Găinării de partid. Cum folosește Robu în scop electoral, Asociația Timișoara- Capitală Culturală Europeană

Găinării de partid. Cum folosește Robu  în scop electoral, Asociația Timișoara- Capitală Culturală Europeană

Găinării de partid. Cum folosește Robu în scop electoral, Asociația Timișoara- Capitală Culturală Europeană

by September 17, 2020 0 comments

Timișoara- Capitală Europeană a Culturii devine, pe zi ce trece,  o Fata Morgana  care ”era pe când nu s-a văzut, azi o vedem și nu e”.  Nicolae Robu, primarul Timișoarei vrea să o vedem, măcar până la alegeri, ca să-i fie de folos în ziua scrutinului din 27 septembrie. Robu, văzând potențialul electoral uriaș al acestei deja  iluzii, a preluat frâiele Asociației, care a devenit o locomotivă propagandistică pentru a câștiga ceva voturi. A pus la bătaie, pentru acest an, 3 milioane de lei pentru diverse activități culturale, dar binențeles, banii au ajuns la fundațiile de casă ale Primăriei.

În această echipă de promovare electorală s-a înscris și candidatul PNL la șefia CJ, Alin Nica, din calitatea lui de membru în Comitetul European al Regiunilor , pentru a prinde un bun vehicul în cursa electorală. Așa a ajuns ca Timișoara –Capitală Europeană a Culturii să fie jucată la ruleta politică a PNL, binențeles pe bani publici, din buzunarul timișorenilor.

Pandemia a venit ca o mănușă pentru primarul Timișoarei. Amânarea proiectului până în 2023 îi dă  posibilitatea să arunce în joc,  mai mulți bani publici. În luna octombrie, Comisia Europeană va anunța oficial amânarea desemnării capitalei culturale europene. Această veste venită în primăvară, coroborată cu anul alegerilor locale și parlamentare, l-a decis, peste noapte, pe primarul  Robu, să se pună în fruntea Asociației Timișoara- Capitală Europeană a Culturii și să dea o lovitură de palat: într-o ședință a Consiliului Director a creat un juriu format din directorii instituțiilor culturale aflate în subordinea sa, iar tot programul a fost mutat la Casa de Cultură Municipală, unde se derulează toate proiectele.

A scos din bugetul local  3 milioane de lei, bani care sunt cheltuiți prin această instituție aflată în subordinea Primăriei Timișoara. 70 de organizații s-au aruncat să primească parte din acest coș al belșugului. Dar au fost selectați doar cei aflați în grațiile primarului Robu și care aduc o minimă contribuție la sprijinul efortului lui Robu de a mai câștiga un mandat de primar.

Dar răul are rădăcini mai adânci. Ne amintim că primarul Timișoarei nu s-a arătat prea încântat de acest proiect, el ar fi vrut să promoveze, pe plan național și internațional, fotbalul. El aici ar fi dorit să bage banii publici: stadion, echipă de fotbal, toată infrastructura necesară. Dar oamenii de cultură au insistat pe proiectul Timișoara – Capitala Europeană a Culturii, și bine au făcut. Zis și făcut. Insă, prost făcut. De aceea, Robu a vrut să stea deoparte, lăsându-i  pe alții să-și bată capul, el dând din gură doar când era ceva de criticat. S-a aruncat în joc doar când a avut ceva de câștigat. Adică, în anul alegerilor.

A pus-o în fruntea executivă a Asociației pe Simona Neumann, o femeie de cultură deosebită, de altfel, dar departe de ce ar trebui să fie manager de cultură. A numit-o pe această poziție, parcă pentru a demonstra că acest proiect nu funcționează. Din păcate, după un prim pas de entuziasm legat de un posibil mare succes al urbei pe plan european, mai toate personalitățile de marcă ai Timișoarei s-au retras, una câte una,  văzând ce porcării se fac.  Doar puterea executivă a rămas și a continuat căpușarea agresivă a bugetului Asociației.

În 2018, într-o scrisoare deschisă, peste 80 de oameni de cultură au semnalat deficiențele din acest program. Apoi, după ce Asociația a devenit de utilitate publică, controlele financiare de la ANAF și comisia internă de cenzori,  au confirmat ce știa toată lumea: inspecția fiscală a realizat o listă lungă de nereguli, mai ales în privința deducerii TVA și a achizițiilor în Uniunea Europeană.

Presa centrală a scris despre raportul Comisiei de Cenzori din 2019, care a găsit contabilitatea Asociației, într-o situație jalnică: ”obiecte de valoare achiziționate, dar neinventariate, cum este sistemul audio Altair music service de 42.054 lei (comanda 831/04.09.2019), prelată de scenă de peste 17.000 lei, sau cutiile de lemn pentru lucrări fotografice cumpărate cu peste 2.500 lei bucata. Cele 22 de deplasări din 2019 în străinătate și în țară ale Simonei Neumann, fără rapoarte justificative, prezintă deconturi care încalcă normativele. În cazul deplasării de șase zile în ianuarie/februarie 2019 într-o stațiune de lux din Elveția „suma de 5.841,48 lei (cazare și masă) decontate din fondurile asociației, este aferentă cazării a două persoane conform decontării taxei de sejur, iar conform documentelor s-a deplasat din cadrul Asociației o singură persoană”, se arată în raportul cenzorilor, potrivit europalibera.org.

Raportul Comisiei de Cenzori a atras  atenția că în exercițiul financiar încheiat la 31.12.2019 executivul nu a asigurat auditul intern conform Legii 162/2017, fiind pasibil de amendă până la 100.000 lei și a recomandat analiza oportunității unor cheltuieli de către experți, mai spune europalibera.org.

Raportul a constantat, de exemplu, că închirierea unei scene de 5×5 metri a costat  20.000 euro sau un contract de consultanță de 30.000 euro, în timp ce un ceaun preparat la Lenauheim în proiectul La pas-Memoriile Cetății, a ajuns la 20.000 euro.

Fostul președinte al board-ului, Horațiu Rada a făcut în 10 iunie a.c., o analiză dură a ceea ce a însemnat bătaia de joc la adresa bugetului Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană. Astfel, domnul Rada a criticat activitatea managerială într-un raport al activității Asociației, căreia i s-a  reproșat tergiversarea documentelor importante, necheltuirea unor sume mari ca 500.000 lei de la primărie și 300.000 lei de la CJT în 2019, lipsa dialogului cu board-ul, delegații neanunțate, absențe nejustificate, politică deficitară de comunicare și imagine a asociației, slabă coordonare a resurselor umane, salarii întîrziate, de unde și revolta unor membri ai echipei care s-au adresat inclusiv presei .

Din păcate, Robu s-a dovedit a fi total impasibil la criticile aduse de atâtea instituții de control, chiar și din interiorul Asociației,  și a menținut-o pe doamna Neumann, în funcția de manager general. O persoană pe care poate să o manevreze propriilor sale interese. Potrivit surselor noastre, o menține până la alegeri și apoi, dacă obține un nou mandat, o zboară. Important e să funcționeze vehicului Asociației pe drumul indicat de el.

 

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.