Sportul, sub bocancul politicului. Cum este devalizat un club de volei din Zalău, cu girul primaruluiui

Sportul, sub bocancul politicului. Cum este devalizat un club de volei din Zalău, cu girul primaruluiui

Sportul, sub bocancul politicului. Cum este devalizat un club de volei din Zalău, cu girul primaruluiui

by May 13, 2020 0 comments

Sportul devine adeseori cel mai bun paravan pentru prăduirea banului public. În numele unor competiții sportive, managerii unor cluburi municipale, numiți politic, bagă mâna până la cot în finanțele primite din bugetul local.

Un asemenea caz este deschis de procurori la Clubul Sportiv Volei Zalău, care anchetează modul în care au fost cheltuiți banii obținuți de la Primărie, în perioada 2016-2020. La conducerea acestui club se află Vasile Coța, soțul consilierei pe probleme de tineret și sport a fostului  premier, Viorica Dăncilă.

Soții Coța sunt membrii de vază ai PSD, Daniela Coța deținând funcția de vicepreședinte PSD Sălaj și șefa femeilor social-democrate din acest județ. În același timp, aceștia sunt oamenii de încredere ai președintelui PSD Sălaj, Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău. Vasile Coța a fost numit în funcția de manager al Clubului de Volei Zalău, chiar de primarul Ciunt.

”În dosarul penal nr. 168/P/2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, se efectuează urmărirea penală, in rem, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri oficiale, prevazută de dispozițiile articolului 320 alin.1 și 2 Cod penal, uz de fals, prevazută de dispozițiile art. 323 Cod penal, delapidare prevazută de dispozitiile art. 295 Cod penal cu aplicarea articolului 328 Cod penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată prevazută de dispozițiile articolului 322 alin.1 Cod penal cu aplicarea articolului 35 alin.1 Cod penal și obținere ilegală de fonduri în formă continuată, prevazută de dispozițiile art. 306 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal.

Cercetarile ce se efectuează în dosar vizează modul în care Asociația Club Sportiv Volei Municipal Zalău a obținut finanțări nerambursabile din bugetul local al Municipiului Zalau în perioada 2016-2020 și modul în care au fost gestionate, ulterior obținerii, sumele de bani provenite din bugetul local.

În vederea administrarii probatoriului, necesar pentru stabilirea stării de fapt, la data de 11.05.2020, în baza mandatelor de percheziție domiciliară emise de judecatorul de dreptul și libertăți din cadrul Tribunalului Sălaj, procurorul de caz, cu sprijinul ofițerilor din cadrul Inspectoratului de Poliție al judetului Sălaj- Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Serviciul de Acțiuni Speciale a procedat la efectuarea unui număr de trei percheziții domiciliare la sediul unei persoane juridice, respectiv Asociația Club Sportiv Volei Municipal Zalău și la domiciliul și locuința unor persoane fizice, locații în care erau păstrate documente referitoare la activitatea clubului de volei.

Cercetările continuă în cauză în vederea stabilirii stării de fapt, a existenței sau inexistenței elementelor constitutive ale infracțiunilor pentru care se efectuează urmărirea penală “in rem” și pentru stabilirea vinovației autorilor.

Precizăm că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrangă principiul prezumției de nevinovație”.

Ziarul Graiul Sălajului susține că numirea lui Coța la conducerea Clubului de volei Zalău s-a făcut cu girul primarului Ciunt și al viceprimarilor Bălăjel și Fazakas( alianța PSD-UDMR care guvernează în Sălaj).

”Vasile Coța, șoțul fostului viceprimar al Zalăului, Daniela Coța (acum președinte a Organizației de Femei a PSD Salaj), a fost numit vineri, 22 iulie, (n.r.2016),  președinte al echipei de volei VCM Zalau. Decizia a fost luată de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA), din care fac parte patronii firmelor Total As, Avril și Fibrex.

Vasile Coța nu este un cunoscator al sportului de performanță și nici nu este cunoscut publicului larg cu realizări în domeniul sportiv sau în alte domenii. Este cunoscut doar ca fiind soțul Danielei Coța.

Noul președinte al echipei este plătit din banii echipei, adică din banii dați de Primaria Zalău, care este finanțatorul clubului în proporție de 90 la sută”.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.