In atentia soferilor! Legea RCA se schimba, mai multe modificari sunt vizate de Ministerul de Finante

In atentia soferilor! Legea RCA se schimba, mai multe modificari sunt vizate de Ministerul de Finante

In atentia soferilor! Legea RCA se schimba, mai multe modificari sunt vizate de Ministerul de Finante

by August 31, 2020 0 comments

MFP a publicat pe 18 august un proiect OUG pentru a modifica si pentru a completa legea RCA, ca aviz motivat de CE din 25 iulie 2018, in conformitate cu toate informatiile care au fost facute publice in documentatia proiectului. Romasig prezinta aduce in atentia celor interesati aceste noi modificari, in ideea in care orice sofer trebuie sa fie bine informat.

Cum se schimba notiunea de RCA ieftin?

Tinand cont de precizarea pe care a facut-o CE cu privire la avizul motivat in 25.07.2019 si luand in calcul urgenta de a se indeplini toate obligatiile si de a fi respectat termenul impus, se propune si modificarea tuturor prevederilor care sunt impuse in Legea 132/2017 cu privire la asigurarile obligatorii pentru raspundere civila auto, legate de prejudiciile produse unor terti in urma accidentelor produse de vehicule si de tramvaie.

Astfel, sunt propuse unele modificari in ceea ce priveste alocarea titlului de asigurat cu risc ridicat. Deoarece CE considera ca in prezent, in modul de functionare al firmelor de asigurare sunt impuse ingradiri ale libertatii pentru tarifare si sunt impuse prime calculate si ofertate de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania BAAR si nu direct de asiguratorul RCA, se propune modificarea legislatiei. Intre altele, se va tine cont si de eliminarea obligatiei BAAR pentru ofertare a primelor de asigurare in cazul in care este vorba despre un asigurat cu risc ridicat.

Pe acest fond, cei care cauta sa cumpere un RCA ieftin pot sa aiba o surpriza neplacuta, pentru ca foarte posibil, polita se va scumpi. Un calcul exact poate fi facut aici: https://www.romasig.ro/rca-ieftin/.

Ce altceva mai prevad modificarile legislative?

Noile modificari vizeaza totodata si instituirea obligatiilor BAAR de alocare a asigurarii cu risc ridicat in conformitate cu politicile si procedurile proprii, care au rolul de a stabili toate conditiile in care vor fi incheiate asigurarile, asumate de catre toti membrii din BAAR. De asemenea, se vizeaza si stabilirea anumitor reguli pentru conduita, care sunt aplicabile tuturor membrilor, inclusiv in ceea ce priveste incheierea RCA-ului in cazul unui asigurat cu risc ridicat.

Alte propuneri pentru polita de asigurare auto

Tot in aceasta lege este propusa si abrogarea prevederilor care limiteaza toate cheltuielile administrative sau pentru vanzarea politelor, care pot sa fie incluse de asigurator in prima de asigurare, dar se elimina si obligatia ASF prin care se reglementa modul de calcul al tuturor tarifelor de prima precum si a criteriilor de risc si a indicilor de incarcare.

Sunt vizati totodata si coeficientii pentru majorare sau pentru corectie, precum si alte instrumente care ajusteaza tarifele de prima de asigurare, in conditia in care calculul are in vedere sa fie respectate toate principiile actuale acceptate.

Prin urmare, cei care folosesc un calculator RCA pot sa aiba surprize dupa ce aceasta lege devine activa, deoarece multe aspecte se vor schimba in ceea ce priveste datele necesar de introdus.

De asemenea, propunerea include si punerea in acord a tuturor prevederilor care sunt stipulate in legea nr. 132/2017 si care au rolul de a reglementa modul in care sunt distribuite contractele RCA. Se impune si asumarea raspunderii pentru toate asigurarile RCA emise, indiferent de canalul utilizat pentru distributie sau direct cu ajutorul intermedierii in asigurari.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.