Băieții deștepti ai tranziției. Tatăl lui Rareș Bogdan, implicat în falimentarea și vânzarea unei fabrici comuniste

Băieții deștepti ai tranziției. Tatăl lui Rareș Bogdan, implicat în falimentarea și vânzarea unei fabrici comuniste

Băieții deștepti ai tranziției. Tatăl lui Rareș Bogdan, implicat în falimentarea și vânzarea unei fabrici comuniste

by January 19, 2020 0 comments

Fosta uzină chimică UPSOM din Ocna Mureș, transformată peste noapte în parc industrial (POIM), se vinde pentru a doua oară. Afacerea este legată de fostul PSD-ist, Ioan Bogdan, tatăl europarlamentarului clujean PNL Rareș Bogdan, scrie gazetadecluj.ro.  Ordinul ministerial pentru înființarea POIM a fost emis în pofida faptului că există neconcordanțe referitoare la CF-urile terenului. În apropierea parcului industrial, care arată ca după război, firma clujeană TCI Contractor General în parteneriat cu Iașicon SA, o societate din Iași care ”cochetează” cu falimentul, vor construi un complex balnear de 6 milioane de euro.

Ioan Bogdan, tatăl europarlamentarului clujean Rareș Bogdan, este de zeci de ani de zile directorul fostului combinat UPSOM care era cel mai mare producător din țară de sodă calcinată. Sub conducerea lui s-a reușit performanța de falimentare și vânzare a terenului, care arată ca după război, de două ori.

După ce acumulat datorii de 70 de milioane de lei către Romgaz, combinatul a intrat în faliment. În cadrul procedurii, de care s-a ocupat CITR, afacere controlată de Andrei Cionca, uzina a fost vândută în 2013 către două firme, una din Alba Iulia (care se ocupă cu fier vechi) şi una din Bucureşti, care se ocupă cu comercializarea produselor sodice. În treacăt fie vorba, CITR era unul dintre finanțatorii unei publicații de presă condusă de Rareș Bogdan la data respectivă. Firma din Alba Iulia se numeşte Aloref SRL şi este deţinută de soţii Maria şi Florin Popa. Cealaltă firmă, care face parte din societăţile administrate de “grupul Voiculescu” se numeşte Ascom International SRL din Bucureşti.

După ce fierul vechi din ruinele fostei uzine a fost comercializat, prin ajutoarele politice, s-a reușit obținerea titulaturii de parc industrial și scutirea de la plata impozitului pe teren. Acum parcul industrial care nu este funcțional este scos din nou la vânzare prin intermediul agenției imobiliare CBRE. În toată această perioadă director executiv a rămas Ioan Bogdan, grație acestor performanțe manageriale de ”excepție” și, probabil, a relației de prietenie pe care o are cu PSD-istul clujean Ioan Rus.

Mai mult puteți citi AICI

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.