Curat murdară afacere imobiliară! Cum a ajuns Castelul Cantacuzino în proprietatea familiei Savin

Curat murdară afacere imobiliară! Cum a ajuns Castelul Cantacuzino în proprietatea familiei Savin

Curat murdară afacere imobiliară! Cum a ajuns Castelul Cantacuzino în proprietatea familiei Savin

by September 21, 2020 0 comments

Una dintre cele mai murdare afaceri imobiliare din România a fost achiziționarea de către familia Savin a castelului Cantacuzino din Bușteni, ridicat de Gheorghe Grigore Cantacuzino (zis și Nababul) în 1911.  În urma unor manevre imobiliare, fostul primar a înstrănat din patrimoniul național această perlă a monumentelor istorice către unii oameni de business ruso-germani, aciuați prin părțile Prahovei, ca apoi, în cele din urmă să ajungă în proprietatea personală a baronului local.

După revoluția din 1989, una dintre moștenitoarele familiei Cantacuzino, Ioana Elisabeta Cantacuzino, a revendicat și a primit o parte din fostele proprietăți, inclusiv castelul din Bușteni, în baza legii 247/2005. Ulterior, moștenitoarea a vândut castelul cu 800.000 euro. Presa prahoveană menționa că unul dintre cei care ar fi cumpărat castelul ar fi Lucian Coltea, unchiul lui Adrian Tarău, care la rândul lui  este fiul lui Aurel Tarău – fost prefect de Bihor. Adrian Tărău a devenit un personaj celebru prin ambiţiile sale politice legate de PSD, curmate brusc prin arestarea sa neaşteptată, pe vremea când tatăl său era prefect. Tărău a fost arestat pe 20 aprilie 2001, de controversatul procuror Alexandru Lele, sub acuzaţia de complicitate la contrabandă.

Apoi, domeniul de la Bușteni al prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul) a ajuns pe mâna unor afaceriști rusi și nemți, rude prin alianță cu senatorul Emanoil Savin, fost primar al orașului Bușteni și finul lui Liviu Dragnea. Mai exact, a ajuns  în proprietatea firmei Zamora Estate, patronată de șase asociați ruso-germani-români: Vitaly Martyanov, Margarita Mamsirova, Kurt Albert Neuschitzer, Andrej Oreschenko, Ulli Schumacher și Cornel Chirieac. Afaceristul Kurt Neuschitzer este însurat cu rusoaica Margarita Mamsirova, o cunoscătă mezzosoprană de la Teatrul Balșoi din Moscova. Ea este și managerul Castelului Cantacuzino.

Fiul cuplului Neuschitzer – Mamsirova, Andrei David Giugasvili s-a căsătorit cu fiica Mădălina Savin, fiica lui Emanoil Savin. La nunta fiicei lui Savin au particiat mai mulți politicieni și afaceriști controversați: Roberta Anastase, Florin Anghel, Cristian Burlacu, Dan Voiculescu, Liviu Dragnea, Mircea Cosma, afaceristul Ioan Nicolae, Dan Matei Agathon și Rudel Obreja.

Potrivit unor surse locale, castelul a ajuns, în zilele noastre,  în proprietatea familiei Savin, în urma divorțului fiicei sale de băiatul magnatului ruso-german.

Castelul Cantacuzino din Busteni a fost construit in 1911 la cererea printului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al Romaniei (1899-1900,1904-1907). Castelul in stil neoromanesc a fost resedinta sa de vara, fiind unul din cele trei palate construite la comanda Nababului, intre anii 1901-1913. Celelalte doua sunt Palatul Cantacuzino de pe calea Victoriei din Bucuresti si Micul Trianon, de la Floresti (Prahova).

Aleile din parcul castelului duc spre grotă, casacade și fântâni arteziene. Edificiul se intinde pe o suprafață de peste 3.000 de metri pătrați. Pe lângă suprafața construită propriu-zis, Castelul dispune și de un domeniu de 1.000 de hectare. Într-una dintre săli se află o friză cu picturi reprezentând membrii de seamă ai familiei Cantacuzino, din ramura munteană.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.