Fructe bogate în antioxidanți: 7 exemple delicioase
by webeditor September 10, 2020 0 commentsAntioxidanții sunt compuși nutritivi, cu rol important în combaterea radicalilor liberi, responsabili de apariția bolilor și de îmbătrânirea prematură a organismului. Atunci când se acumulează, radicalii liberi pot provoca o stare cunoscută sub numele de stres oxidativ, care poate crește riscul afecțiunilor cronice: boli cardiovasculare, diabet de tip 2 sau cancer. Consumul unei diete bogate în antioxidanți te poate ajuta să combați stresul oxidativ, așa că iată ce fructe nu ar trebui să-ți lipsească din alimentație!
Afinele
Afinele sunt pline de nutrienți și conțin o mare cantitate de antioxidanți. De asemenea, anumite studii au demonstrat că micile fructe ale pădurii conțin mai mulți antioxidanți decât alte fructe sau legume, așa că este recomandat să le introduci în alimentația ta. În plus, antioxidanții din afine pot încetini procesul de îmbătrânire a creierului, care apare odată cu înaintarea în vârstă. La rândul lor, antocianinele din afine previn bolile cardiovasculare, diminuează colesterolul LDL și tensiunea arterială.
Căpșunele
La fel ca afinele, și căpșunele sunt bogate în antioxidanți, inclusiv în antocianine, care au capacitatea de a diminua nivelul colesterolului rău și de a mări valoarea colesterolului bun. Acest lucru este perfect mai ales în cazul persoanelor care se confruntă cu boli cardiovasculare sau cu valori periculoase ale colesterolului.
Zmeura
Conform cercetătorilor, zmeura conține un anumit tip de antioxidanți care diminuează riscul îmbolnăvirii de cancer sau de boli cardiovasculare. În urma unui studiu de laborator, s-a demonstrat că antioxidanții din zmeură au ucis 90% din celulele canceroase din stomac, sân și colon, din mostra supusă testării. Iar antocianina din zmeură are și efect antiinflamator și poate reduce stresul oxidativ.
Murele
Murele sunt extrem de bogate în vitamine, minerale, acid folic, dar și resveratrol, cel mai puternic antioxidant din lume. Acesta are un puternic rol imunostimulator și previne o serie de afectiuni, printre care și cancerul. De asemenea, antioxidanții din mure ajută la detoxifierea ficatului, contribuie la întărirea sistemului osos și combat anemia. Totodată, aceștia accelerează vindecarea rănilor, scad colesterolul „rău” și anihilează stresul oxidativ.
Merișoarele
Merișoarele conțin antioxidanți, vitamina C și polifenoli. De obicei, merișoarele sunt recomandate în tratamentele de prevenire a infecțiilor urinare, deoarece substanțele conținute pot reduce semnificativ nivelul de E.coli din urină. De asemenea, un consum regulat de merișoare poate reduce formarea streptococilor mutageni și poate întări sistemul imunitar.
Goji
Fructele de goji sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, și chiar conțin un tip de antioxidant unic – Lycium barbarum polysaccharides. Conform cercetătorilor, acest antioxidant poate reduce riscul apariției afecțiunilor cardiovasculare și a cancerului, și poate încetini procesul de îmbătrânire a pielii. De asemenea, consumul de goji conduce la creșterea nivelului de antioxidanți din sânge.
Portocalele
Portocalele conțin o cantitate semnificativă de antioxidanți, însă, trebuie mâncate crude. Pe lângă antioxidanți, portocalele asigură și 75% din necesarul zilnic de vitamina C. Aceasta protejează pielea de efectul nociv al razelor soarelui şi al poluării, previne apariţia ridurilor şi îmbunătăţeşte textura pielii. În plus, joacă un rol esenţial în formarea colagenului, cel care asigură elasticitatea pielii.
În concluzie, fructele de pădure, dar nu numai, sunt surse importante de antioxidanți, așa că este recomandat să le incluzi în alimentația ta, pe tot parcursul anului. Poți alege să le consumi ca atare sau sub formă de sucuri ori smoothie-uri, folosind un storcător de fructe și legume. De asemenea, poți prepara diferite salate sau deserturi cu mure, zmeură, afine sau merișoare, și îți vei asigura cantitatea necesară de antioxidanți.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.