Uite cine controlează banul public! Baronul de Giurgiu, șef peste Curtea de Conturi

Uite cine controlează banul public! Baronul de Giurgiu, șef peste Curtea de Conturi

Uite cine controlează banul public! Baronul de Giurgiu, șef peste Curtea de Conturi

by June 30, 2020 0 comments

Parlamentul a numit marți membrii pentru două instituții cheie: Curtea de Conturi și Consiliul Național de Combatere a Discriminării. Astfel, la Curtea de Conturi merge Niculae Bădălău și Ilie Sârbu pe posturi de vicepreședinți. La CNCD, BOR a reușit să-și impună un om cu susținerea PMP iar PSD a renunțat să revendice șefia instituției. Conform ultimelor negocieri, PSD renunță la șefia instituției și îl susține în continuare pe actualul președinte Astalos Csaba, propus de UDMR.

Astfel la Curtea de Conturi va merge Ilie Sârbu – pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi cu 329 de voturi “pentru”, iar împotrivă au votat 20 de parlamentari iar Niculae Bădălău (PSD) – pentru funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit a obținut 294 de voturi “pentru”, iar 55 de parlametari au votat împotrivă.

Ilie Sârbu a fost validat pe locul rămas vacant prin demisia lui Nicu Marcu, pe durata rămasă a mandatului început cu data de 15 octombrie 2014, potrivit Hotărârii Parlamentului nr 28/2014 privind numirea unor consilieri de conturi şi a unui vicepreşedinte la Curtea de Conturi, potrivit raportului comisiilor de specialitate.

Victor Ponta a negociat cu PSD pentru susținerea socrului său oferind la schimb sprijin în Parlament, mai exact voturi pentru trecerea proiectelor de lege ale social democraților și la viitoarea moțiune de cenzură.

De partea cealaltă, Niculae Bădălău și-a negociat dur poziția obținută. Baronul de Giurgiu și-a pregătit din timp candidatura la Curtea de Conturi ,acesta modificând în urmă cu trei ani legea de organizare și funcționare a instituției.

Mai exact, în calitate de senator Bădălău a introdus un amendament la articolul 47 din legea de funcţionare a Curţii de Conturi (94/1992) care prevedea criteriile pentru ocuparea posturilor de preşedinte sau vicepreşedinte: „studii superioare economice sau juridice, vechime de minimum 10 ani în specialitatea studiilor absolvite şi pregătire profesională temeinică”.

Bădălău a propus în amendamentul său o profesie la condiţiile de studii: „economice, juridice sau inginereşti”. Modificarea legii a fost adoptată de Parlament iar baonul de Giurgiu a eușit să candidze și să fie validat marți de către Legisltiv pentru postul de vicepreședinte la Curtea de Conturi.

Au mai primit avizul parlamentarilor pentru funcţia de consilier al Curţii de Conturi: Sorin Lază – 329 de voturi “pentru”, 20 “împotrivă”: Ion Călin – 326 de voturi “pentru”, 23 “împotrivă”, Claudia Boghicevici (pentru un mandat de 9 ani, începând cu 15 octombrie 2020) – 326 de voturi “pentru”, 23 “împotrivă” ; Dezso Csongor – Attila – 328 de voturi “pentru”, 21 “împotrivă”.

La CNCD au fost validați pentru funcția de membri:

Adrian Diaconu PSD

Horia Grama PSD

Astalos Csaba UDMR

Cristian Iura PNL

Mariana Moț PNL

Claudia Popa Sorina PNL

Cătălina Olteanu USR

Conform ultimelor negocieri, PSD renunță la șefia instuției și îl susține în continuare pe actualul președinte Astalos Csaba, propus de UDMR, potrivit surselor HotNews.ro.

De asemenea, la CNCD, BOR nu a reușit să-și impună un om cu susținerea PMP prin numire lui Ionuț Mavrichi.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<