Un condamnat acuză protocoalele SRI cu justiția. Cum își elimină adversarii, gulerele albe din Sălaj

Un condamnat acuză protocoalele SRI cu justiția. Cum își elimină adversarii, gulerele albe din Sălaj

Un condamnat acuză protocoalele SRI cu justiția. Cum își elimină adversarii, gulerele albe din Sălaj

by March 17, 2020 0 comments

Protocoalele încheiate de Justiție cu SRI fac numeroase victime. Sub acoperirea luptei anticorupție, oameni politici, în complicitate cu ofițeri și foști ofițeri ai serviciilor secrete, au comandat și prelucrat dosare penale, care au avut drept scop, răzbunări personale,  eliminarea unor dușmani  sau personaje incomode din spațiul public. Deși nu condamnăm unele sentințe date de judecători, totuși, punem sub semnul întrebării decizii luate sub auspiciile unor înțelegeri  dintre SRI și magistrați.

Dorim să ne aplecăm asupra unui caz din județul Sălaj care ridică unele semne de întrebare, pentru că  ”ceva pare putred în Danemarca”. Este vorba despre un fost consilier județean la Sălaj, pe nume Marius Gabriel Șandru, care a fost condamnat la 7 ani de pușcărie pentru evaziune fiscală. Acesta, într-o scrisoare trimisă ambasadorului SUA în România, Adrian Zuckerman, atrage atenția asupra pericolului reprezentat de frația dintre foști sau actuali securiști, implantați în structurile administrative locale sau centrale, care, folosindu-se de funcțiile publice și relațiile transpartinice, își pot elimina adversarii, fabricându-le dosare.

Tovărășia securistă

În acest caz, fostul consilier județean vorbește de „tovărășia” gulerelor albe din județul Sălaj, unde totul se află sub controlul președintelui  Consiliului Județean, Tiberiu Marc, fost ofițer al Securității comuniste și șeful Finanțelor Publice, Laurențiu Butiri, fiul unui general de Securitate, de pe vremea lui Ceaușescu. Interesant este faptul că însuși condamnatul Șandru declară public că  ofițerii SRI din Sălaj  recunosc  faptul că ei au instrumentat acest dosar,  la comandă, sentința fiind înmânată, la plic, judecătorului de la Tribunalul Sălaj, care s-a conformat ordinelor venite de sus.

”Excelență, am văzut în România, la televizor, secvențe de la nominalizarea domniei voatre la această funcție, în cadrul Senatului American și mi-a atras atenția faptul că sunteți român originar din București, că ați emigrat în SUA pentru a scăpa de comunism, că ați trăit în New Jersey, acolo unde am câțiva colegi plecați în SUA cu loteria vizelor în anii 1996-1998 și mi-am dat seama de apartenența reală pe care o avem noi, ca națiune, prin instalalarea dumneastră ca și ambasador a SUA în România”, așa își începe scrisoarea, Marius Șandru, scrisă din pușcărie, unde este închis pentru 7 ani.

Acesta continuă, făcându-și o mică prezentare: ”Fac parte din generația care a terminat liceul la Revoluție, am terminat, imediat după 1989, facultatea și am marea majoritatea colegilor de facultate și de liceu plecați din România peste hotare. Toți îmi spun că material și profesional s-au cam realizat dar că, în schimb, nu au niciun cuvânt de spus în societățile de adopție ca și cetățeni, ci probabil doar copii sau nepoții lor să poată spune ceva și să conteze în acele societăți. Dumneavoastră sunteți un exemplu că, totuși, contați în societatea americană și că există și excepții”.

”Având în familia mea un fost deținut politic din perioada comunistă, în persoana lui Stupariu Laurențiu, iar eu însumi fiind victimă a elementelor securisto-comuniste care mai există în România, fiind ceea ce se numește noul condamnat politic al sistemului democratic din România, văd în dumneavoastră acea persoană care poate schimba fața democrației românești și fac apel la dumneavoastră să încurajați românii să vorbească liber, să nu se teamă, pentru că, din păcate, după regimul Băsescu s-a instalat în România o stare de frică și teroare în rândul populației”, mai scrie Șandru.

Victimă a protocoalelor

Drept urmare, ”din prisma celor invocate, însuși situația mea personală mă face să vă scriu pentru că, ne place sau nu, existența protocoalelor de colaborare a SRI cu justiția, a produs efecte aberante, abuzuri ( amintind de fostul regim comunist), abuzuri de care justiția românească se ferește să și le asume și să le corecteze, arătând că mentalitățile comunisto-securiste mai persistă destul de pregnant în România sistemelor bugetare nereformate”.

Apoi, fostul consilier dezvăluie rețeaua securistă care activează în justiția sălăjeană: ”În cazul meu sunt condamnat pentru evaziune fiscală care nu există în realitate, iar ofițerul SRI Precup Marin, cât și șeful SRI Sălaj, Marius Noje, spun că au acționat la comandă. În esență, înainte de a mă condamna definitiv, ofițerul SRI Precup Marin s-a prezentat la mine și m-a informat că șeful lui, Marius Norje, mi-a întocmit dosarul la comandă și mi-a dat sentința. Aceasta a fost transmisă prin intermediul șefei secției penale a Tribunalului Sălaj, judecătoarei Ștef Cristina, care doar a semnat-o și promulgat-o fără a mi se îngădui să mă apăr sau să contest probele false din dosar. Domnul Precup mi-a declarat că nu reprezintă punctul lui de vedere și că a executat un ordin și să mă prezint la superiorul lui care a dat acel ordin spre a rezolva problema. Am discutat cu domnul Noje Marius, șef SRI Sălaj și mi-a promis sprijin”.

În această ecuație ar fi prins și actualul șef al CJ Sălaj, Tiberiu Marc. Șandru îl acuză pe acesta că el ar fi în spatele fabricării dosarului politic: ”Sigur, în baza protocoalelor a fost posibil acest dosar penal dar care ascunde, în spatele falsificărilor de probe, acoperirea unui sistem fiscal corupt care se baza, în proporție de 85% pe însușirea ilegală de stimulente de către unii funcționari ai fiscului până în anul 2010. Pierzând alegerile la președinția Consiliului Județean Sălaj în 2012(n.r. din partea PPDD), în dauna unui fost ofițer de Securitate, până în 2012, Marc Tiberiu (n.r. din partea PSD), acesta a făcut posibil acest dosar, întrucât ascunde faptul că ”am prins la furat prin stimulente de la firme private”, un număr de funcționari publici de la fiscul Sălaj”.

Complicitatea șefului Fiscului

Șandru acuză faptul că această afacere pe bani publici nu se putea face decât în urma complicității șefului finanțelor publice, Laurențiu Butiri, fiul fostului șef al Securității din Sălaj, bun prieten cu Marc. ”Sigur, faptul că la conducerea instituției este tot un securist, Laurențiu Butiri, încă șef al Fiscului Sălaj ( nimeni altul decât fiul fostului șef al Securității comunistea județului Sălaj), nu este de mirare în Sălaj, dar de acolo și până a ascunde sub preș acest adevăr numit stimulent și alte nenorociri moștenite din trecutul comunist al județului prin trimiterea mea la închisoare, este un lucru de neimaginat într-o reală democrație, dar uite ce s-a întâmplat”.

”Paradoxal, toți acceptă că s-a greșit, chiar și Curtea Constituțională, chiar și judecătorea Ștef Cristina spune că, în cazul meu, a primit sentința la mapă de la șeful SRI Sălaj prin intermediul șefei secției penale a Tribunalului Sălaj, iar șeful SRI Sălaj recunoaște acest lucru, dar eu sunt încă închis. Cred că într-o democrație adevărată sistemul se corectează din interior, recunoaște greșelile și face corecții. În situația de față, ofițerii SRI nu pot fi acuzați de lipsă de profesionalism sau neexecutarea ordinelor, dar și ei văd și simt când se produc abuzuri și greșeli, le comentează și simt și ei necesitatea unor schimbări și reorganizări”, a mai susținut Șandru.

Astfel,  Gabriel Șandru îl indeamnă pe ambasadorul SUA în România să încurajeze reforma bugetară, a ajustiției, a serviciilor, ”spre a ne consolida democrația”. ”Cândva cred că vă voi povesti despre Sălaj și elementele securiste care ascund mizeria de aici sub preș și încă mai țin acest județ ca într-un clește. Gândiți-vă că în țară mai sunt județe de acest fel și faceți o extrapolare și veți vedea adevărata față de azi a României”, iși încheie Șandru, epistola.

Marius Șandru este un om politic, fost consilier județean, care a activat în PPDD, apoi în PNL candidat, în 2012 la Consiliul Județean Sălaj. El provine dintr-o familie românească veche din Ardeal, unul dintre rudele lui fiind deținut politic în vremea comunistă. Mama lui a fost profesoară de matematică la Târgu Mureș, iar tatăl său, cercetător agronom în județul Mureș.

De unde i s-a tras

Ca om de afaceri, a condus o televiziune locală, unde ar fi făcut multe dezvăluiri legate de lucrurile murdare din fiscul sălăjean, dar și despre relația neprincipială dintre PSD și UDMR,  despre acțiunile șovine ale liderilor maghiari. Se pare, că de aici i se trage lui Șandru!  Aici am putea găsi o explicație, spun sursele noastre, în condițiile în care procurorul din dosar, Corda Liviu Tiberiu este ungur, iar soția lui este profesoara la liceul reformat, unde duce o politică șovină, pronunțându-se de multe ori  împotriva unor emisiuni de la Regio tv Transilvania. De altfel, sursele noastre susțin că la Liceul reformat din Zalău sunt prezentate piese de teatru antiromânești, jucate de copiii maghiari și scrise de Reka Kincses, fiica avocatului Kincses Elod( cunoscut fiind ca unul dintre cei care au instrumentat dosarele de retrocedare dubioase din Ardeal).

 

 

 

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.