Firme fantomă, legături ascunse cu Barna. Și totuși, cine este Radu Mihaiu, candidat PNL-USRPlus, la sectorul 2?

Firme fantomă, legături ascunse cu Barna. Și totuși, cine este Radu Mihaiu, candidat PNL-USRPlus, la sectorul 2?

Firme fantomă, legături ascunse cu Barna. Și totuși, cine este Radu Mihaiu, candidat PNL-USRPlus, la sectorul 2?

by August 23, 2020 2 comments

Radu Mihaiu, candidatul PNL-USRPlus la sectorul 2 din București a apărut din neant. Nimeni nu știe cine este, ce face, cu ce s-a ocupat până acum. Cu alte cuvinte, un ”no name”. Pare cu atât mai ciudat cu cât USR s-a zbătut din toți rărunchii să-l impună drept candidat.

Deși este de ceva ani președintele organizației sector 2,  el nu s-a remarcat ca fiind un activist de tip USR, așa cum eram obișnuit cu modelele din partid, care să se  dedea la lupte de stradă, la lozinci revoluționare pe la televizor. Nu, Radu Mihaiu a fost doar o umbră în USR. Atunci de ce Barna a mers, în negocierile cu PNL la Capitală,  până ”în pânzele albe” cu candidatura lui Mihaiu,   mai ales că liberalii aveau deja un nume puternic pentru acest sector, Dan Cristian Popescu, actualul viceprimar și care se afla în pole position?  Mai mult, Barna a fost dispus, în contrapartidă,  să o lase din brațe pe mult mai vizibila și titrata în lupte de gherilă, Anca Ciceală, care trebuia să candideze la sectorul 3, lăsând acest loc, PNL-ului.

Lucrurile nu par a fi fără noimă. Dacă săpăm puțin în această poveste, descoperim că Dan Barna îi era dator lui Radu Mihaiu, spun surse din USR.  Ei se știu foarte bine, au colaborat, au fost colegi în Guvernul Cioloș.  Mai mult, din spate, Mihaiu a primit și un puternic sprijin din partea europarlamentarului Cristian Ghinea, care, ar fi, după unii din USR, eminența cenușie a partidului,  sforarul șef în relațiile cu alte partide.

Despre ce este vorba? Potrivit surselor citate, Radu Mihaiu ar fi fost un colaborator al lui Dan Barna în firmele acestuia,  de consultanță pentru accesarea și gestionarea de fonduri europene și ar fi contribuit la anonimizarea contractelor de furnizare de servicii.  Mihaiu, fiind programator de meserie, s-ar fi ocupat de secretizarea informatică și securizarea ( protecția) datelor din contractele firmelor lui Barna. Cu alte cuvinte, ascunderea conținutului acestora, în fața curioșilor care ar fi fost interesați să afle mai multe informații despre contractele semnate de  liderul Dan Barna. La rândul său, Barna a  ținut să-i întoarcă acestuia,  favorurile și să-l susțină, până la capăt, pentru a  ajunge candidatul PNL-USRPlus, în cursa pentru primăria sectorului 2.

De asemeena,  Cristian Ghinea i-ar fi fost dator lui Mihaiu, de pe vremea ministeriatului său din Guvernul Cioloș. Atunci când Radu Mihaiu, din calitatea sa de consilier apoi secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene  (condus de Ghinea), s-a ocupat tot de protecția datelor, dar și de administrarea uui program de interoperabilitate a României cu baza de date de la UE.

Ironic este faptul că Dan Barna, cu ocazia lansării candidaturii lui Radu Mihai în cursa pentru primăria sectorului 2, și-ar fi amintit de începutul carierei politice a acestuia, când s-ar fi ocupat la Ministerul Fondurilor Europene de …transparentizarea achizițiilor și contractele pe fonduri europene. ” Am lucrat cu Radu în timpul guvernării lui Dacian Cioloș. Radu s-a înhămat să facă acel lucru pe care nu îndrănea nimeni să-l facă, să transparentizeze  și să facă publice achizițiile și contractele pe fonduri europene”, a spus Barna. Mihaiu  transparentiza achizițiile publice la Ministerul Fondurilor Europene, iar la firma privată a lui Barna, ascundea contractele de consultanță ale acestuia, pe fonduri europene.

Activitatea profesională a lui Radu Mihaiu, este, de asemenea, este o ceață totală. El este prezent în mai multe firme, de 20 de ani,  atât ca administrator, dar și ca acționar, mai toate fără activitate, fără bilanț contabil,  fără niciun angajat, fără cifră de afaceri. Potrivit CV-ului său, el este absolvent al Facultății de Matematică din București,  administrator al firmelor SC E-dea Works SRL, Bucureşti (administrare companie- contactare de clienţi noi- participare la de dezvoltarea de specificaţii pentru aplicaţiile clienţilor- analiza şi arhitectură aplicaţii- programare / dezvoltare- activităţi de resurse umane),  Blackbox Software SRL, Bucureşti, ( administrare companie- contactare de clienţi noi- participare la de dezvoltarea de specificaţii pentru aplicaţiile clienţilor- analiza şi arhitectură aplicaţii- programare / dezvoltare- activităţi de resurse umane), Bozo SP FX Productions, Bucureşti ( analiză de specificaţii pentru dezvoltare de aplicaţii- colaborare la realizarea arhitecturii de sistem- dezvoltare aplicaţii- dezvoltare instrumente ajutătoare). De asemenea, el mai apare ca administrator al firmei Lemon Communication, închisă din 2002.

De exemplu, la firma E-dea Works SRL, înregistrată la 09.08.2018, nu apare niciun bilanț contabil, fără niciun angajat, în timp ce  firma  Blackbox Software SRL apare pe minus (70.123 lei), dar și cu datorii la stat, în 2018, în valoare de 22.251, din care datoria principală, 11.032 lei și accesorii, 22.251 lei, dar și cu pierderi în valoare de 9.910 lei.

O altă firmă care nu apare în CV-ul lui Radu Mihaiu, dar care figurează la Registrul Comerțului, cu el administrator, este SC Kidsopia, cu o vechime de 9 ani de activitate, dar fără nicun angajat, și cu alți trei acționari: 0 pierderi, 0 datorii, 0 rulaj.

Dar, potrivit declarației de avere, Radu Mihaiu a devenit, suprinzător,  un mic ”burghez” din activitatea sa privată de programator,  după ce a ocupat funcții înalte în Guvernul Cioloș ( consilier și secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene). De exemplu, înainte de a fi demnitar, potrivit declarației de avere din 2016, Radu Mihaiu, împreună cu soția lui, nu deținea decât un apartament luat în 2009, cu împrumut ipotecar, conducea o Mazda din 2008, avea conturi în bancă în valoare de peste 50.000 de lei, dar și datorii la bancă de  47.000 lei. Interesant este că tot în declarația de avere apare că a încasat de firma lui, E-dea Works SRL, 8000 de lei, dividente și 12.000 lei, programare ( deși, la Registrul Comerțului, firma apare cu lipsă de activitate).

Altfel se prezintă situația din buzunarul lui Mihaiu, în 2019, potrivit declarației de avere depusă din calitatea de condidat pe listele pentru Parlamentul European. Adică, în perioada când a fost demnitar român, dar și în anii următori. Parcă a prins aripi! Astfel, în dreptul lui Radu Mihaiu apare achiziționat, în 2018,  un teren intravilan de 256 mp și un apartament, cumpărat, tot în 2018 de 119 mp. De asemenea, a crescut vizibil și valoarea de capital a firmei E-dea Works, la 340.000 lei, el încasând dividente aferente anului 2018, în valoare de 373.331 lei. Dar au crescut și datoriile la bănci la nivelul sumei de 531.991 lei. Precizăm faptul că în rapoartele Registrului Comerțului nu apar mari schimbări în drepul firmei SC E-dea Works SRL.

Această schemă arată caracatița firmelor fantomă în care apare Radu Mihaiu, firme lipsite de activitate, fără bilanțuri depuse ( în mare parte), fără angajați, dar cu trei- patru admnistratori și acționari, unele dispărute, altele apărute peste noapte. Rămâne o întrebare: dacă Mihaiu este un specialist în transparentizarea accesării fondurilor europene, cum îl prezintă prietenul lui, Dan Barna, de ce activitatea lui privată, de specialist în IT,  este atât de obscură?

Facebook Comments Box

2 Comments so far

Jump into a conversation
 1. Paraschiva
  #1 Paraschiva 5 September, 2020, 17:23

  Radu Mihaiu este doar un om frustrat!

  Reply this comment
 2. Studenta
  #2 Studenta 22 October, 2021, 23:35

  Bai, sunteti penibili! Absolut penibili! Auzi la ei secretizarea datelor la Edea =))))) Prosti ca noaptea :))))

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.