A murit de covid-19. Cum a supraviețuit Paul Goma în fața uneltelor de tortură psihică ale generalului Pleșiță

A murit de covid-19. Cum a supraviețuit Paul Goma în fața uneltelor de tortură psihică ale generalului Pleșiță

A murit de covid-19. Cum a supraviețuit Paul Goma în fața uneltelor de tortură psihică ale generalului Pleșiță

by March 25, 2020 0 comments

Undeva, prin 2006 publicam un articol în România Liberă despre cazul Goma, un caz clasic de psihiatrie politică, practicată de regimul comunist în vremea lui Ceaușescu. Poate prezintă interes, în contextul morții celebrului disident al vremurilor de dinainte de 1989, omorât nu de metodele psihice de tortură și de distrugere a omului Goma, ci de un dușman invizibil – coronavirusul.

Prezentăm texul publicat atunci, în România Liberă:

Un  caz celebru de psihiatrie politica este cel al omului de cultura Paul Goma, un disident al regimului comunist, care a trimis o scrisoare de sustinere a Chartei 77 din Cehoslovacia (actiune anticomunista din tara vecina). Intr-un document important deconspirat de CNSAS sunt prezentate mijloacele prin care Securitatea urmarea sa-l anihileze psihic pe Goma. Pe 17 martie 1977, Ministerul de Interne, Directia 1 de Securitate, semnat de generalul Nicolae Plesita, emite un “plan de masuri in continuarea masurilor de anihilare si neutralizare a actiunilor ostile initiate de Paul Goma, la instigarea si cu sprijinul postului de radio Europa Libera si a altor centre reactionare din Occident”.

Descurajare si intimidare

Pentru a pune in aplicare aceste masuri, Directia 1 va intreprinde “actiuni de descurajare, derutare si intimidare”: “Se va initia o actiune permanenta de tracasare prin telefon a lui Paul Goma, in scopul de a-l timora si determina sa nu mai raspunda la apeluri”. Totodata, “vor fi selectionate surse informative si alte persoane de incredere (D.C., J.G., M.G, K.Z., “Ady”…) care sa-l contacteze pentru a intra in dispute de natura a-i ocupa timpul si crea o stare de tensiune”. In scopul actiunii de descurajare, “va fi instruita si trimisa o persoana care sa accentueze disputa pana la a-i rupe demonstrativ scrisoarea care o poseda cu semnaturile respective”. Totodata, “se va organiza ca aproape zilnic sa primeasca din capitala si judete scrisori si anonime cu continut de intimidare, descurajare, protest si amenintare”. S-a lucrat chiar si la nivelul vecinilor: “Se va actiona in continuare pentru a i se crea o atmosfera de respingere in bloc, cartier si localitatea Breaza, unde va locui incepand de la 25 martie”.

Actiunile vor continua prin recrutarea a doi-trei psihiatri “de incredere,” care “il vor vizita cu diverse pretexte, in scopul de a ne prezenta concluzii cu privire la vulnerabilitatile sale, in functie de care vom folosi si alte masuri de natura a-l anihila”. Goma va fi bombardat cu telefoane “in numele unor organe de presa straine, care sub pretextul ca doresc sa-i ia interviuri, ii vor adresa opinii depreciative si descurajante”.

Retragerea cetateniei

Prin sursele “Donici” si “Baltag”, Goma “va fi influentat sa plece in strainatate, iar in cazul in care paraseste tara se vor face propuneri pentru a i se ridica cetatenia romana”. Directia 1 si Unitatea Speciala “T” “vor lua masuri pentru pregatirea conditiilor de control prin mijloace speciale la Breaza, unde postul telefonic din aceasta localitate ii va fi deranjat periodic”. In acest plan de masuri mai sunt cuprinse si “masuri de compromitere a sa la unele ambasade din Bucuresti”.

Agentii CIA, intoxicati

Astfel, “prin sursele informative ale Directiei a 3-a se va actiona pentru discreditarea lui Paul Goma fata de diplomatii straini, indeseobi de la ambasadele SUA, Angliei, RF Germaniei si Frantei si influentarea lor pentru a cere guvernelor pe care le reprezinta sa nu sustina aceasta campanie”. Securitatea urmarea sa-l discrediteze pe Goma prin intoxicarea cu informatii false a unor agenti CIA. “Pe linia diplomatilor americani, sursele Ovidiu, Bistriteanu, Florian Dobre, Luca si Barbu, se va actiona pe langa diplomatii Tripton John si Connell James, consilieri politici, cadre CIA, cunoscuti ca fiind preocupati sa detina date despre Paul Goma – in sensul de a le plasa informatii care sa il discrediteze, subliniind ca acesta nu reprezinta nimic pentru literatura romana, fiind o persoana care s-a antrenat intr-un joc politic dirijat de strainatate”. Totodata, “deoarece la ambasada americana se cunoaste ca o functionara romana a difuzat in randul diplomatilor straini ca Paul Goma ar fi agent al unei puteri straine, prin informatorul “Bistriteanu”, vom sustine aceasta versiune, accentuand ca Goma a acceptat acest joc pentru a compromite Conferinta de la Belgrad”. Iar “in cazul ambasadorului Harry Barnes, cunoscut ca are o influenta mare asupra conducerii postului de radio Europa Libera prin informatorii “Barbu” si “Gelu Barbu”, vom actiona pentru a-i atrage atentia ca oamenii de cultura considera inoportuna campania dusa de Goma”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.