Grave deficiențe în sistemul de sănătate. Aradul, în epicentrul epidemiei de coronavirus

Grave deficiențe în sistemul de sănătate. Aradul, în epicentrul epidemiei de coronavirus

Grave deficiențe în sistemul de sănătate. Aradul, în epicentrul epidemiei de coronavirus

by March 29, 2020 0 comments

Aradul este un adevărat focar de coronavirus. Aflat la granița României, în ultima perioadă au trecut pe aici zeci de mii de români veniți din străinătate, mulți fiind suspecți de infectare cu virusul nou. Până acum, Aradul se află pe locul doi la numărul de morți, reprezentând 17% din numărul total de victime, pe primul loc fiind județul Suceava (citiți AICI).

În același timp, este menționat situația gravă în care se află spitatul județean, care, anul trecut se afla în faliment, iar astăzi se confruntă cu lipsa acută de aparatură și materiale sanitare. Era de așteptat în condițiile în care spitalul a fost o vacă de muls pentru clientela politică actuală. Acum, baronul local, europarlamentarul Gheorghe Falcă s-a retras la o cabană, de frica coronavirus, iar președintele CJ, Iustin Cionca este de negăsit. (citiți AICI).

Presa locală consemnează fapul că ”Aradul este plin de infectați cu coronavirus, dar încă nu s-au făcut destule teste pentru a se ști numărul lor. Populația se îmbolnăvește într-un ritm foarte rapid, dar medicii cad pe capete, infectați… „O să ajungem să nu mai avem medici care să trateze oamenii”, spun medicii.

Potrivit criticarad.ro „este alarmantă situația  pentru că efectiv nimeni nu ne-a pregătit pentru așa ceva. Nu avem nici ventilatoare. De fapt nimeni nu știe câte ventilatoare avem, pentru că multe sunt nefuncționale, unele fiind cu infecții nozocomiale. Aceste lucruri trebuiau pregătite din ianuarie, iar aparatul de testare trebuia adus cel târziu la începutul lunii martie pentru că știam ce vine, având exemplul Italiei. Acum, sunt oameni care vor să ne doneze bani să cumpărăm, dar nu mai avem de la cine pentru că sunt goale depozitele”, ne spune un alt cadru medical.

O altă problemă este cea a oamnilor care mor. Autoritățile ne dau doar cifre și un scurt rezumat al celui decedat de coronavirus. Ceva de genul: „Femeie, 70 de ani, cu boli cronice, testată în data, decedată la data…”

Lucrurile sunt mult mai grave decât atât. Doar azi noapte au murit zece pacienți: 6 la Spitalul Județean, alți 4 la Pneumologie, în Grădiște. Autoritățile se spală pe mâini și aceste persoane nu sunt declarate că au murit fiind infectate de COVID-19. De ce? Pentru că nu au fost testate…(…)

Astfel, din punct de vedere al autorităților arădene, Aradul stă bine. Puțini bolnavi de COVID-19 și puțini decedați din cauza acestuio virus. Dar chiar și așa, ultimii trei decedați în România de coronavirus sunt arădeni…

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.