Doar pe baza unor acorduri scrise. MAE anunță că Ungaria nu-și va mai face de cap în Transilvania

Doar pe baza unor acorduri scrise. MAE anunță că Ungaria nu-și va mai face de cap în Transilvania

Doar pe baza unor acorduri scrise. MAE anunță că Ungaria nu-și va mai face de cap în Transilvania

by May 26, 2020 0 comments

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a taxat într-o conferință de presă comună cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, declarațiile președintelui Klaus Iohannis privind Ardealul dat ungurilor. „Nu vrem să participăm la discuții de politica internă, ne dorim să nu se repete aceste discuții”, a spus el, fără a-l nominaliza pe șeful statului, în condițiile în care Budapesta a pus de la început afirmațiile făcute la Cotroceni în logica electorală din România, potrivit Hotnews.ro.

Întâlnirea Szijjarto-Aurescu a avut loc în marja vizitei ministrului ungar în România, vizită care Bucureștiul ar fi preferat să nu aibă loc având în vedere momentul aniversării momentului Trianon. De altfel, ministrul Român de Externe a recunoscut acest lucru în conferința comună de presă. „Așa cum i-am transmis, aș fi preferat ca această vizită să aibă loc după 4 iunie”, a spus Aurescu.

„România e profund interesată să ieșim din logica provocărilor”, a precizat el.

De altfel, ministrul român a cerut ca oficialii din Ungaria să se abțină să facă declarații care ar putea duce la deteriorarea relațiilor dintre cele două țări, punct de vedere susținut și de Szijjarto. Acesta din urmă a insistat însă că momentul Trianon reprezintă „o mare supărare” pentru maghiari, nefiind un motiv de aniversare.

Un punct sensibil pe agenda discuțiilor a fost cel referitor la finanțarea Guvernului Ungariei pentru comunitățile maghiare din afara granițelor, cei doi oficiali convenind încheierea unui acord în acest sens, lucru cerut de București.

Întrebat dacă a existat un acord verbal cu reprezentanții guvernării PSD pe această temă, ministrul ungar de Externe, a precizat că a avut o discuție cu fostul minitru de Externe, Teodor Meleșcanu, în care s-au „privit în ochi” și au convenit că programul se va face. „Pe teritoriul României, fără acest acord nu putem”, a mai spus el.

“Am discutat şi despre programul de dezvoltare economică a Ardealului. Am amintit poziţia cunoscută a autorităţilor române. Nu există niciun acord al României pentru implementarea acestui program pe teritoriul României, dar am transmis în acelaşi timp colegului meu care sunt parametrii minimi, de bază, pe care acest program ar trebui să îi respecte, care sunt premisele esenţiale pentru discuţii cu privire la acest subiect. Am propus să discutăm despre încheierea unui acord cu privire la acest program care să aibă în vedere gestionarea de o manieră transparentă şi nediscriminatorie a acestor elemente ale programului, nu pe criterii etnice, nu cu încălcarea legislaţiei europene sau româneşti privind concurenţa pe piaţă. Prin urmare, vom avea discuţii în perioada următoare cu privire la acest program şi sperăm să ajungem la o înţelegere pe baza acestor parametri”, a spus Bogdan Aurescu.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.