Un foc de acum 10 mii de ani a fost descoperit în piscinele natuale ale Mexicului

Un foc de acum 10 mii de ani a fost descoperit în piscinele natuale ale  Mexicului

Un foc de acum 10 mii de ani a fost descoperit în piscinele natuale ale Mexicului

by May 20, 2020 0 comments

Un foc de acum zece mii de ani, sub apă. Într-o cenotă inundată din peninsula Yucatan, un grup de speleologi subacvatici, inclusiv Luis Alberto Martos López, de la Unam, Universitatea Națională Autonomă din Mexic, a găsit rămășițele a 14 vechi “incendii controlate”.

Cenușa primordială a fost găsită printre movile de roci, la baza unui tunel îngust, lung de 15 metri cu cinci metri înălțime. Înainte de a fi inundat cu apă, cenotele Aktun Ha erau o peșteră un refugiu perfect pentru strămoși, primii vânători-fermieri din preistorie. Cu acele focuri pe care le-au încălzit, au gătit. În jurul acestor flăcări s-au adunat pentru a face obiecte, a socializa, a schimba experiențe și a lua parte la ritualuri.

Prin analizarea acestor descoperiri, acum va fi posibilă descoperirea mai bună a obiceiurilor primilor coloniști ai peninsulei Yucatan. În ciuda faptului că sunt „umede” pentru cine știe ce perioadă, datorită spectroscopiilor, rezonanțelor magnetice și a datării de carbon, cercetătorii au putut să stabilească datarea rămășițelor focurilor, aprinse între 10.250 și 10.750 de ani în urmă și se estimează că incendiile au atins temperatura 600 de grade.

Pe lângă cenușă, printre roci au fost găsite artefacte și instrumente din piatră, precum ciocanele și răzuitoarele. Potrivit cercetătorului Luis Alberto Martos López, „analiza probelor – publicată acum în revista Geoarheologie – ne va permite să reconstruim istoria focului în cele două Americi”. Acesta este motivul pentru care aceasta este o descoperire de „mare importanță”, mai ales pentru „studiul evoluției și migrației umane”.

În timpurile preistorice, peștera era accesibilă printr-un tunel îngust, a cărui intrare era ascunsă de o movilă de stânci. În interior se găsea și o sursă de apă dulce, precum și un fel de șemineu care permitea evacuarea fumului.

Această zonă a fost redenumită Camera strămoșilor și, deși cenotul Aktun Ha este deschis publicului ca atracție turistică, este în prezent închis pentru scafandri, în așteptarea căutărilor care se încheie și pentru a se asigura securizarea tunelului de intrare.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.