
Planul Budapestei: Achiziționarea clădirilor istorice din Transilvania, bucată cu bucată
by Ancheteonline June 28, 2020 0 commentsStatul maghiar vrea să înființeze Fundația pentru Protejarea Patrimoniului Construit în Europa Centrală și Estică (Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványt). Potrivit proiectului , fundația se va ocupa de protejarea ”clădirilor istorice, cu valoare artistică și simbolică pentru istoria Ungariei”. Inclusiv două clădiri simbolice din municipiile Satu Mare și Carei, achiziționate de Ungaria prin firma de stat MANEVI Zrt, scrie presasm.ro.
Pentru a pune în practică acest proiect, există la bază două entități de stat, printre care MANEVI Zrt., care a cumpărat Hotelul Dacia din Satu Mare (2017) și fosta clădire în care funcționa Primăria Carei (2019). Cealaltă companie este Comitatus-Energia Beruházási, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., care este capabilă să genereze și asigure deja fonduri pentru acest demers.
Până acum, timp de zeci de ani, sarcina aceasta îi revenea exclusiv Fundației László Teleki, care se subordona în mod direct Cabinetului Primului Ministru al Ungariei. Este interesant faptul că firma care deține Hotelul Dacia din Satu Mare, MANEVI Zrt. a fost transferată în 2018 sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei, din subordinea Agenția Activelor Statului. Și mai interesant este faptul că MANEVI Zrt. a ajuns în atenția publicului numai în momentul achiziționării S.C. Dacia S.A., devenind astfel proprietarul indirect al Hotelului Dacia. Și direct al clădirii din centrul vechi al municipiului Carei.
Clădirea în care a funcționat Primăria Carei până în anul 2014 are un nou proprietar din decembrie 2019. Cumpărătorul este nimeni altul decât cel care a cumpărat la Satu Mare hotelul DACIA, MANEVI Zártkörű Részvénytársaság, cu sediul în Budapestat.
Potrivit informațiilor PresaSM, este vorba despre o clădire construită în 1909, cu două nivele, 65 de încăperi și două curţi interioare de 50 mp și subsol. Este categorizată ca şi monument istoric. Suprafaţa este de 1.944 metri pătraţi.
Sediul în care a funcţionat Primăria Carei a fost retrocedat înainte de anul 2000 urmaşilor fostului proprietar. Administraţia locală a intenţionat să cumpere imobilul, însă negocierile cu urmaşii fostului proprietar au eşuat din cauza preţului foarte mare rezultat în urma unui studiu. Potrivit documentului în cauză, clădirea a fost estimată la o valoare de 830.000 de euro. Primăria Carei a plătit, până înainte să se mute în nou sediu, o chirie lunară de 14.000 de lei.
Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag cumpăra în anul 2017, în mod indirect, Hotelul Dacia. Indirect, fiindcă a fost cumpărată în fapt ”proprietarul” clădirii, respectiv S.C. Dacia S.A. Suma de achiziție a fost un secret foarte bine păzit, dar bilanțurile contabile ale societății au devoalat posibila valoare a tranzacției.
Potrivit Oficiului Național al Registrulului Comerțului (ONRC), S.C. Dacia S.A. și-a suspendat activitatea între anii 2009 – 2011, respectiv 2014 – 2016, iar în 2010 a cerut chiar insolvența.
Potrivit raportului financiar din 2016. S.C. Dacia S.A. avea datorii de 1,4 milioane de euro, dar avea active de 1,8 milioane de euro. Sinonimă cu valoarea aproximativă a clădirii Hotelului Dacia, la acea dată.
În 2017, după începerea negocierilor dintre S.C. Dacia S.A. și Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, situația contabilă înregistrează schimbări semnificative față de anul precedent. Chiar majore. Capitalul propriu a crescut de la 400.000 de euro la 1,48 milioane de euro, iar datoriile au scăzut de la 1,4 milioane de euro la 43.000 de euro. În concluzie, ”cineva” a investit circa 2,4 milioane de euro în S.C Dacia S.A.
Cu toate acestea, reprezentanții proprietarului (statul ungar) recunosc că nu au niciun plan aprobat, cu atât mai puțin vreun buget pentru demararea lucrărilor. Motiv pentru care nu se cunoaște nici destinația finală a clădirii. Cu toate că, la un moment dat, era vorba despre amenajarea unui hotel.
”Proiectul de reabilitare se află în acest moment în faza de pregătire. Până în acest moment, au fost făcute lucrări minore de conservare, care nu au avut nevoie de autorizație din partea Direcției pentru Cultură. Încă nu s-a luat o decizie cu privire la destinația clădirii. Vom putea să oferim o informație cu privire la o viitoare utilitate a clădirii sau referitor la costurile lucrărilor de reabilitare doar după aprobarea planurilor și a bugetului”, a declarat Dr. Dénes Kővári, reprezentantul Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, citat de atlatszo.ro
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.