Retrocedări iresponsabile. Cum și-a bătut joc Ministerul Culturii de Muzeul în aer liber de la Bran

Retrocedări iresponsabile. Cum și-a bătut joc Ministerul Culturii de Muzeul în aer liber de la Bran

Retrocedări iresponsabile. Cum și-a bătut joc Ministerul Culturii de Muzeul în aer liber de la Bran

by January 16, 2020 0 comments

După ce Muzeul Național Bran a ajuns la o pensiune, acum și Secția de Etnografie (muzeul în aer liber din curtea Castelului Bran) va fi evacuată. În ambele cazuri, Ministerul Culturii nu a făcut nimic pentru a salva patrimoniul național deși se știa de procesele de retrocedare de ani buni, potrivit stiridebrasov.ro.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Naţional Bran (aflat în subordinea Ministerului Culturii), citați de bzb.ro, în 14 ianuarie a fost executorul judecătoresc la Muzeul în aer liber, însă nu a fost dispusă evacuarea, acordând un răgaz de 30 de zile. Unul dintre proprietari a trimis o ofertă Ministerului Culturii care ar avea posibilitatea să cumpere terenul. Până acum însă nu s-a făcut nimic. Dacă este să ne luăm după experiențele anterioare, este posibil ca și acest muzeu să dispară.

Muzeul Național Bran a fost înfiinţat în 1957 şi, până în 1991, a fost administrat de autorităţile locale din Braşov. Din 1991, muzeul a fost preluat de Ministerul Culturii. Are peste 10.000 de obiecte de patrinoniu. Cea mai valoroasă piesă a muzeului este patul cu baldachin al Regelui Ferdinand, o piesă în stil baroc, de secol XVIII.

Povestea a început în 2009, an în care Castelul Bran a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg. Atunci statul român a refuzat să plătească 60 de milioane de euro pentru a păstra castelul, care acum este evaluat la 120 de milioane de euro. Practic statul a renunţat la cel mai profitabil obiectic turistic al ţării.

După retrocedarea castelului, statul român şi-a luat toate exponatele, 10.000 la număr, din Castelul Bran şi le-a înghesuit în Vama Medievală, clădire care îi aparţine tot lui Dominic de Habsburg. Muzeul Naţional Bran a fost lăsat în Vama Medievală opt ani. În 2015 Vama Medievală a intrat în administrarea familiei de Habsburg. Administratorii Castelului Bran au anunţat că vor ca imobilul să fie eliberat. Ministerul Culturii care are în patrimoniu Muzeul Naţional Braşov nu s-a sinchisit să găsească un nou sediu deși a avut trei ani la dispoziție. Aşa s-a ajuns la obiectele de patrimoniu să fie duse la o pensiune cu promisiunea că Ministerul Culturii va construi o clădire nouă pentru exponate.

În februarie 2019, Ministerul Culturii chiar se lăuda cu mare realizare și anume redeschiderea muzeul la pensiune, o premieră rușinoasă chiar și în România. Exponatele pot fi văzute în 10 încăperi la fosta pensiune Inima Reginei din centrul localității Bran.

Ministerul Culturii a promis că va construi un sediu nou pentru un muzeu. A anunțat acest lucru acum un an când a fost evacuare. Până acum nu s-a făcut absolut nimic.

Edilii din Bran iau în calcul să reabiliteze o clădire din Bran pentru a muta Primăria, iar apoi Muzeul Național Bran să fie mutat în clădirea actualei Primării, care se află chiar lângă Castelul Bran.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.