Curat neconstituțional! Cum vrea Guvernul Orban să îngrădească dreptul de vot

Curat neconstituțional! Cum vrea Guvernul Orban să îngrădească dreptul de vot

Curat neconstituțional! Cum vrea Guvernul Orban să îngrădească dreptul de vot

by January 22, 2020 0 comments
Guvernul nu va renunţa la prevederea privind interdicţia de vot pentru cetăţenii care dobândesc viza de flotant cu mai puţin de 90 de zile faţă de data alegerilor, afirmă premierul Ludovic Orban. El spune că a fost o “mişcare anormală” în care au căpătat drept de vot în anumite localităţi oameni care nu au nicio legătură cu aceasta, “ci le-a fost obţinută viza de flotant numai pentru a-l vota pe primar”, potrivit hotnews.ro.
Guvernul Orban a introdus în proiectul privind alegerea primarilor în două tururi un articol care prevede că pot vota într-o localitate doar cei care și-au stabilit reședința acolo de cel puțin trei luni, măsura fiind luată pentru ”limitarea situațiilor de turism electoral”. Această prevedere este contestată de USR-PLUS, dar și de Expert Forum.
Ludovic Orban a spus că a discutat cu reprezentanții USR și că a ajuns la concluzia că propunerea Guvernului este “foarte corectă”.
  • “Nu poţi să permiţi migraţia votanţilor în funcţie de interesele unor primari care vin şi îşi aduc votanţi pentru o zi, care nu au nicio legătură cu localitatea respectivă.
  • Am făcut o analiză pe 200 de localităţi unde a fost o migraţie suspectă în alegerile din 2016. Numărul de vize de flotant a fost 20.000 în 2016, evident aproape toate luate în preajma alegerilor, în timp ce în anii normali numărul maxim de vize de flotant care au fost date în aceste 200 de localităţi pe care le-am studiat a fost de 2.000, adică de 10 ori mai puţin. Dacă cineva îmi spune mie că în 2016 cei 20.000 s-au hotărât să îşi facă viză de flotant pentru că s-au mutat, nu o să îl cred.
  • Este evident că a fost o mişcare anormală în care au căpătat drept de vot în anumite localităţi cetăţeni care nu au nicio legătură cu localitatea respectivă, care nu locuiesc în localitatea respectivă, care nu au loc de muncă în localitatea respectivă, ci le-a fost obţinută viza de flotant numai pentru a-l vota pe primar”, a declarat Orban, la Guvern.
Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.