiază judecătorii și procurorii trebuie să vină la pachet cu răspunderea acestora, garantată prin mecanisme eficiente și funcționale care să fie, însă, apte de a nu da loc presiunii asupra lor.

„Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege, de aceea judecătorii și procurorii care au săvârșit abuzuri, care nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu în mod corespunzător, trebuie să răspundă în față legii la fel că orice alt cetățean. Într-un asemenea context, subscrisele asociațîi am fost de acord cu înființarea SIIJ și ne opunem categoric desființării acestei structuri de parchet, după cum ne opunem și luării unor măsuri care să o îndepărteze de la scopul legal pentru care a fost înființată”, precizează magistrații.

În al treilea rând, atragem atenția judecătorii, periodic și recurent, „justiția este prilej de propagandă electorală” pentru unele partide în scopul de a-și crește popularitatea prin instigarea cetățenilor contra judecătorilor și procurorilor.

„Totodată, aceiași politicieni care atacă justiția în mod demagogic și îi prezintă în mod nedrept pe judecători și procurori că fiind niște îmbuibați și profitori ai statului român, nu au o problema să suplimenteze sumele alocate serviciilor de informațîi la fiecare nou buget sau rectificare bugetară. Asta în contextul în care serviciilor de informațîi nu li se cunoaște numărul de angajați (obligația de transparență sub aspectul veniturilor neaplicandu-li-se lor, ci doar nouă, celorlalți), deși acestor angajați, militari fiind, li se vor menține pensiile”, menționează sursa citată.

În acest sens, ei arată, pentru comparație, faptul că 9.400 de foști angajați ai SRI beneficiau de pensii de serviciu în 2016, față de doar 3.800 pensionari judecători și procurori în iulie 2019.

De asemenea, conform datelor publicate de presă, „pensiile speciale” ce grevează în „măsură covârșitoare bugetul statului”, adică în proporție de peste 90%, sunt pensiile militare, deci tocmai pensiile pe care politicieni demagogi au găsit de cuviință să le excludă de la eliminare.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.