Din aberațiile legii. Un partid de două parale încasează 1,2 milioane de lei, pe an

Din aberațiile legii. Un partid de două parale încasează 1,2 milioane de lei, pe an

Din aberațiile legii. Un partid de două parale încasează 1,2 milioane de lei, pe an

by April 27, 2020 0 comments

Partidul Forța Națională încasează anul acesta peste 1.2 milioane de lei de la bugetul de stat, deoarece la 31 decembrie 2019 avea patru parlamentari, potrivit europalibera.org.  Numărul acestora s-a redus însă la jumătate în doar patru luni- președintele partidului, Teodor Meleșcanu, și deputata Grațiela Gavrilescu au părăsit Forța Națională. Subvenția a rămas însă neschimbată, deși formațiunea mai are acum doar doi parlamentari, iar aceștia sunt afiliați grupului PSD din Camera Deputaților.

PNL a modificat prin legea bugetului de stat, la cererea lui Victor Ponta, modul în care se acordă subvenția partidelor parlamentare. Vechea formula de calcul nu acorda dreptul la subvenție de la bugetul de stat partidelor care nu au candidat la precedentele alegeri. ProRomânia nu încasa astfel vreun leu până în acest an, dar acest lucru s-a modificat prin legea bugetului pe 2020. Pe lângă partidul lui Ponta, au apărut însă și alți beneficiari ai acestei prevederi.

Partidul Forța Națională nu a candidat la alegerile din 2016, ci s-a format din parlamentarii plecați din ALDE, după ruperea coaliției de guvernare cu PSD. Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al noii formațiuni, care îi mai avea în rândurile sale pe parlamentarii Grațiela Gavrilescu, Ștefan Băișanu și Marian Cucșa. Fostul președinte al Senatului, Teodor Meleșcanu, a anunțat pe 4 aprilie că își dă demisia din Forța Națională. Tot în această lună, a părăsit partidul și Grațiela Gavrilescu, care s-a înscris în Partidul Puterii Umaniste, controlat de Dan Voiculescu.

Partidul a rămas astfel doar cu doi parlamentari, dar subvenția încasată lunar a rămas nemodificată. Legea nu prevede ca banii de la buget să fie reduși dacă numărul parlamentarilor scade, ci se menține la același nivel pe parcursul întregului an.

Astfel în cazul în care și ultimii doi parlamentari ar părăsi Forța Națională, partidul tot ar încasa subvenția ca și cum ar avea în continuare patru parlamentari.

“Forța Națională are în acest moment doi parlamentari, eu și Ștefan Băișanu. Activăm în grupul parlamentar al PSD pentru că nu putem forma un grup parlamentar. Din păcate, așa este legea finanțării partidelor politice, legea nu prevede ca la plecarea într-un partid sau afilierea într-un alt partid să se mute subvenția. Nu e normal să se întâmple așa, dar ar trebui reglementată legea să fie mult mai clară”, a declarat Marian Cucșa pentru Europa Liberă.

El a subliniat că partidul din care face parte intenționează să doneze banii primiți ca subvenție de la bugetul de stat pentru lupta împotriva coronavirusului. Cu toate acestea, partidul nu a făcut acest lucru până în prezent. A încasat de la stat în primele patru luni aproape 500.000 de lei.

“Forța Națională dorește să doneze această indemnizație, poate să achiziționăm echipamente medicale. Până în momentul de față nu s-au donat banii, nu s-a găsit modalitatea prin care poți să îi donezi”, a spus deputatul Cucșa.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.