Crimele regimului fascist de la Budapesta. Ultimele trenuri ale morții care au plecat din Cluj-Napoca

Crimele regimului fascist de la Budapesta. Ultimele trenuri ale morții care au plecat din Cluj-Napoca

Crimele regimului fascist de la Budapesta. Ultimele trenuri ale morții care au plecat din Cluj-Napoca

by June 9, 2020 0 comments

In urma cu exact 72 de ani, ultimul tren ticsit cu evrei pleca de la Cluj spre Auschwitz. Joi vor fi comemorate la Cluj victimele Holocaustului, scrie glasul.info.

In lunile mai si iunie 1944, ghetoul de la Fabrica de Caramizi, unde au fost adunati evreii din zona Clujului, s-a golit repede. In mai putin de doua saptamani au plecat sase transporturi catre Auschwitz. Trenurile mortii au parasit Clujul in zilele de 25, 29 și 31 mai, respectiv 5, 7 si 9 iunie, potrivit radiocluj.ro

Ghetoul din Cluj (in maghiara Kolozsvari getto) a fost unul din lagarele de plecare organizate in anul 1944 in cadrul holocaustului evreilor transilvaneni. Ghetoul din Cluj a fost lichidat prin șase transporturi efectuate in trenuri ale morții spre lagarul de exterminare de la Auschwitz, intre 25 mai și 5 iunie 1944.

Trimiterea in ghetouri a evreilor din Transilvania de Nord a inceput la 3 mai 1944 și a durat o saptamana. Au fost concentrați in zona fabricii de caramida Iris din nordul orașului. Fiind format in principal din baraci folosite pentru uscarea caramizilor, ghetoul nu avea aproape nici o facilitate pentru cei aproximativ 18.000 de evrei adapostiți acolo și originari din Cluj, Gherla, Borșa, Huedin, precum și satele din jur.

Pe peretele cladirii unde a functionat  in mai 1944 Ghetoul din Cluj( ghetoul Iris), locul de unde armata horthysta si autoritatile ungare de ocupatie au trimis in lagarele naziste ale mortii 18.000 de evrei, din care 4000 erau copii sub 13 ani, a fost instalata de catre Primaria Municipiului Cluj-Napoca in iunie 1998 o placa comemorativa.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.