Haos în plină criză de coronavirus! Colegiul Național Gheorghe Șincai a rămas fără conducere

Haos în plină criză de coronavirus! Colegiul Național Gheorghe Șincai a rămas fără conducere

Haos în plină criză de coronavirus! Colegiul Național Gheorghe Șincai a rămas fără conducere

by April 1, 2020 1 comment

Colegiul Național Gheorghe Șincai a rămas fără director în plină criză de coronavirus. Profesoara Alexandra Chirea, pusă în funcție de protectoarea sa, Silvia Mușătoiu, consilier personal al ministrului Educației, acuză presiuni venite din partea personalului didactic din liceu. Se pare că mai nimeni nu o mai dorea în fruntea colegiului, tocmai din cauza mânăriilor făcute în cancelarie, cum ar fi protecția oferită unor profesori, aduși în liceu, pe ușa din dos.

Mai mult, Chirea trăgea sforile pentru a menține, sub control, corpul didactic, potrivit intereselor personale și politice ale lui Mușătoiu. Acesta este motivul pentru care, mare parte din profesori s-au revoltat și au cerut la Inspectoratul Școlar  și la Ministerul Educației să-l aducă, din nou, în fruntea Colegiului pe Vlad Drinceanu,  un om care ar fi reușit, cât a fost în funcție ( anul trecut, câteva luni),  să mențină o atmosferă propice actului educational, dar care a fost zburat pentru că nu se încadra în decorul aranjat de consiliera ministrului Educației.

Într-o scrisoare adresată profesorilor, acum 2 săptămâni, în plină pandemie de coronavirus, Chirea își anunța demisia dar și dezastrul lăsat în urmă, la acest celebru Colegiu. ” Nu avem contabil, secretare să facă salariile. Trebuie date ștatele de personal și nu sunt dispusă să stau următoarele  săptămâni  la școală, să mă chinui, să mă rog de cineva să mă ajute, să învăț în continuare Edusal, iar apoi să mă reclame doamnele Gheorghiu, Vasile, Chimet și cine se mai gândește între timp. Nu merit așa ceva și nu merită chinul. Personal, cred că merit mult mai mult. Nu am pentru cine să mă sacrific, în plină pandemie, să imi pun familia în pericol și doamnele astea să dea indicații din vârful patului, supervizându-mă, poate, poate mai e ceva de reclamat. Poate mai inflamează părinții că nu a făcut școala ce trebuie, așa cum am auzit”. Lamentându-se de responsabilitățile ce decurg din funcția de management al Colegiului, Chirea dezertează la unele presupuse presiuni, venite din partea unor profesori, lăsând baltă o școală întreagă, tocmai într-un moment greu de gestionat.

Din aceeași epistolă rezultă o serie de carențe organizatorice în managementul școlar, directoarea Chirea invocând greaua moștenire lăsată de fosta conducere: ”  Nu în ultimul rând, salariile și bursele nu sunt în regulă. Dar presupun că tot eu le am greșit, nu putea un bărbat chipeș ( nr.aluzie la fostul director) să lase degringolada aia acolo. În ultimele două săptămâni, am fost fără nicio secretară, fără contabil, fără director adjunct (nu că nu a vrut, a fost în Erasmus și carantină)”.

Dând dovadă de comportament rudimentar, uitându-și calitatea sa de manager a unei unități de învâțământ ,de elită, Chirea le scoate ochii profesorilor,  că, datorită ei,  și-au luat salariile. ”Și totusi, v-ati luat banii la timp. Vă invit să făceți dumneavoastră asta, vreau și eu să supervizez din vârful patului. Succes!”. Apoi aruncă cu blesteme: ”Să vă fie tuturor așa cum v- ați așternut și asa cum v-ați comportat” . Aceasta este imaginea unui director de colegiu național de elită, care avea pe mână educația și viitorul a mii de liceeni.

Aceeași directoare le bate obrazul profesorilor care au avut curajul să se opună măsurilor abuzive  (citiți AICI) ale fostei conduceri asigurate de Mușătoiu: ” Să vă fie rușine tuturor acelora care ați semnat foaia aia cu abuzurile doamnei Musatoiu(sic!). Rușine! Știu că nu aveți, dar eu vă zic pentru că trebuie să vă zică cineva și până acum nu puteam în calitate de director”. Limbajul utilizat denotă gradul de educație!

Dar circul a fost mult mai mare. S-a ajuns în situația în care, acum o lună,  directoarea liceului a chemat poliția pentru a o scoate din biroul său, pe o profesoară care îi cerea socoteală.  Asta se întâmpla câteva săptămâni, când s-au luat unele decizii controversate în Consiliul de Administrație, prin care, fosta directoare Mușătoiu, consilier al ministrului Educației, își întărea pozițiile și controlul asupra Colegiului.

Mai exact, un lider de sindicat din cadrul școlii,  s-a prezentat în biroul directoarei liceului, Alexandra Chirea, pentru a cere copia după procesul verbal al ultimei ședințe a Consiliului de Administrației (CA) . Surse din interior ne-au declarat că directoarea s-ar fi arătat ostilă acestei cereri și, în prezența profesoarei Emilia Ilie și a secretarei CA, Petruța Pașcanu, ar fi devenit agresivă. În acest timp, lidera de sindicat ar fi refuzat să plece până nu-i oferă o copie a procesului verbal.

Drept urmare, Chirea ar fi considerat de cuviință să cheme poliția ca să o dea afară din birou, pe profesoara respectivă.  Pentru ca întreaga tevatură, provocată de directoare, să înceteze, lidera de sindicat a părăsit biroul ei, punând-o pe Chirea într-o situație penibilă. Poliția s-a deplasat la locul faptei, creându-se o atmosferă ridicolă în unitatea de învățământ. Mai mult, un alt profesor, din gașca lui Mușătoiu, pe nume Valentin Nicula,  s-ar fi adresat colegei sale, profesoara în cauză,   cu apelativul ”tâmpită”. Ce au putut înțelege elevii din această situație? Cine le explică lor și părinților lor, ce s-a întâmplat?

Directoarea Chirea prezintă și ea acest incident, în scrisoarea adresată profesorilor: ”Pentru cei care nu știu, am chemat poliția la ultimul CA pentru ca dna Gheorghiu mă hăituiește efectiv, nu a vrut să iasă din biroul meu decât cu poliția. Am depus plângere la poliție. Ieri, am primit vreo 20 de mesaje eseu de la dna X (n.r. nu dăm numele), hărțuire pe care nu sunt dispusă să o îndur. E viața mea personală, e telefonul meu personal, nu vă obligă nimeni să intrați pe pagina mea de facebook și apoi să faceți scandal. Nu vă convine ce citiți, nu mai intrați! E libertatea mea religioasă, care nu imi e respectată (există Consiliul pentru combatere a discriminării). Nu sunt obligată să îndur așa ceva”. Așa arată atmosfera la Colegiul Național Gheorghe Șincai, sub conducerea directoarei Chirea, în regimul Mușetoiu.

De unde a pornit tot scandalul? Colegiul a devenit, de ceva ani, o afacere personală a fostei directoare, Silvia Mușătoiu. Aceasta, după un conflict cu Primăria sectorului 4,  și-a dat demisia, anul trecut, și a ajuns consilier al ministrului Educației.  Implicată până-n gât în politică, fiind militantă ”rezist” și membră a USR, a tras sforile pentru a controla, în continuare,  tot ceea ce mișcă în Colegiu.

Așa a ajuns să ocupe, simultan, pozițiile de consilier ministerial, membru în CA al liceului, precum și profesor la aceași unitate de învățământ. Curat conflict de interese!  Pentru a nu lăsa lucrurile să-i scape din mână, a aranjat la Inspectoratul Școlar București să pună la conducerea Colegiului o persoană de încredere. Astfel că l-a sabotat cât a putut pe directorul la acea vreme(2019),  Vlad Drinceanu, prin controale de la minister și de la Inspectorat, până când, acesta, exasperat, și-a dat demisia. Apoi, și-a aranjat apele: director la Colegiul Gheorghe Șincai a ajuns protejata sa,  Alexandra Chirea, fără curs de management școlar, fără gradul 1 în învățământ. Adică, fără minimele cerințe cerute de un asemenea post de conducere.

Acum, întregul corp didactic de la Colegiul Național Gheorghe Șincai a rămas fără conducere. Fără director general, fără director adjunct, fără secretară. Tot aparatul administrativ al școlii a dezertat, în plină criză de coronavirus. Poate, totuși, Inspectoratul Școlar va face curățenie în această unitate școlară, unde haosul domnește de prea multă vreme.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. Şulea Ion
    #1 Şulea Ion 8 April, 2020, 22:36

    Un articol care spune lucrurilor pe nume

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.