Directoarea unui azil de bătrâni: Ne-am rugat de DSP să ne testeze de covid. Este o crimă

Directoarea unui azil de bătrâni: Ne-am rugat de DSP să ne testeze de covid. Este o crimă

Directoarea unui azil de bătrâni: Ne-am rugat de DSP să ne testeze de covid. Este o crimă

by July 21, 2020 0 comments

Direcția de Sănătate Publică București a refuzat testarea imediată a tuturor bătrânilor dintr-un cămin din nordul Capitalei, deși o persoană a murit acolo din cauza COVID-19, scrie Europa Liberă. Directoarea căminului declară că s-a rugat de Direcția de Sănătate Publică să testeze toți rezidenții, iar răspunsul primit a fost că angajații DSP sunt ocupați. Conform metodologiei oficiale de testare elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică, persoanele instituționalizate asimptomatice și personalul de îngrijire din centre rezidențiale trebuie testați obligatoriu de două ori pe lună, chiar și dacă în centrul respectiv nu există cazuri de coronavirus.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică București și cei ai Ministerului Sănătății nu au putut fi contactați de Europa Liberă pentru explicații referitoare la acest caz.

Prima persoană confirmată cu COVID-19 în căminul de bătrâni din Sectorul 1 a fost pe 12 iulie, au declarat pentru Europa Liberă surse medicale. Adică în urmă cu opt zile. Directoarea căminului, Iuliana Căpraru, a precizat că persoana depistată a fost internată pe 11 iulie la spitalul Elias, iar informația privind infectarea acesteia a ajuns la ei duminică seara. Direcția de Sănătate Publică a fost informată imediat despre această situație încă din cursul serii de duminică. Deși persoana infectată duminică a murit luni, 13 iulie, la spitalul Elias, testarea nu a început imediat pentru bătrânii aflați în cămin.

Testarea a fost făcută totuși în tranșe de DSP, la aproape o săptămână de la primul deces din cămin, dar rezultatele au venit pentru doar 33% dintre cei care trăiesc în cămin. Direcția de Sănătate Publică nu a considerat că este necesar să fie testate persoanele aflate la parter și la etajul al doilea, deși este vorba de persoane extrem de vulnerabile. Potrivit surselor Europa Liberă, Direcția de Sănătate Publică și-a motivat acțiunea prin faptul că la etajul al doilea și parter nu au fost înregistrate cazuri de COVID-19, iar cei testați reprezintă “contacții direcți cu simptome”.

Testarea celor 50 de persoane în data de 15 iulie a descoperit două infirmiere pozitive, iar alte șapte persoane care se aflau internate în cămin au avut, la rândul lor, teste pozitive.

“DSP ne-a spus că sunt foarte ocupați când le-am cerut să testeze rezidenții. DSP a decis să fie testat doar etajul unu și personalul, noi făcusem variante de tabel cu tot căminul că așa ni se părea normal, să avem o situație clară. Logic era ca DSP să vină a doua zi și să testeze tot, cap coadă, iar la o săptămână să repete. A trecut o săptămână de la primul caz și noi nu avem rezultatele de la două treimi din cămin. Nu știm ce e cu ei”, a dezvăluit Iuliana Căpraru, directoarea căminului de bătrâni.

“Cei de la DSP sunt depășiți de situație”, au subliniat pentru Europa Liberă surse din jurul anchetei epidemiologice la căminul de bătrâni din Sectorul 1.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.